Index Vakbarát Hírportál

Elválik egymástól az AC Milan és az Internazionale

2023. augusztus 10., csütörtök 20:05

A Lombardia kulturális örökségeivel foglalkozó területi bizottság hivatalosan is jóváhagyta a műemlékvédelmi felügyelőség javaslatát, amely értelmében a Giuseppe Meazza Stadion (kurtább futballnevén San Siro) lelátójának második karéja kulturális értéknek minősül, így a hetvenéves korhatár elérése után, 2025-től műemléknek számít. Ennek alapján a legendás létesítményt nem lehet lebontani, így a két fő bérlő, az AC Milan és Internazionale lépéskényszerbe került.

A La Gazzetta dello Sport napilap cikkében emlékeztetett: a stadiont közösen használó, európai futballmércével mérve is a sportág két meghatározó, tradicionális klubjának számító AC Milan, valamint Internazionale évek óta tervezi, hogy a létesítmény tőszomszédságában lévő területen új, immár saját tulajdonban lévő arénát épít fel. Körülbelül 1,2 milliárd eurós beruházásból. Ennek feltétele lett volt volna a városi önkormányzat tulajdonában lévő San Siro elbontása.

A Meazza használatáért a két klubtól évente komoly bérleti díjhoz jut az önkormányzat, az AC Milan és az Internazionale kiköltözését követően viszont már saját magának kell előteremteni a fenntartáshoz szükséges, valószínű nem kis összeget. A stadionban rendszeresen rendeznek koncerteket, különösen a nyári időszakban, ami futball szempontjából amúgy sem túl zsúfolt Európában. Különösen nem a sportági nagyhatalmaknál.

A korábbi tervek között a San Siro korszerűsítése, átépítése is szerepelt. Jelenleg hasonló okokból költözött ki a Camp Nouból az FC Barcelona, korábban a Santiago Bernabéu Stadionból a Real Madrid, de Olaszországon belül maradva sem kell messzire menni Milánótól az élő példáig (Atalanta/Bergamo).

Az Inter és a Milan azonban közölte, hogy a létesítményt „nem lehet a jelenlegi követelményeknek megfelelően modernizálni”. Nem mellékesen pedig a stadion akkor még mindig a város tulajdonában maradt volna.

Miután a műemlékké nyilvánítást már hónapok óta eldöntött tényként kezelhették az érintett klubok, nem meglepő módon elkezdték továbbgondolni a lehetőségeket. Ennek mentén arra jutottak – amit korábban már a milánói polgármester is megerősített –, hogy az AC Milan és az Internazionale már nem együtt akarja folytatni, közös stadiont használni, hanem külön utakon képzelik el a jövőt. Már ami a stadion építését, valamint a 2028–2029-es idénytől annak használatát is illeti.

Az AC Milan előbb a San Siro közelében lévő La Maura lóversenypályára összpontosította a figyelmét, ám ott bürokratikus akadályokba ütközött. A jelenlegi tervek már arról szólnak, hogy Milánó egyik, délkeleti részén lévő elővárosában, San Donatóban építenék fel a saját, mintegy 70 ezer néző befogadására alkalmas stadionjukat. Az Inter ugyanakkor egy másik, déli külvárosi részen, Rozzanóban találta meg az új stadion ideális helyszínét.

Az Inter és az AC Milan egyaránt 19-szeres bajnok, a Bajnokok Ligája előző kiírásában előbbi döntős volt, az elődöntőben pedig éppen városi riválisát búcsúztatta. A legrangosabb európai kupasorozatot az AC Milan hétszer, az Inter háromszor hódította el.

A stadiont a város San Siro negyedében 1925-ben kezdték el építeni, és az évtizedek során több bővítésen, átépítésen esett át. 80 ezres befogadóképességével Európa egyik legnagyobb futballstadionja, Olaszországban egyenesen a legnagyobb. Az olasz futball legendás alakjának, Giuseppe Meazzának a nevét 1980-ban vette fel.

Rovatok