Index Vakbarát Hírportál

Péntek hajnali háromkor jelezték, hogy beindult a Liverpool Szoboszlaiért

2023. július 1., szombat 18:48

Egy kicsit a jó fél évszázaddal ezelőtti Watergate-ügyre emlékeztet Szoboszlai Dominik most már szinte biztosra vehető liverpooli szerződése. Bocsák Bencét, a Mersey-parti városban élő fiatal magyar újságírót péntek hajnali háromkor értesítette anfieldi forrása, hogy felpörögtek az események, a június 30-i határidő lejárta előtt aktiválni akarják a „vörösök” a 70 millió eurós (60 millió font) kivásárlási záradékot.

Bocsák Bence tízéves kora óta Liverpoolban él, és mivel már 25 éves, alapos rálátása van az angol futballra, ezen belül pedig kiváltképp a Liverpool FC-re. A fiatal újságírónál jobban kevesen ismerik az anfieldi történéseket, a „vörösök” kulisszatitkait, és honfitársunk természetesen közvetlen közelről kísérte figyelemmel az évszázad magyar futballigazolása, Szoboszlai Dominik liverpooli szerződése alakulását. (E pillanatban még nem beszélhetünk aláírt szerződésről, de hacsak nem bukkannak valami rejtett sérülésre a klub orvosai a jelenleg is tartó vizsgálat közben, akkor a magyar válogatott 22 éves csapatkapitányát semmi sem mentheti meg attól, hogy öt évre a hatszoros BEK/BL-győztes, a világ egyik legpatinásabb klubja játékosa legyen. 

„Minden hihetetlenül gyorsan történt – idézte fel liverpooli forrásunk az elmúlt 48 óra történéseit. – Péntek hajnali háromkor kaptam egy e-mailt anfieldi emberemtől, akinek biztonsági okokból még én sem tudom a nevét. Ebben az állt, hogy a klub aktiválni akarja a Szoboszlai Dominik szerződésében álló és június 30-án 24 óráig érvényes 70 millió eurós, mintegy 60 millió fontos kivásárlási záradékot. Továbbá hogy Dominik érkezése very likely, azaz nagyon valószínű.”

A történet élénken emlékeztet egy kémregényre, de nincs ezen semmi csodálnivaló, hiszen a futballban akkora pénzek forognak, hogy teljesen természetes kívánalom a titoktartás. Egy újságíró azonban akkor újságíró igazán, ha vannak hírforrásai. Ahogy annak idején Bob Woodwardnak és Carl Bernsteinnek, a Watergate-ügyet felgöngyölítő két Washington Post-újságírónak is volt forrása Deep Throat, azaz Mély Torok személyében, akinek a személyazonosságára csak 31 évvel Richard Nixon elnök lemondása után derült fény. 

Szóval, péntek hajnali háromkor Mély Torok jelezte Bence barátunknak, hogy beindult Szobóért az anfieldi gépezet. És hamarosan Fabrizio Romano, a mindig jól értesült olasz újságíró is megszellőztette az információt, attól kezdve pedig nem volt megállás. 

„Hírforrásomnak eddig minden infója hitelesnek bizonyult, annak idején Mohamed Szalah érkezését is előre jelezte, ahogy Gakpóét vagy Mac Allisterét is – mondta Bence. – Szobót május óta figyelték roppant intenzíven Kloppék, ezt én már akkor megírtam, ahogy azt is, hogy sokallják a 70 millió eurós kivásárlási árát.”

A Liverpool és az RB Leipzig kapcsolata mindig is jó volt, elég csak Konaté és Naby Keita szerződtetését felidézni, no és az sem nehezítette a tárgyalásokat, hogy a Wolfsburgtól érkezett Jörg Schmadtke személyében az új sportigazgató is német az Anfielden.

„Nem tudom, hogy mitől változott meg Kloppék álláspontja, és mitől érezték úgy hirtelen, hogy a 60 millió font nem túl magas ár Szoboszlaiért – folytatta Bence. – Lehet, hogy a Newcastle érdeklődése is közrejátszott, vagy az, hogy közelgett a határidő, de tény, ami tény, pénteken bejelentkeztek Dominikért. Megjegyzem, nincs kétségem afelől, hogy Dominik sikeres lesz Liverpoolban. Jómagam legalább harminc cikket írtam a Liverpool.com-on és egyéb portálokon arról, mennyire jól járna a klub Szoboszlaival.”

Bence egyébként már a tizenhét éves Szoboszlait is figyelte, legelőször azzal hívta fel magára a figyelmet a játékos, amikor U17-es Eb-selejtezőn bődületes és továbbjutást jelentő gólt lőtt Norvégiának: 

No és ami roppant fontos a mindenkori Klopp-csapatszerkezetben: a középpályásnak mindig hátra kell sprintelnie segíteni a védelmet. Valahogy így, ahogy az angolok elleni 4–0-s wolverhamptoni győzelem közben:

Megkérdeztük Bencét, mi lenne Szoboszlai ideális pozíciója az LFC-ben. (Erről az Index már korábban is értekezett.)

„Egyértelműen a középpálya jobb oldala, hiszen az hiányposzt – hangzott a válasz. – A bal oldalon a frissen szerződtetett argentin világbajnok, Mac Allister fog játszani, középen pedig Fabinho. Nem biztos, hogy Dominik azonnal kezdeni fog, de hogy komolyan számolnak vele, az nem kérdés. No és az is Szobi hatalmas előnye, hogy kiskorától kezdve a Red Bull rendszerében volt, ott pedig Klopp egyszeregye, a Gegenpressing alapkövetelmény, a játékosok vérében van. Nem mellesleg a magyar válogatott csapatkapitányáról és a Bundesliga egyik legjobb labdarúgójáról beszélünk.”

A továbbiakban Bence arról beszélt, hogy az új igazolásokkal sokat erősödik a Liverpool, és a csapat újjászületik a 2023–2024-es szezonban. Kloppban változatlanul lobog a tűz, azaz szó sincs arról, hogy kiégett volna.

Végül megkértük kollégánkat, állítsa össze a Liverpoolt az új idényre. Elképzelése szerint így fog felállni a ’Pool a 2023–2024-es szezonban:

Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Szoboszlai, Fabinho, Mac Allister – Szalah, NúNez, Luis Díaz.

Rovatok