Index Vakbarát Hírportál

A FIFA elnöke megalázta a nőket

2023. július 29., szombat 09:59

Gianni Infantino, a FIFA elnöke távozott a női labdarúgó-világbajnokságról kevesebb mint egy hét után. A katari férfi világbajnokságon minden egyes meccsen ott volt.

A Katarban tartott 2022-es férfi labdarúgó-világbajnokságon 64 mérkőzést rendeztek. A FIFA elnöke, Gianni Infantino mind a 64 meccsen legalább néhány percre tiszteletét tette. A női vb-n kevesebb mint egy hetet volt ott – ebből négy napon át egy összecsapásra sem ment el –, majd július 25-én elutazott Tahitire – fedte fel a SkySports kutatása. 

Korábban Infantino volt a televíziócsatornák leghangosabb kritikusa, hogy miért nem licitálnak ugyanakkora összegekkel a női vb közvetítési jogaiért, mint a férfire. 

A Sky listázta a FIFA-elnök magángépének utazásait, melyből kiderült, hogy három nappal a női világbajnokság nyitánya előtt, július 17-én hagyta el Tahitit, majd nyolc napot állt Új-Zélandon, aztán július 25-én visszatért Tahitire. A FIFA nem árulta el, hogy mikor tér vissza a tornára Infantino. 

Fontos megjegyezni, a katari vb-n azért tudott minden meccsen megjelenni, mert a katari stadionok között kicsik a távolságok. Ehhez képest a női vb-t Új-Zéland és Ausztrália közösen szervezi, így ebben az esetben lehetetlen gyorsan átérni az egyik mérkőzésről a másikra. Ez viszont továbbra sem kifogás az elutazásra, illetve arra sem, hogy Infantino miért nem ment el egyetlen Ausztráliában megrendezett meccsre sem.

Sőt amióta 2020-ban kihirdették, hogy ez a két ország rendezi a vb-t, egyszer sem volt Ausztráliában. Ehhez képest a férfi vb előtt gyakorlatilag egy évvel Katarba költözött, hogy „még közelebb legyen a vb-hez, és jobban teljesítse az elnöki feladatait”.

Rovatok