Index Vakbarát Hírportál

Forrong a görög sporttársadalom, példás büntetést követelnek a horvát gyilkosoknak

2023. augusztus 8., kedd 14:44

Hétfő késő este horvát szurkolók halálosan megkéseltek egy görög fiatalt a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében megrendezésre kerülő AEK Athén–Dinamo Zagreb-mérkőzés előtt a görög fővárosban. Az AEK Athén rövid közleményében kiemeli: példás büntetést követel a gyilkosoknak és felelősöknek.

Az Európai Labdarúgó-szövetség döntése értelmében elhalasztják a kedd estére kiírt találkozót a görög és horvát csapat között, miután a két szurkolótábor hétfő esti összecsapása alatt halálosan megkéseltek egy 22 éves görög fiatalt. A horvát szurkolók annak ellenére érkeztek a görög fővárosba, hogy a vendégcsapat szimpatizánsait nem engedik be a mérkőzésre. A Dinamo Zagreb szurkolói a stadion közelében támadtak rá a görögökre, többek között Molotov-koktélokat és késeket használva fegyverként. 

A dulakodásban összesen 96-an sérültek meg, nyolcan kórházi ápolásra szorulnak, míg egy 22 éves, Michalisz keresztnevű fiatal AEK-szurkoló belehalt az őt ért támadásba. Az AEK a történtek után egyelőre csak egy rövid közleményt adott ki, és feketére változtatta profilképeit a közösségi platformokon. Mint írják, példás büntetést követelnek a gyilkosoknak és felelősöknek. „Michalisz, az AEK sosem felejt téged” – teszik hozzá.

A Dinamo Zagreb hosszabb kommünikét adott ki, melyben elítélik a történteket és együttérzéseket fejezik ki az áldozat családjával. „A GNK Dinamo határozottan elítéli a tegnap este Athénban történt zavargásokat, amelyekben a görög rendőrség, valamint a görög és horvát média beszámolói szerint horvátországi rendbontók keveredtek összetűzésbe a görög AEK labdarúgóklub szurkolóival” – szögezték le.

Az ilyen események nincsenek összhangban azokkal az értékekkel és etikával, amelyeket klubként és közösségként hirdetünk. A zavargások nemcsak a jelenlévők biztonságát veszélyeztetik, hanem a labdarúgás mint embereket és kultúrákat egyesítő sport hírnevét is rontják. Mélységes aggodalmunkat fejezzük ki az incidens miatt. Sajnos egy ember életét vesztette a zavargások során. A GNK Dinamo őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt családjának

– írták. A Dinamo Zagreb továbbá megjegyzi: újra nyomatékosan megkéri szurkolóit, hogy ne utazzanak Athénba, mivel a két csapat megállapodása értelmében a párharc egyik mérkőzésére sem engednek be vendégszurkolókat.

Az AEK Athén–Dinamo Zagreb-mérkőzés későbbi pótlásának időpontjáról egyelőre nincs információ.

Rovatok