Index Vakbarát Hírportál

Olyan listán került élmezőnybe az FTC, ahol nagyon nem akart

2023. július 20., csütörtök 17:01

Nem a Ferencváros az első olyan magyar csapat, amely az NB I-nél jóval alacsonyabban jegyzett bajnokság klubjától szenvedett vereséget. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a kínos eredményeket, amiket honi egyesületek produkáltak az európai kupaporondon – természetesen a teljesség igénye nélkül, és az elmúlt időszakra fókuszálva.

Ahogy arról beszámoltunk, a Ferencváros hazai pályán 3–0-s vereséget szenvedett a feröeri KÍ Klaksvík elleni Bajnokok Ligája-selejtezőben, így már az első fordulóban búcsúzott a legrangosabb európai kupasorozattól – és rögtön „leesett” a harmadik számúba, az Európa-konferencialigába, ahol az ír Shamrock Rovers vár rá.

Ebben a cikkben mélyebb elemzésbe nem mennénk bele, a számok viszont alátámasztják, miért került ez a vereség a KÍnos toplista élmezőnyébe. Bár a válogatottak teljesítménye más kávéház, de érdemes feljegyezni: Magyarország a 36. a legfrissebb FIFA-világranglistán, addig a Feröer-szigetek a 129. 

Ami viszont releváns adat: a klubok nemzetközi teljesítménye alapján Magyarország a 25. az UEFA koefficiensrangsorában, Feröer-szigetek a 43. az 55 európai ország között. A kluboknak is van koefficiensrangsoruk. Ezt úgy kell értelmezni, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az elmúlt 5 szezonban nyújtott nemzetközi teljesítményük (tehát a Bajnokok Ligájában, Európa-ligában és Európa-konferencialigában) alapján rangsorolja a csapatokat. A pontozásról bővebben itt olvashat.

Ezen a listán a Ferencváros a 62., a KÍ Klaksvík a 302. az élő ranglistán.

A számok segítenek kontextusba helyezni a szerda esti eredményt. Sajnos több ehhez hasonlót láttunk már a magyar futballban, klubcsapataink több mint 1000 európai kupamérkőzést vívtak, és becsúsztak – finoman szólva is – kínosnak nevezhető vereségek is. Ezeket gyűjtöttük össze, ismét hangsúlyozzuk, a teljesség igénye nélkül.

Zöld-fehér mumusok: Zeljeznicar, Partizani Tirana

Kezdjük a Ferencvárossal, ha már az aktuális magyar bajnok ihlette összeállításunkat. Nem is kell olyan nagyon visszatekernünk az idő kerekét, hogy arcpirító vereséget találjunk a nemzetközi porondon. 2016 júliusában a Partizani Tirana jött szembe a Fradival az Európa-liga második selejtezőkörében.

Az albán csapat – amely hazája bajnokságában ezüstérmes lett, így jutott a nemzetközi porondra – a 333. volt az UEFA koefficiensrangsorában, az akkori bajnok Ferencváros a 304.

Az idegenbeli 1–1 után hazai pályán kellett volna kivívnia a továbbjutást a magyar csapatnak, ám a Népligetben is 1–1 lett a végeredmény. Jöhetett a gól nélküli hosszabbítás, majd a tizenegyespárbaj. Az albánok kapusa egy Panenkával kezdett, majd kivédte Gera Zoltán lövését. A mindent eldöntő tizenegyest az a Cristian Ramírez hagyta ki, aki épp most tért vissza a Ferencvároshoz...

Egy évvel korábban is csúnya véget ért a zöld-fehérek európai kupakalandja, a szurkolók számára emlékezetes FK Zeljeznicar ellen. A szarajevói gárda ugyan a 236. volt az UEFA ranglistáján, míg a Fradi a 322., ám a legtöbben azt várták, hogy a Thomas Doll irányította együttes simán veszi az akadályt. Nem így lett: összesítésben 3–0-s vereséggel búcsúzott az FTC.

A liechtensteini magyarverő: FC Vaduz

Európa 4., a Föld 6. legkisebb állama Liechtenstein, lakossága nem éri el a 40 ezer főt. A miniállamok futballcsapataira szokás volt legyinteni, de a magyar klubok – és a válogatott is – a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy nagyot hibázik, aki alábecsüli őket. Különösen igaz ez az FC Vaduzra.

Az 1932-ben alapított csapat a svájci bajnokságban méretteti meg magát hétről hétre, és rendszeres szereplőjévé vált a nemzetközi kupasorozatoknak is. Az FC Vaduz jó példa arra, hogy Dávid sokszor legyőzi Góliátot: a technikai tudásbeli különbséget alapos felkészüléssel, küzdeni tudással és akarással kompenzálva. 2019 nyarán az ezüstérmesként az Európa-ligában vitézkedő Fehérvár FC találta szembe magát az FC Vaduzzal.

