Index Vakbarát Hírportál

A Kecskemét a ráadásban a meccset, a hosszabbításban a továbbjutást is elbukta

2023. augusztus 3., csütörtök 21:50

Felemás előjelekkel várhatta a konferencialiga selejtezőjének 2. fordulóját a Kecskemét és a ZTE; a zalaiaknak hazai pályán kellett volna ledolgozniuk egygólos hátrányukat a horvát NK Osijek ellen, míg az előző NB I-es szezon bajnoki ezüstérmesének ugyanekkora különbségű előny megtartása volt a célja a lett Riga FC otthonában. Egyik csapat sem járt sikerrel, a KTE a hosszabbítást követően, a Zete pedig kettős vereséggel búcsúzott Európától. A 21.00 órakor keződőd mérkőzésen a magyar bajnoki bronzérmes Debrecen tizenegyespárbajban harcolta ki a továbbjutást az örmény Alaskert ellen.

ZTE–Osijek

Boér Gábor alakulatának olyan rémálomszerűen indult a találkozó, ahogyan egy héttel ezelőtt véget ért. Akkor a hosszabbítás perceiben szereztek győztes gólt az eszékiek, most pedig már a 9. percben megduplázták összetettbeli előnyüket: 

Nejasmic ugratta ki Caktast, akinek ziccerét Gyurján még nagy bravúrral védte, a kipattanó viszont a visszafutó zalaegerszegi védő, Gergényi Bence mellkasáról a saját kapujába pattant, 0–1.

Apró szépséghiba, hogy a vendégek támadója a visszajátszások alapján egyértelműen lesről indult, Boér bőszen reklamált is a játékvezetőnél, ezzel azonban csak azt érte el, hogy sárga lapot kapott, a találatot a VAR hiányában nem annullálták. Nem sokkal később Drambajev lőtt kapásból nagy erővel kapura, Gyurján ezúttal is hatalmasat védett, a kipattanót pedig ezúttal tisztázták a hazaiak.

Az első igazán komoly ZTE-lehetőségre bő félórát kellett várni, a 32. minutumban Gergényi beadását Huszti okosan fejelte a középen érkező Ubochioma elé, akinek hiába volt elég ideje és helye is, közelről fölé belsőzött. A félidő hajrájában bár mindkét oldalon voltak helyzetek, Caktas és Sajbán is célt tévesztett, így a szünetben 1–0-ra vezetett az Osijek.

Fordulás után bekezdett a Zete, előbb Szalay 15 méteres bombáját öklözte szögletre Malenica, majd Ikoba fejelt öt méterről a kapu mellé. Érezhetően magasabb sebességi fokozatba kapcsolat a nemzetközi kupaporondra a Magyar Kupa megnyerésével indulási jogot szerző együttes, ám Sajbán csúsztatása elment keresztben a kapu előtt, a 62. percben pedig Tajti 19-ről a bal oldali kapufát trafálta telibe.

Ami viszont nem jött össze az egyik oldalon, a másikon igen: Grizan kapott jó labdát a 74. percben a bal szélen, lecselezte magát az alapvonalig, majd a középen érkező Spoljaricot játszotta meg, a korábbi zalaegerszegi játékos pedig közelről a rövid sarokba lőtt, eldöntve ezzel a lényegi kérdéseket, 0–2. Vagy mégsem? Nem sokkal később némi szerencsével, de Ikoba hozta vissza a hazai reményeket: 

Fiolic rúgta rá a hazai támadóra a labdát, akiről Evanguléra, majd a kapuba pattogott a játékszer, 1–2!

A hajrában és a hétperces hosszabbításban az Osijek játékosai már-már komédiába illő módon próbálták csalni a játékot és húzni az időt, törekvéseik azonban célt értek, kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel jutottak a következő fordulóba.

Riga–Kecskemét

Szabó István együttese 2–1-re nyert az odavágón, a második meccsen pedig a 7. percben nagy lépést tett a továbbjutás felé: Tóth Barna zavarta meg a bizonytalankodó hazai kapust, aki Kiss Bencéhez passzolt, ő a második hullámban érkező Vágó Leventének gurított vissza, a 30 éves középpályás pedig 12 méterről a kapuba lőtt, 0–1!

Maradtak támadásban a lila-fehérek, többet volt a labda a Bács-Kiskun megyeieknél, Leoni távoli kísérleténél pedig nagyot kellett védenie Purinsnak. A túloldalon Varga tenyerelte fölé Aurélío 19 méteres bombáját, a folytatásban pedig kiegyenlített harc folyt a pályán. A lett alakulat legveszélyesebb játékosa egyértelműen a kongói Mankenda volt, aki többször is megkavarta a kecskeméti védelem bal oldalát, ám centerezését kétszer is sikerült felszabadítani, egyszer pedig ő maga lőtt éles szögből a hosszú sarok fölé.

Az összesítésben kétgólos hátrányban lévő Riga a második játékrész elején próbálta nyomás alá helyezni a kecskemétieket, a mezőnyfölényt pedig a 62. minutumban gólra is váltotta: megint Mankenda adott középre, ezúttal viszont a hosszún érkező Ngonda közelről a kapuba fejelt, 1–1. A góltól természetesen még inkább belelkesültek a hazaiak, a KTE azonban állta a rohamokat, és bár a támadásokra nem igazán maradt ereje, összesítésben még mindig jobban állt egy góllal, amikor elérkezett a meccs hajrája.

