Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: Szoboszlai Dominik a Liverpoolhoz igazolt

2023. július 2., vasárnap 17:00

A tömérdek sajtóhír és pletyka után végre tény: a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Liverpoolhoz szerződött. A klub hivatalos felületein jelentette be a válogatott labdarúgó érkezését.

Rengeteg csapattal hozták szóba Szoboszlait az utóbbi hónapokban, a legtöbbször azonban a Premier League-ben szereplő Newcastle United, majd az utóbbi időben a Liverpool került elő ezekben az értesülésekben. A felek sajtóhírek szerint június utolsó napján tudtak végül megállapodni egymással, a 32-szeres válogatott labdarúgó ezt követően, megszakítva horvátországi nyaralását, szombaton átesett az ilyenkor szokásos, kötelező orvosi vizsgálatokon, hogy aztán vasárnap hivatalosan is bemutassák az Anfield Roadon.

A futballista szerződése a különböző források szerint az Európai Labdarúgó-szövetség új szabályai által megengedett maximális öt évre, azaz 2028 nyaráig szól a 19-szeres angol bajnoknál.

Hosszúra nyúlt az elmúlt három-négy nap, de a lényeg, hogy végül itt vagyok: igazán boldog vagyok, és alig várom már a kezdést! – fogalmazott Szoboszlai az első, Liverpool-játékosként adott interjújában. – Egy nagy történelemmel bíró, remek játékosokat, kiváló edzőt felsorakoztató klubról van szó, ahol minden nagyszerű. Úgy éreztem, számomra ez a tökéletes klub ahhoz, hogy megtegyem a következő lépést a karrieremben. A szurkolók, a stadion, tényleg minden körülmény kiváló.

A bejelentés nem szól kivásárlási árról, és a sajtóhírek szerint nem is került ilyen záradék a liverpooli szerződésébe. Az viszont ugyancsak hivatalos lett, hogy a klublegendának számító Steven Gerrard által is viselt nyolcas mezt kapta. A trikó épp a nyáron szabadult fel, miután a korábban szintén Lipcsében futballozó Naby Keita öt szezont követően távozott az Anfieldről, és a Werder Bremen játékosa lett.

A futballvilág reakcióiról, illetve a magyar válogatott szövetségi kapitányának, Marco Rossinak az átigazolással kapcsolatos gondolatairól itt olvashat!

A magyar válogatott csapatkapitányának szerződésében egy záradék miatt elvileg június 30-ig élt az RB Leipzig által megszabott, 70 millió eurós kivásárlási ár, ezért is volt kulcsfontosságú, hogy a Liverpool még pénteken jelezte, élni kíván az opcióval.

Korábban magyar játékosért nem fizettek ekkora összeget.

A footballinsider247.com úgy értesült, hogy Szoboszlai Dominik heti fizetése a bónuszokkal együtt meghaladhatja a 150 ezer fontot, ez havi szinten több mint 600 ezer fontot jelent, ami jelenlegi árfolyamon számolva több mint 260 millió forintnak felel meg. Sajtóhírek szerint a Newcastle-nél ennél nagyobb összeg is üthette volna a magyar játékos markát, ám a liverpooli projekt szakmailag meggyőzőbb volt számára.

A 22 éves futballista előző idénye nem indult túl jól Lipcsében, de az edzőváltás után magára talált, és csapata egyik legfontosabb játékosa lett. Minden sorozatot figyelembe véve 46 mérkőzésen 10 gólig és 13 gólpasszig jutott, míg a lipcsei együttesben nála több időt a pályán csak Willi Orbán, Christopher Nkunku és Josko Gvardiol töltött.

Szoboszlaival május végén Lipcsében készített exkluzív interjút az Index a bajnoki idény utolsó mérkőzése után, de még a Német Kupa döntője előtt. Beszélgettünk a csapatváltásról, a nyomás- és kudarctűrésről, jól elsült edzőváltásról és a Marco név varázsáról. Mesélt nekünk kutyatartásról, néha túlzásba vitt konzolozásról és a karrierépítésével kapcsolatos dilemmákról is.

A vételárból és a kiszivárgott fizetési összegből is arra lehet következtetni, a magyar válogatott csapatkapitánya még véletlenül sem kiegészítő embernek vagy a kispadra érkezik. De hogy pontosan miért lehet rá szüksége Jürgen Kloppnak, és milyen – az előző idényben látottnál sokkal jobb – taktika megvalósításához segítheti hozzá a Liverpoolt, arról itt írtunk.

A Bundesliga élmezőnyében

Érdekesség, hogy a mögöttünk hagyott szezonban mekkora hatást gyakorolt Szoboszlai a csapata játékára. A német élvonalban a magyar középpályás azon 14 játékos egyike volt, aki az elmúlt két szezonban legalább 100 helyzetet alakított ki csapattársai számára, míg ötödik legmagasabb meccsenkénti átlaggal rendelkezik, ami két és fél kialakított lehetőséget takar.

Szoboszlai a tavalyi szezonban játékidejének 77 százalékát töltötte jobb oldali szélsőként, ami komoly változás a 2021–2022-es idényhez képest, amikor leginkább a pálya bal oldalán kamatoztatta tudását. Sőt, gólpasszok terén is magasan kiemelkedett csapatából: az átadásaiból várható gólszerzési esélyek száma 7,72 volt, míg a 2. legmagasabb érték ezen statisztikában David Raumnak sikerült a Leipzigben, neki 4,48-as volt a mutatója – emeli ki a statisztikákkal foglalkozó Opta.

A magyar középpályás potenciális gólpasszainak jelentős része, 77 százaléka nyílt játékhelyzetből érkezett. Ez nem azt jelenti, hogy pontrúgások után nem olyan veszélyesek az átadásai, hanem hogy folyamatos játékból is bármikor helyzetbe tudja hozni társait.

Szoboszlai a Bundesliga legnagyobb sztárjai közé emelkedett egyes mutatókban, mint például a lövéssel befejeződő nyílt játékhelyzetekben való részvétel. Mérkőzésenként átlagosan hat, lövéssel befejeződő támadásban vett részt, amivel összességében a negyedik helyen áll a német élvonal játékosai között.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KÖZÉPPÁLYÁST EZEN MUTATÓBAN CSAK A BAYERN MÜNCHEN 2 SZTÁRJA, JOSHUA KIMMICH ÉS JAMAL MUSIALA, TOVÁBBÁ A BORUSSIA DORTMUNDBÓL A REAL MADRIDBA SZERZŐDŐ JUDE BELLINGHAM ELŐZI – MUTAT RÁ AZ OPTA.

A 22 éves játékos nem kizárólag klubcsapatában remekelt, a magyar válogatott vezéregyénisége volt a tavaszi Európa-bajnoki selejtezőkön. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a WhoScored statisztikái, amelyek szerint Szoboszlainál csak két jobban teljesítő futballista volt a kvalifikációs mérkőzéseken.

Esterházy Mátyással, Szoboszlai játékosügynökével tavaly készítettünk interjút. Ha kíváncsi, hogyan zajlik egy átigazolás, olvassa el ide kattintva!

(Borítókép: Szoboszlai Dominik. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok