Index Vakbarát Hírportál

Szalai Ádám bejelentette a visszavonulását

2023. június 19., hétfő 12:48

Szalai Ádám a magyar labdarúgó-válogatott telki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy felhagy a profi futballal. A 35 éves sportoló 86 alkalommal lépett pályára a nemzeti együttesben, amelyben 26 gólt szerzett.

A legmagasabb szinten akarta befejezni

A magyar labdarúgó-válogatott kedden Litvánia ellen lép pályára az Európa-bajnoki selejtezőn, az ezt megelőző hétfői sajtótájékoztató pedig nem várt hírt hozott: Szalai Ádám bejelentette, hogy visszavonul a profi játéktól.

Az volt a célom, hogy a legmagasabb szinten kezdjem és fejezzem is be a karrierem. Büszke vagyok a tizenkét év Bundesliga-szereplésre, hogy négy különböző csapatban szerepelhettem, és arra is, hogy jelenleg a legeredményesebb magyar vagyok a német bajnokságban. Hogy Bajnokok Ligájában szerepelhettem, hogy tevékeny részese voltam

– mondta Szalai Ádám Telkiben.

A 193 centis csatár hozzátette:

„A cél múlt nyár volt, végül idén lett belőle. Aki ismer, tudja, hogy mindig is a legmagasabb szinten szerettem készülni. Mindig az lebegett a szemem előtt, hogy úgy fejezzem be, hogy a legmagasabb szinten búcsúzom.”

A jövőjével kapcsolatban elmondta, a kint megszerzett tudást és tapasztalatot itthon szeretné kamatoztatni.

„Ennyi év után – mikor az ember 15-16 évesen külföldre kerül, és ennyi áldozatot hoz – honvágyam volt. Azt a fajta tudást és tapasztalatot, amit kinn szereztem, szeretném itthon kamatoztatni. Szeretnék olyan feladatot elvállalni, amivel száz százalékig tudok azonosulni, amit nemcsak gyorsan elvállalok, hanem a szaktudásomat maximálisan hozzá tudom tenni.”

A magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitányát pályafutása legjobb élményeiről is faggatták.

„A legszebb élményem? Mindaz a fanatizmus, a telt házak, ami a Bundesligát jellemezte. Elképesztő élmények voltak ezek, mindegy, milyen sérülések voltak, hogy nem játszottam időnként, hogy kiraktak a keretből. Nem tudok ebből a tizenkét évből kiemelni egy-egy momentumot lenn vagy fenn. Az egészre nagyon büszke vagyok.”

Rengeteget köszönhet a sportnak

Szalai Ádám tavaly szeptemberben jelentette be, hogy visszavonul a válogatottságtól, ezt a hírt viszont már a bejelentés előtt megszellőztették.

Ezúttal még a keret tagjait is meglepetésként érte a mostani bejelentés. Beszélt a pályafutása nehézségeiről és arról is, hogy mit tanított számára a labdarúgás, valamint arra is kitért, hogy ő mit adott véleménye szerint a sportágnak.

Nehéz feladat volt ilyen fiatalon kimenni a család nélkül. Csak a munka, csak a munka, és reménykedtem, hogy be fog érni. Ez sok-sok mindenre megtanított. A folyamatos versenyhelyzet, az alkalmazkodás megtanított az élet más területein is máshogy kezelni a dolgokat. Ezt mind ennek a sportnak köszönhetem. Hogy én mit adtam a labdarúgásnak? Nem szeretnék az eredményeimről beszélni. Az, hogy hányszor lehettem válogatott, hogy hogyan tudtam elhagyni a csapatot, hogy ott volt a Bundesliga, azok a gólok, pillanatok. A barátságok, amiket kaptam a játéktól. Tényleg csak azt tudom mondani, rendkívül büszke vagyok.

Német klubok fizettek érte eurómilliókat

Szalai Ádám a Honvéd utánpótlásában kezdte karrierjét, majd 2003-ban Újpestre szerződött, ahonnan a német Stuttgarthoz igazolt. Az együttes második számú csapatában szerepelve felkeltette a Real Madrid érdeklődését is, 2007-ben a királyi gárda tartalékegyütteséhez, az RM Castillához került.

Itt 79 tétmérkőzésen 23-szor volt eredményes, 2010 januárjában pedig előbb kölcsönbe, majd nyáron tartósan is megszerezte a játékjogát a német Mainz.

Három évvel később 8 millió euróért szerződtette a Schalke, ahol a Bajnokok Ligájában is szerepelt, az idényt kilenc góllal és négy gólpasszal zárta, mielőtt a Hoffenheim 6 millió euróért elhozta őt Gelsenkirchenből.

Pályafutása során később volt még a Hannover, újra a Mainz, majd végül a Basel futballistája is, 487 tétmérkőzésen 105 gól és 34 gólpassz volt a mérlege.

A magyar labdarúgó-válogatottban töltött időszakáról ebben a cikkben értekeztünk bővebben.

(Borítókép: Szalai Ádám bejelenti visszavonulását Telkiben 2023. június 19-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok