Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az angol futball legendája

2023. június 14., szerda 16:11

Hetvenhat éves korában elhunyt John Hollins, a Chelsea legendás labdarúgója, akinél többször egy mezőnyjátékos sem lépett pályára az angol élvonalban.

Igazi futballcsaládba született 1946. július 16-án, édesapja, nagyapja és három testvére is profi futballista volt.

A kezdetekben középpályást, később balhátvédet játszó futballista a londoni „kékek” utánpótlásából kikerülve 1963 és 1975 között erősítette az együttes, majd négyévnyi QPR-nál töltött időszakot követően az Arsenalhoz szerződött, ahol ugyancsak négy évig játszott.

Az 1983–1984-es idényre visszatért a Chelsea-hez, majd miután visszasegítette klubját az élvonalba, visszavonult.

1989-ben egy meccsre még visszatért a pályára, a Cobh Ramblers színeiben, miután 1985 és 1988 között menedzserként ténykedett a Chelsea-nél. Később volt a QPR megbízott edzője, valamint a Swansea City trénere is.

Összesen 714 alkalommal lépett pályára a legmagasabb osztályban, ami a mezőnyjátékosok között rekordnak számít, csak a kapus Peter Shilton (849) tud még ennél is többet felmutatni.

A Chelsea színeiben nyert Ligakupát, FA-kupát, KEK-et, utóbbi sorozatban az Arsenallal is volt döntős. A „kékeknél” kétszer, az „ágyúsoknál” egyszer választották meg az év legjobb futballistájának.

A labdarúgásban végzett szolgálataiért a Brit Birodalom Rendjének tagjává nevezték ki.

Rovatok