Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: visszavonul Gigi Buffon, minden idők egyik legjobb olasz kapusa

2023. augusztus 2., szerda 15:45

Gianluigi Buffon az Instagram-oldalán jelentette be, hogy befejezi aktív pályafutását.

Gianluigi Buffon 45 évesen nemet mondott a szaúdi ajánlatokra, és nevelőklubjában, a Parmában akasztja szögre a kesztyűt. Az aktív pályafutásának befejezését egy érzelmes videóban jelentette be az Instagram-oldalán. A videó végén, illetve a posztszövegben annyit írt: 

Ez van, srácok! Ti nekem adtatok mindent. Én nektek adtam mindent. Együtt csináltuk. 

Buffon 2022 februárjában még aláírt egy szerződéshosszabbítást a Parmával, mely szerint a 2024-es szezon végéig játszott volna, de a kapus úgy döntött, most vet véget a 28 éves karrierjének. A 45 éves hálóőr a Parmában kezdte pályafutását, ahol 220 meccsen lépett pályára, mielőtt a Juventushoz szerződött. A Juventusban 17 évet töltött el, onnan a PSG-hez igazolt egyetlen évre, majd 2019-ben már ismét a Parmában játszott.

Buffon a Juventusban 685 meccsen lépett pályára, ezzel a második a klub örökrangsorában Alessandro Del Piero mögött. Tíz olasz bajnoki címet nyert, öt Olasz Kupát, három BL-döntőben játszott, és a 2000-es évek közepén is kitartott a Juventus mellett, amikor a Calciopoli-botrány miatt a Serie B-be került a csapat. 12-szer lett a Serie A legjobb kapusa, és ő lett az első hálóőr, aki elnyerte az Év labdarúgója címet. 2006-ban világbajnokságot nyert az olasz válogatottal, 2012-ben Eb-döntőt játszott. 176-szor ölthette magára a nemzeti szerelést.  

Rovatok