Index Vakbarát Hírportál

Kelet-európai királyok, akik felültek Anglia trónjára

2023. július 16., vasárnap 12:37

Szoboszlai Dominik nyári klubváltása eddig nemcsak a magyar, hanem az egész európai futball egyik legnagyobb szenzációja az átigazolási szezonban. A 22 éves játékos 70 millió euróért csatlakozott a vörösökhöz, akikkel már meg is kezdte a felkészülést a következő szezonra. Egyelőre csak reménykedni tudunk, valamint szurkolni neki, hogy beváltsa a hozzá fűzött reményeket, a transzfer kapcsán viszont összeszedtünk néhány korábbi futballistát Közép- és Kelet-Európából, aki maradandó nyomot hagyott a Premier League-ben.

A derék cseh katonák

Habár Csehország több képviselőt is delegált az elmúlt bő 30 évben a világ legerősebb bajnokságába, klubhovatartozástól függetlenül azt talán mindenki elismeri, hogy közülük is kiemelkedik a hórihorgas kapus, Petr Cech. 2004-ben igazolt a Chelsea-hez, ahol 2015-ig védte a londoniak kapuját, akikkel négy-négy bajnoki címet és FA-kupát, három ligakupát, két angol szuperkupát, valamint Bajnokok Ligáját és Európa-ligát nyert. Nevéhez fűződik az egy szezonon belül kapott legkevesebb gól (15), valamint a liga legtöbb olyan mérkőzése, amelyen érintetlen maradt a hálója (202). Utóbbit már az Arsenal színeiben érte el, ahol 2015 és 2019 között futballozott, mielőtt végleg szögre akasztotta kesztyűjét.

Ha már az ágyúsok szóba kerültek, az ő cseh legendájukat, Tomás Rosickyt is érdemes megemlíteni, aki 2006-tól 2016-ig állt az Arsenal szolgálatában. Bár nem halmozta annyira a trófeákat, mint kapus honfitársa – egy FA-kupa és egy szuperkupa jutott neki a tíz év alatt –, kétségtelenül beírta magát a klub és az angol bajnokság történelmébe.

A 2006-os Európa-bajnokság gólkirálya, Milan Baros három egyesületben is megfordult a szigetországban, legnagyobb sikereit viszont természetesen nem a Portsmouth vagy az Aston Villa, hanem a Liverpool gárdájában érte el, amelyek közül egyértelműen kiemelkedik a 2005-ös BL-cím, amelyet 3–0-s hátrányból felállva szereztek meg a vörösök az AC Milan ellen.

A sokat látott drukkereknek alighanem Patrik Bergert vagy éppen Vladimir Smícert sem kell bemutatni, jelenleg pedig a védő Vladimír Coufal és a középpályás Tomás Soucek képviseli a cseheket Angliában – nem is akárhogy, hiszen néhány héttel ezelőtt a West Ham United tagjaként megnyerték a Konferencia-ligát.

A kőkemény szerbek

Szerbiának sem kell szégyenkeznie, az utóbbi szűk 20 évben meghatározó futballistákat adott a Premier League topcsapatainak: Nemanja Vidics például 2005 és 2014 között volt a Manchester United védelmének egyik fő pillére, többek között öt bajnoki címet és BL-győzelmet ünnepelhetett az akkor még Sir Alex Ferguson irányította vörösökkel.

Braniszlav Ivanovics és Nemanja Matics kékben ért el sikereket, a Chelsea védelme és középpályássora ugyanis elképzelhetetlen volt a megalkuvást nem tűrő szerb duó nélkül a 2010-es években, Matics ráadásul a londoni évek után öt esztendőn keresztül az MU-t is szolgálta.

Alekszandar Kolarov a ManCity-, Dusan Tadics pedig a Southampton-drukkerek örömére töltött el éveket a szigetországban, a jelen szerb futballját pedig a Fulham gólvágója, Alekszandar Mitrovics, valamint középpályása, Sasa Lukics képviseli.

A karmester horvátok

Habár 2018 aranylabdása, Luka Modric a Real Madrid játékosaként vált világklasszissá, a spanyol gigász figyelmét egyértelműen a Tottenhamban mutatott teljesítményével hívta fel magára. 2008 és 2012 között játszott a Spursben, játékintelligenciája, hihetetlen futómennyisége, valamint élményszámba menő passzai és lövései hamar világossá tették, hogy az észak-londoniak afféle csiszolatlan gyémántot szereztek meg a Dinamo Zagrebtól.

