Index Vakbarát Hírportál

Amikor 0,01 milliméter sporttörténelmet jelent

2023. augusztus 6., vasárnap 15:18

Az amerikai női labdarúgó-válogatott először maradt érem nélkül a világbajnokságok történetében, mivel az Ausztráliában és Új-Zélandon zajló esemény vasárnapi nyolcaddöntőjében tizenegyesekkel alulmaradt a svéd csapattal szemben. Az utolsó büntetőt azonban alighanem még nagyon sokáig fogják emlegetni.

A találkozó egyik hőse a skandináv együttes kapusa, Zecira Musovic volt, aki a rendes játékidőben, majd a hosszabbításban is több bravúrral járult hozzá ahhoz, hogy nem született gól.

Az egész meccsen fölényben futballozó címvédő amerikaiak így is közel jártak a továbbjutáshoz, mert a 11-esek során az ötödik párban Sophia Smith a nyolc közé lőhette volna a csapatát, azonban a labda a bal kapufa mellett suhant el. A hatodik párban nem hibáztak a játékosok, így az amerikai kapus, Alyssa Naeher sem. A hetedik körben viszont Kelley O’Hara a bal kapufát találta el, míg Lina Hurtig lövését, elsőre úgy tűnt, hogy védte Naeher, azonban a labda a gólvonalon túlra pattant róla. A svéd játékosok eleinte nem is mertek örülni, mígnem a videobíró ellenőrzése után a játékvezető megítélte a továbbjutást jelentő gólt. 

Később kiderült, a labda egészen pontosan 0,0144 milliméterrel haladta át teljes terjedelmében a gólvonalat, ez pedig az amerikaiak történelmi kiesését eredményezte.

A Team USA ugyanis az előző nyolc női vb-n négy arany-, egy ezüst- és három bronzérmet szerzett, azaz először maradt le a dobogóról. Az előző két alkalommal győztes tengerentúliak ráadásul maguk is sporttörténelmet írhattak volna az újabb diadalukkal, mert a labdarúgásban még sosem fordult elő – sem férfi-, sem női vonalon , hogy egy nemzeti együttes sorozatban három világbajnoki címet szerezzen.

Az amerikai kieséssel az is eldőlt, hogy Megan Rapinoe, Alex Morgan, Julie Ertz, Kelley O’Hara és Alyssa Naeher nem csatlakozik a sportág egyetlen háromszoros világbajnokához, Peléhez. Érdekesség, hogy közülük O’Hara és Rapinoe kihagyta a 11-esét, és csak a kapus Naeher volt eredményes.

A nyolc között a japán válogatott lesz a svédek ellenfele pénteken.

Eredmény, nyolcaddöntő:

Svédország–Egyesült Államok 0 11-esekkel: 5-4

korábban:

HollandiaDél-afrikai Köztársaság 20 (10)

Rovatok