Index Vakbarát Hírportál

A megszállott olasz transzfergurunak nincs titka, csak kapcsolatrendszere

2023. augusztus 2., szerda 10:20

A 31 éves olasz Fabrizio Romano a futballvilág megkerülhetetlen főszereplőjévé vált azzal, hogy egyrészt napra-, de inkább percre kész átigazolási híreket közöl akár a nemzetközi mezőny legismertebb labdarúgóiról is, másrészt ezek abszolút hiteles, mértékadó hírek. Amikről ő beszámol, az gyakorlatilag készpénznek tekinthető. A transzferguru szerint nincs titka, „csupán” kapcsolatrendszere, és megszállottként végzi a munkáját.

Fabrizio Romano a Sportálnak adott exkluzív interjút, amelyben olyan részleteket is elárult, hogy általában reggel kilenc, fél tíz körül kel fel, és utána egy percre sem szakad el a telefonjától.

Telefonhívások, üzenetváltások és a social media bejegyzések váltogatják egymást. Így telik az átlagos nap, se több, se kevesebb.

A transzferguru azt is elmondta: mindig is egy ilyen jellegű cél lebegett a szeme előtt, és nagyjából tizenhat-tizenhét éves lehetett, amikor világossá vált számára, hogy a nemzetközi átigazolásokra akar specializálódni.

„Imádom a futballt, a stadionokat, a játékosokat, az izgalmas meccseket, de ezeket az élményeket inkább a barátaimmal szeretném kiélvezni. Úgy is mondhatnám, hogy a meccseket jobban szeretem, mint a munkát – épp ezért dolgozni inkább a színfalak mögötti történésekkel kapcsolatban szeretek. Ez másfajta nézőpontot ad a futballról, másfajta munka, másfajta érzés, de ezt élvezem a legjobban.”

Fabrizio Romano szerint nincs semmi titka annak, hogyan volt képes ilyen fiatalon ennyire komoly kapcsolatrendszert kiépíteni, mindössze egy nélkülözhetetlen tulajdonsága van, „ez pedig a megszállottság”.

„Nagyon sokat kell dolgozni, hosszú órákat tölteni telefonnal a kézben, és az év minden napján keményem melózni. Ha megvan ez a fajta megszállottság, akkor minden napot a telefonhívások és az üzenetváltások tesznek ki, és ezáltal kiépül a kapcsolatrendszer is.”

A lap egyik kérdésében arra is választ kért, hogy a klubok és a játékosügynökök érdeke nem feltétlenül mindig azonos, így viszont könnyen megesik a kiszivárogtatott átigazolási hír kapcsán, hogy az egyik félnek bár kedvez, a másikat ugyanakkor kellemetlen helyzetbe hozza. De hogyan képes megtalálni az egyensúlyt annak érdekében, hogy kapcsolatrendszerén ne essen csorba?

Az egyensúly megtalálásához egyfelől az évek alatt megszerzett tapasztalat kell, másfelől bízni kell az ösztöneidben. Na és persze fontos, hogy helyesen válasszuk meg a forrásainkat. Akadnak, akikben vakon megbízom, akiknél nem kell leellenőriznem az információt, mert biztosan igazat mondanak. Ha ők hívnak fel, már írom is ki az oldalamra, amit tőlük hallottam – más forrásoknál viszont nem árt alaposabban utánajárni a hírnek.

Fabrizio Romano hozzátette azt is, hogy naponta húsz órát tölt telefonálással, ez a szakma egyáltalán nem olyan könnyű, mint az esetleg kívülről látszik. Az átigazolási hírek megszellőztetéséért az ügynököktől és a játékosoktól pedig még egyetlen eurót sem kapott.

„Sosem fogadnék el tőlük pénzt, nem lenne semmi értelme. Először is, amint pénzt fogadsz el a labdarúgás világában dolgozó emberektől, abban a pillanatban eladtad a becsületedet.

Onnantól ők mondják meg, hogy mikor és mit írhatsz meg. Utána már nem az igazságot publikálod, hanem azt, amit ők kérnek tőled – ez nálam nem férne bele. Azt írom ki a közösségi felületeimre, amit én akarok, nem pedig azt, amit mások akarnak. Arról nem is beszélve, hogy bármilyen pénz elfogadása illegális.”

A transzferszakértőt Szoboszlai Dominik liverpooli igazolásáról is kérdezték. Ezzel kapcsolatban Fabrizio Romano elmondta: 

nagyon kedveli a magyar futballista játékát, akit egyrészt már most a világ egyik legjobb középpályásának tart, másrészt viszont szerinte a benne lévő potenciálnak még csak hatvan-hetven százalékát láthatta a nagyérdemű.

„A Liverpool pedig a tökéletes csapat arra, hogy kibontakozzon.”

(Borítókép: Fabrizio Romano. Fotó: Sam Barnes / Sportsfile for Web Summit / Getty Images)

Rovatok