Index Vakbarát Hírportál

A Bajnokok Ligája közvetítési joga koronaékszernek számít

2023. június 11., vasárnap 10:31

Szabó Balázs, az RTL Magyarország tartalombeszerzési vezetője szerint az UEFA Bajnokok Ligája közvetítési joga olyan koronaékszernek számít, amely bármelyik médiavállalat pozícióját megerősítheti.

„Az RTL-nél üzleti és tartalmi döntéseinket mindig a fogyasztói szokások és a piaci tendenciák mentén hozzuk meg, de természetesen egy olyan koronaékszer, mint az UEFA Bajnokok Ligája, bármely médiavállalat pozícióját megerősíti, mindamellett pedig streamingplatformunknak, az RTL+-nak ezzel a három szezonra vonatkozó szerződéssel hosszú távú stabilitást tudunk biztosítani” – válaszolta Szabó Balázs, az RTL Magyarország tartalombeszerzési vezetője, amikor azzal kapcsolatban kérdezte a Világgazdaság, számítanak-e arra, hogy a megszerzett BL-jogok megtérülnek majd.

Az interjúban Szabó elmondta, hogy minden meccset leadnak az RTL+ streamingplatformon – azaz egy új helyzettel találkozhatnak a magyar nézők: ugyanis a Bajnokok Ligája összes találkozóját követhetik. A tartalombeszerzési vezető arról is beszélt,hogy  bizonyos meccseket, mint az elődöntők, a döntő, illetve a magyar érdekeltségű mérkőzéseket az RTL tévécsatornáin is követhetik a nézők. 

Az interjúban a tartalombeszerzési vezető arról is beszélt, pozíciójából kifolyólag az ő feladata volt a jogok megszerzése. Arról pedig, hogy az MTVA vagy más piaci szereplők indulnak-e a pályázaton, illetve ők mennyit kínáltak a jogokért, nem volt információjuk.

Arról, hogy a jogokra az RTL benyújtja a pályázatot, azután döntöttek, hogy az UEFA már a hivatalos kiírás előtt tájékoztatta a vállalatot, hogy 2024-től változni fog a Bajnokok Ligája lebonyolítása. Hozzátette: 

Az ajánlattétel kétkörös volt. Ez azonban nem licitálás, hanem klasszikus ajánlattétel, amikor a részvevők egy időben teszik meg az ajánlatukat, nem ismerve, hogy ki ad ajánlatot, sem azt, hogy mennyit. 

Szabó Balázs későbbre ígért tájékoztatást azzal kapcsolatban, milyen lesz a mérkőzések eloszlása az RTL csatornái, illetve a streaming között, és várható-e valamilyen együttműködés a B típusú jogok tulajdonosával, az AMC-vel (Sport TV).

A helyszíni közvetítésekről, a kommentátorokról és riporterekről szintén nem árult el semmit, de megjegyezte, hogy itt is számíthatnak a nézők az újító szemléletre, amelyet az RTL képvisel Magyarországon. 

Rovatok