Amelyben mindent egy lapra feltéve támadtak a lettek, a kecskemétiek a félpályát sem igazán lépték át, hősiesen hatástalanították a középre érkező beadásokat és passzokat.

Egészen a 95. percig, amikor sajnos a meccs legjobbja, Mankenda üresen maradt 13 méterrel a kapuval szemben, és kapásból tüzelt, Varga Bence hiába ugrott, a kapuban kötött ki a labda, 2–1.

A kecskemétieket annyira sokkolta a találat, hogy kis híján még a rendes játékidő ráadásában kaptak egyet, amely a kiesésüket jelentette volna, Pena azonban a 16-os bal oldaláról a hosszú oldali kapufát találta telibe, így jöhetett a 2×15 perces hosszabbítás.

Amely KTE-lehetőséggel indult, Szűcs löketét hatástalanította Purins, majd Mehszi fejese szállt fölé, Szendrei távoli bombája pedig mellé. Pena a 97. percben lesgólt szerzett, a folytatásban pedig mezőnyben gyűrték a csapatokat, az első negyedórában tehát nem változott az eredmény.

A második elején viszont könnyen változhatott volna, rigai kapufa, pontosabban ezúttal a felső léc ismét a kecskemétiekkel volt, Nguena tévedett csupán centiket 15 méterről. A folyamatos védekezés és labda nélküli mozgás érezhetően rengeteget kivett Szabó István legénységéből, a hosszabbítás második félidejében veszélytelenek voltak a Riga kapujára, amely az utolsó utáni pillanatban, a 122. percben végül a mindent eldöntő találatot is megszerezte: 

Ngom élesen középre lőtt bal oldali szabadrúgásába senki nem ért bele középen, a labda pedig a kapuba vágódott, 3–1.

Másra nem is maradt idő, a Kecskemét összesítésben hiába vezetett már két góllal is a párharcban, végül búcsúzott a nemzetközi porondtól.

DVSC–Alashkert

Lendületesen kezdte története 100. európai kupamérkőzését a Debrecen, előbb Dzsudzsák lőtt veszélyesen messziről, majd a balhátvéd Manrique kis híján mindenkit átvert azzal, hogy középre nézett, de beadás helyett éles szögből a kaput vette célba, a labda azonban az oldalsó kapufán csattant. A vendégek bő negyedóra után érkeztek meg a meccsbe, és meg is szerezték a vezetést, Megyeri ugyan elsőre még védte a lövést, de a szöglet után az örményeknek sikerült betalálniuk. Ettől kicsit össze is zavarodott a Debrecen, amely csak Dreskovic mentésének köszönhetően nem került kétgólos hátrányba.

A fordulást követően óriási fölénybe került a házigazda magyar csapat, a vendégek a félidő közepéig szinte a félpályát sem lépték át, egy debreceni védelmi hibát azonban rögtön kihasználtak és kétgólos előnyre tettek szert. A Debrecen tíz perccel később törte meg a jeget a kapitány Dzsudzsák Balázs révén, de a nyolcperces hosszabbítás ellenére sem esett már gól a rendes játékidőben, pedig a vendégek ekkor már tíz emberrel futballoztak.

A ráadásban a debreceni közönség talán már most láthatta a szezon legnagyobb kimaradt helyzetét: előbb Bódi három méterről fejelt a keresztlécre, a kipattanó labdát pedig a gólvonaltól 20 centire álló Mance egyszerűen nem találta el. A 118. percben az egy perccel korábban csereként pályára lépő Oliveira is meccslabdát rontott, így jöhettek a 11-esek. 

A hazaiak kapuját védő Megyeri Balázs két különpárharcot is megnyert, ráadásul a második vendéggólt szerző Mimito is hibázott, ezzel pedig eldőlt az összecsapás.

A Debrecen a harmadik fordulóban az osztrák Rapid Wiennel találkozik.

Konferencialiga, selejtező
2. forduló, visszavágó:

ZTE FCNK Osijek (horvát) 12 (01)
gólszerzők: Ikoba (82.), illetve Gergényi (9., öngól), Spoljaric (73.)

Továbbjutott: az NK Osijek kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel.

Riga FC–Kecskeméti TE 3–1 (2–1, 2–1, 3–1), hosszabbítás után
gólszerzők: Ngonda (62.), MAnkenda (95.), Ngom (122.), ill. Vágó (8.)

Továbbjutott: a Riga FC, 3–2-es összesítéssel.

DVSC–Alashkert 1–2 (0–1, 1–2, 1–2) tizenegyesekkel: 3–1
gólszerzők: Dzsudzsák (77), ill. Usztinov (18.), Fatai (67.)

Továbbjutott: a Debreceni VSC, 2-2-es összesítéssel, hosszabbítás után, 11-esekkel.

(Borítókép: Kiss Bence, a Kecskeméti TE (j), illetve Petar Bosancic (b) és Muzinga Ngonda, a Riga FC játékosa a labdarúgó-konferencialiga második selejtezőfordulójának Riga FC–Kecskeméti TE visszavágó mérkőzésén Rigában 2023. augusztus 3-án. Fotó:  MTI / EPA / Toms Kalnins)

Rovatok