Index Vakbarát Hírportál

Nem bírt feröeri riválisával a Fradi, Budapesten kell továbbjutnia

2023. július 11., kedd 22:39

Kedden este megkezdte BL-selejtezős szereplését a Ferencváros, amely az első fordulóban a feröeri bajnok KÍ Klaksvík otthonában lépett pályára. A körülmények és az ellenfél kellemetlen stílusa sem igazán feküdt a magyar bajnoknak, amely gól nélküli döntetlent ért el a párharc első meccsén, így a jövő heti, budapesti visszavágón kell kiharcolnia a továbbjutást.

A Fradi nyári igazolásai közül ketten, a Paksról érkező Varga Barnabás, valamint a belső hátvéd Ibrahim Cissé kapott helyet Sztanyiszlav Csercseszovtól a kezdőben, így vágott neki az összecsapásnak a Ferencváros: 

Dibusz – Botka, S. Mmaee, I. Cissé, Civic – Baráth, Esiti – Marquinhos, Zachariassen, A. Traoré – Varga B. 

A magyar bajnok helyzetét több dolog is nehezítette: egyrészt a műfüves pálya, másrészt annak mérete, amely az UEFA-szabványnál is kisebb, az európai szövetség külön engedélye kellett ahhoz, hogy itt hivatalos mérkőzést játszhassanak a feröeriek.

Akik ráadásul a javában zajló hazai pontvadászatot 16 meccsen aratott 16 (!) győzelemmel magabiztosan vezetik, hónapok óta tétmérkőzést játszanak tehát, míg az FTC eddig csak felkészülési találkozókat vívott a nyáron.

Ennek ellenére a Fradi kezdte jobban az összecsapást, az első negyedórában az NB I legutóbbi kiírásának gólkirálya, Varga Barna kétszer is veszélyeztetett, előbb azonban Jonatan Johansson védte bravúrral a magyar válogatott támadó közeli próbálkozását, aki nem sokkal később 6 méterről a jobb oldali kapufa mellé csúsztatott. A 12. percben Varga már harmadszor került helyzetbe, ám ezt a lehetőséget is mellé fejelte, ezt követően viszont a hazaiak pillanatai következtek: több szögletet végezhettek el, amelyek közül mindegyik életveszélyesen tekeredett középre, a ferencvárosi védelem csak nagy nehézségek árán tudott tisztázni a kapu torkából.

A 24. percben egy kontra végén Adama Traoré fejelt közelről a KÍ kapujába, a jobbról beadó Zachariassen azonban lesen kapott indítást, így érvénytelen volt a találat. A folytatásban is meggyűlt a baja a zöld-fehéreknek a pontrúgások kivédekezésével és az oldalról érkező beadásokkal, valamint bedobásokkal – egy ilyen után a 44. percben rendkívül közel került a Klaksvík a vezetés megszerzéséhez: 

egy rövid oldalon megcsúsztatott labdát a berobbanó Vegard Forren 7 méterről, izomból a felső lécre fejelte...

Gól azonban nem esett az első játékrészben, így 0–0-s állásnál mehettek pihenőre a csapatok.

A második játékrész elején nem estek egymásnak a csapatok, egy Marquinhos-lehetőséget jegyezhettünk fel ferencvárosi oldalról, míg a feröerieknek továbbra is a pontrúgások és a bedobások voltak a legnagyobb fegyverei. A Fradi orosz mestere bő egy órányi játékot követően cserékkel próbált frissíteni, Owusu mellett Lisztes Krisztián és Sigér Dávid is pályára lépett, amelynek köszönhetően ritka pillanat állt elő: 

a Ferencvárosban több magyar volt a pályán, mint légiós (Hat:öt arányban.)

Át is tevődött a játék a KÍ térfelére, a 77. percben Botka Endre remek beadását az utolsó utáni pillanatban mentették Varga elől a rövid oldalon, aki nem sokkal később Civic szabadrúgását is fölé bólintotta az ötös sarkáról, pedig üresen érkezett...

A hajrában a bosnyák védőre hátul is szükség volt, egy ellentámadást követően ugyanis éppen ő blokkolt egy kapura tartó próbálkozást. Mivel az ötperces ráadásban is érintetlen maradt a két csapat hálója, gól nélküli döntetlennel zárult a találkozó.

Egy évvel ezelőtt hasonlóan döcögősen indult a Ferencváros nemzetközi menetelése, akkor a kazah Tobol otthonában kezdett szintén 0–0-val a Csercseszov-legénység, hogy aztán a visszavágon 5 –1-es kiütéssel nyomatékosítsa az erőviszonyokat. Erre most is megvan a lehetősége, a párharc második mérkőzését jövő szerdán rendezik 18.00 órától a Groupama Arénában.

Bajnokok Ligája
Selejtező, 1. forduló, első mérkőzés

KÍ Klaksvík (feröeri)–Ferencváros 0
–0

Rovatok