A Chelsea sem feltétlenül számított arra, hogy Mateo Kovacic öt éven keresztül megoldja a belső középpályás feladatok nagy részét, mégis ez történt. 142-szer húzta magára a fővárosiak felszerelését, akikkel bár hazai fronton nem nyert trófeát, cserébe az összes nemzetközi kupát behúzta: idén nyáron Bajnokok Ligája-, Európa-liga-, Európai Szuperkupa-győztesként, nem mellesleg klubvilágbajnokként csatlakozott a bajnok Manchester Cityhez.

Az 1998-as vb-bronzérmes és gólkirály Davor Suker az Arsenal és a West Ham játékosa volt, Dejan Lovren pedig 2013 és 2020 között vált az Anfield közönségkedvencévé. Kovacic mellett a tottenhames Ivan Perisic aktív még a ligában.

Bolgár gólvágó, szlovák fal

Dimitar Berbatovról mindent elmond, hogy technikai tudását a fénykorában lévő Cristiano Ronaldóéhoz hasonlították az Old Traffordon, ahol négy szezont húzott le, előtte a Spursben, utána pedig a Fulhamben bolondította meg a védőket. Összesen 229 PL-meccset játszott, ezeken 94-szer volt eredményes, és kiosztott 40 gólpasszt is, a 2010/11-es szezonban pedig gólkirályi címet szerzett.

A Liverpool 2007 és 2016 között talált magának betonkemény hátvédet a szlovák Martin Skrtel személyében, akinek már a fizimiskája is kellően ijesztő volt – hát még kőkemény védőmunkája! 242-szer lépett pályára a vörösök mezében, s bár a drukkerek rendkívül aggódtak, hogy a távozását követő űrt ki fogja betölteni, szerencséjükre egy bizonyos Virgil van Dijknak valamennyire azért sikerült...

Nem ukránnak való vidék, az oroszok a spájzban sincsenek

Óriási érdeklődés övezte a Chelsea egykori tulajdonosának, Roman Abramovics jó barátjának, Andrij Sevcsenkónak Angliába érkezését, 2004 aranylabdása azonban finoman szólva csalódást okozott. Nem igazán tudta felvenni a PL ritmusát, a londoniak taktikai elképzelésébe sem fért bele, és esélye sem volt kiszorítani a kezdőből az akkor élete formájában futballozó Didier Drogbát. 2006 és 2009 között mindössze 48 meccsen lépett pályára, és 9 gólt szerzett.

Egyelőre az új csodagyereknek kikiáltott Mihajlo Mudrik sem bizonyította, miért adott ki érte a londoni együttes bónuszokkal együtt közel 100 millió eurót, egy szezon után azonban kár lenne pálcát törni a fiatal szélső feje felett, talán Mauricio Pochettino irányításával kivirágzik a 22 éves támadó.

Némileg talán meglepő, de Oroszország „gyermekeinek” körében nem igazán népszerű a Premier League – legalábbis elvétve igazolnak a szigetországba. A hírvivő a Manchester Unitedben 1991 és 1995 között futballozó Andrej Kancselszkisz volt, aki két bajnoki aranyérmet, valamint FA-kupát, Ligakupát, két ízben angol szuperkupát és egy Európai Szuperkupát nyert a csapattal.

A következő meghatározó orosz játékosra több mint 20 évet kellett várni, ám a 2008-tól 2013-ig az Arsenalt erősítő Andrej Arsavin több emlékezetes mérkőzést és megmozdulást produkált öt szezonja alatt. A PL szerelmesei azonban alighanem a Liverpoolnak lőtt mesternégyesét fogják emlegetni az idők végezetéig.

A mágikus magyar, honfitársaink kalandozása

Szoboszlai Dominik a 11. magyar játékos lesz, aki bemutatkozhat a PL-ben, az elődök közül azonban egyértelműen kiemelkedik Gera Zoltán, akit a West Brom és a Fulham szurkolói is imádtak. Nem véletlenül, Gera az Angliában eltöltött tíz éve alatt megannyi örömteli és felejthetetlen pillanatot okozott a közönségnek, és nem csak egyedi, hátraszaltós gólörömével...

A ferencvárosi legenda mellett többek között Király Gábor, Torghelle Sándor, Bogdán Ádám, Priskin Tamás, Buzsáky Ákos és a tragikusan fiatalon elhunyt Fülöp Márton is játszott az angol első osztályban, Szoboszlaiban azonban egyértelműen megvan a potenciál, hogy akár még Gera szigetországi kultuszát is túlszárnyalja. Az első fordulóban, augusztus 13-án rögtön egy szuperrangadón, a Chelsea otthonában kezdheti meg tetemes vételára törlesztését!

(Borítókép: Branislav Ivanovic és Petr Cech 2010. szeptember 19-én. Fotó: Tony Marshall / PA Images / Getty Images) 

Rovatok