Az UEFA-rangsorban 131. magyar csapat válogatott játékosok sorát vonultatta fel, többek között Juhász Roland, Fiola Attila, Pátkai Máté, Huszti Szabolcs és Futács Márkó is pályára lépett a székesfehérvári együttesben. 

A hazai 1–0-s győzelem után Liechtensteinben jött a hideg zuhany: a házigazda hosszabbítás után 2–0-ra nyert, ezzel kiejtette a Fehérvárt. A Vaduz vezetőedzője a meccs után azt mondta, a fehérváriak lebecsülték őket, ennél nagyobb motiváció nem is kellett nekik. Marko Nikolics fehérvári vezetőedzőt néhány hónappal később szélnek eresztették.

Ha már Fehérvár: két évvel ezelőtt is vérmes reményekkel vágott neki a nemzetközi kupaporondnak az akkor még a Mol által névszponzorált együttes, az UEFA-rangsorban 122. pozícióban jegyzett csapat nem várt akadályon akadt fent. A ranglistán 255. Ararat Jereván a székesfehérvári 1–1 után Örményországban 2–0-ra diadalmaskodott.

Az FC Vaduz nevét az Újpest-szurkolók is egy életre megjegyezték. 2006 nyarán a lila-fehérek az UEFA-kupa selejtezőjében találkoztak a liechtensteini klubbal. A Szusza Ferenc Stadionban sokkolták az Újpestet: a Vaduz 4–0-ra győzött – ez volt Bicskei Bertalan egyetlen tétmeccse az Újpest vezetőedzőjeként, a zakó után rögtön lemondott –, formalitássá téve a visszavágót. Sovány vígasz, hogy idegenben ugyan 1–0-ra nyerni tudott az Újpest, ám ez nem ért továbbjutást.

A Honvéd is tudja, milyen kikapni egy miniállamban

A miniállamok közül Liechtenstein mellett Luxemburg is okozott kellemetlen meglepetéseket a magyar futballnak. A válogatott 1–0-s veresége mellett a Budapest Honvéd zakója is a képzeletbeli élmezőnybe tartozik. Történt ugyanis 2018 augusztusában, hogy az Európa-liga második selejtezőkörének első mérkőzését 1–0-ra megnyerve utazott el a kispesti egyesült Luxemburgba, a Progres Niederkornhoz.

Ha az UEFA-rangsor akkori állására vetünk egy pillantást, azt is mondhatnánk, hogy érvényesült a papírforma: a listán 329. Progres Niederkorn hazai pályán 2–0-ra legyőzte és ezzel kiejtette a 331. Budapest Honvédot.

Hogy, hogy nem, a luxemburgiak azt nyilatkozták a meccs után, úgy érezték, a kispestiek lenézik őket, ez pedig pluszmotivációt jelentett számukra.

Puskás Akadémia: nem minden a játékoskeret értéke

Az UEFA koefficiensrangsor mellett a másik fő összehasonlítási alapként kezelt mutató az adott csapat keretének piaci értéke. Ezt általában a mértékadó Transfermarkt nevű honlap alapján szokták elemezni, és gyakran beleesnek újságírók és sportszakemberek is abba a hibába, hogy a keretérték alapján ítélnek vagy próbálnak eredményeket előrevetíteni.

Két évvel ezelőtt a Puskás Akadémia esetében láthattuk, mekkora hiba, ha valaki a keretek értéke alapján von le bármiféle következtetést. Az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében a felcsúti csapat a lett FK Riga FS ellen omlott össze, úgy, hogy a Puskás Akadémia keretének értéke kétszer akkora volt, mint az RFS-é.

A párharc első, Jürmalában rendezett mérkőzésen szinte még ki sem jött az öltözőből a Puskás Akadémia, máris 3–0-s hátrányban volt. Az RFS ugyanis 25 perc alatt berámolt 3 gólt, ezzel el is döntötte a mérkőzést, és tulajdonképpen a párharcot is.

A hazai visszavágón sem sikerült a javítás, sőt: a lettek 2–0-ra nyertek a Pancho Arénában.

Említést érdemel még az MTK 2007-es búcsúja az örmény MIKA Astarak ellen az UEFA-kupa selejtezőjében, valamint a DVSC 2016-os kiesése a belorusz Torpedo Zsodino ellen.

(Borítókép: Mats Knoester (b) és Dibusz Dénes kapus (j) a Ferencváros, valamint Árni Frederiksberg a feröeri Kí Klaksvík játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája 1. selejtező fordulójában játszott Ferencváros TC - Kí Klaksvík visszavágó mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. július 19-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok