Index Vakbarát Hírportál

A Vidi ráijesztett a Fradira, ám továbbra sincs pontja az NB I-ben

2023. augusztus 6., vasárnap 19:40

Már az OTP Bank Liga 2. fordulójában találkozott egymással a címvédő Ferencváros, valamint a Fehérvár, kettejük összecsapása azonban csak névlegesen volt rangadó az utóbbi években, hiszen más-más korszakát éli a két együttes. Ezúttal viszont nagyszerű meccset játszottak a csapatok, egy fordulatos, szórakoztató találkozón a Fradi 5–3-ra nyert, a Vidi így két fordulót követően nulla ponttal áll az OTP Bank Liga tabelláján.

Az FTC első bajnokiját játszotta vasárnap délután, a Kecskemét elleni mérkőzését ugyanis a két csapat nemzetközi kupaszereplése miatt elhalasztották a nyitófordulóból. A megbízott edző, Máté Csaba legénysége magabiztosan lépett túl az ír Shamrock Rovers elleni Konferencialiga-párharcból, a fehérváriak viszont az 1. körben hiába játszottak több mint egy félidőt emberelőnyben az Újpest otthonában, így sem szereztek pontot (2–1).

A hazaiknak így lett volna mit kijavítani, finoman szólva nem voltak azonban könnyű helyzetben. A Fradi már az első percektől magához ragadta a kezdeményezést, korai vezetéséhez azonban egy hatalmas hazai védelmi hiba is kellett: 

Bese veszített labdát a 16-osának előterében, Owusu azonnal középre passzolt, ahol az ezúttal a kezdőbe nevezett Lisztes Krisztián érkezett, és higgadtan értékesítette a ziccert, 0–1!

A folytatásban is a vendégek akarata érvényesült, noha egy távoli Kodro-lövéssel a Vidi is jelezte, hogy pályán van. A 31. percben viszont megduplázta előnyét a Ferencváros, méghozzá magyar pályákon ritkán látható bombagóllal: Cristian Ramírez jó 30 méterről végezhetett el szabadrúgást, és a bal oldali kapufa segítségével, elemi erővel lőtte ki a bal felsőt, 0–2.

A 38. minutumban akár a meccset is lezárhatta volna az FTC, Adama Traoré kapott remek indítást, Kovács viszont jól mozdult ki a kapujából, és az utolsó utáni pillanatban tisztázott a mali támadó elől. A félidő hajrájában aztán szinte a semmiből és jókora szerencsével ugyan, de szépített a Fehérvár: 

Schön Szabolcs lövése pattant le Cisséről, a labdára Kastrati csapott le, majd üggyel-bajjal áthámozta magát Samy Mmaeén, és Dibusz mellett a kapuba lőtt – Ramírez ugyan próbált menteni, de csak beljebb segítette a labdát.

Fordulást követően az első veszélyes helyzet is a fehérváriak előtt adódott, Kodro távoli löketét kellett Dibusznak oldalra tenyerelnie. Ráadásul a második is, ez pedig már egyenlítést ért: egy bal oldali szögletre megint Kodro érkezett jó ütemben, Mmaee mellett pedig védhetetlenül fejelt a hálóba, 2–2.

Bár a találat után Makreckis 19-ről életerős lövéssel kínálta meg Kovácsot, a Vidi kapusa nagyot védett, a hazaiak lelkesedése pedig nem csökkent. Olyannyira nem, hogy az 57. percben meg is fordították a meccset: Bartáh az előtte álló fehérvári játékost lőtte telibe, a labda Kodro elé pattant, ő pedig köszönte szépen, és 13 méterről kilőtte a jobb alsót, 3–2.

Ez aztán alighanem megkongatta a vészharangokat a ferencvárosiaknál, akik magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, és három percen belül ők is fordítottak: 

előbb Zachariassen lőtte be elegánsan, külsővel Abu Fani remek passzát, majd kiosztott még egy asszisztot a nem sokkal korábban becserélt Varga Barnabásnak is, 3–4!

És ha egy üzlet beindul: Abu Fani a 69. percben szabadrúgásból már a harmadik gólpasszát jegyezte, ezúttal Traoré fejét találta meg a hosszú oldalon, aki közelről az ötödik FTC-gólt is megszerezte.

Az utolsó 20 percben már csak kisebb helyzeteket jegyezhettünk fel, újabb találatot egyik oldalon sem, így a Fradi végül magabiztosan, 5–3-ra győzött.

OTP Bank Liga
2. forduló

Fehérvár FC–Ferencvárosi TC 35 (12)
Gólszerző: Kastrati (44.), Kodro (53., 58.), illetve Lisztes (13.), Ramirez (30.), Zachariassen (63.), Varga B. (66.), Traore (71.)

Rovatok