Index Vakbarát Hírportál

Kapitális kapushibán úszott el az Újpest újabb győzelme

2023. augusztus 12., szombat 19:59

A meccs jelentős részében tíz emberrel védekező Mezőkövesd Djordje Nikolics szarvashibáját kihasználva a 92. percben szerzett egyenlítő góllal 1–1-es döntetlent játszott az Újpesttel a Megyeri úton. A Diósgyőr hazai pályán szintén vezetett, végül aztán 1–1-re végzett a Pakssal.

Az MTK Budapest és a Kisvárda péntek esti, gól nélküli döntetlenje után a Mezőkövesd Megyeri úti vendégjátékával folytatódott az NB I harmadik fordulója. A matyóföldiek két vereség után szerették volna megszerezni első pontjaikat a 2023–2024-es kiírásban, míg a listavezető Újpest egy esetleges győzelemmel nyolc éve nem látott jó szériával kezdhette volna az idényt – a lila-fehérekkel akkor esett meg legutóbb, hogy három meccs után hét ponttal álljanak...

Szűk tízpercnyi játék után Nebojsa Vignjevics együttese tehetett volna egy nagy lépést szombati céljai beteljesítése felé, egy villámgyors jobb oldali akció végén Heinz Mörschel passzából a két meccs után négy góllal álló Matija Ljujic tekert 18 méterről kapura, Ricciardo Piscitelli azonban bravúrral szögletre tolta a jobb alsóba tartó labdát. Nem sokkal később Tamás Krisztián lapos centerezése, majd az eltiltását Felcsúton letöltő Csoboth Kevin labdaszerzése után tudott Kiss Tamás veszélyeztetni, de mindkét helyzetet megúszta Kuttor Attila legénysége. Az előnyt azonban egyértelmű mezőnyfölénye ellenére sem tudta megszerezni az Újpest az első félidőben.

Fordulás után is a hazaiak járatták többet a labdát, de az első 20 percben látott lendületüknek kevés nyomát lehetett látni. A Mezőkövesd ráadásul egy lesgóllal viszonylag hamar jelezte a lila-fehérek számára, ha belekényelmesednek a félpályánál történő labdajáratásba, egy-egy vendégkontrára könnyen ráfizethetnek... Vignjevics két gyors cserével próbált frissíteni csapatán, de a mintegy ötezer kilátogató újpesti néző által remélt gól csak nem akart megszületni.

A 74. percben újabb két hazai csere következett, az ekkor pályára lépett Simon Krisztián pedig csakhamar a meccs hősévé is válhatott volna – azonban egy balról érkező, lapos centerezés után tíz méterről a jobb felső sarok fölé bombázott ziccerben. A 88. percben aztán adódott egy újabb lehetősége a lassan veteránná érő, újpesti nevelésű szélsőnek, ezt pedig talán egy méterrel távolabbról már nem hibázta el, felvarrta a jobb felsőbe (1–0). Ez volt a 32 éves labdarúgó 50. gólja az NB I-ben. A rendes játékidő utolsó előtti percében Peter Ambrose zárhatta volna le a meccset – hat méterről, átvétel nélkül azonban nem tudta a bal alsóba továbbítani a labdát. 

A hosszabbítás pillanataiban pedig megfizetett ezért: Filip Steliano beadásának ugyanis alászaladt Djordje Nikolics, a hazai kapus hibáját kihasználva Lehoczky Roland az üres kapuba fejelt (1–1). Az Újpest így „csak” a veretlenségét őrizte meg három kör után – éppenséggel ez sem tegnap esett meg a csapattal utoljára, egész pontosan a 2017–2018-as évadban tudott három döntetlennel rajtolni. Akkor 33 forduló után dobogón zárt.

A Paks egy ponttal távozott Miskolcról

A Diósgyőr nagy lendülettel kezdte a Paks elleni összecsapást, de ez eleinte csak szögletekben nyilvánult meg, helyzetekben nem – kezdte beszámolóját a Magyar Távirati Iroda. Bár a Paks is a rá jellemző támadó szellemű futballt próbálta játszani, mégis a DVTK elképzelése szerint alakult az első negyedóra, melynek végén Bright Edomwonyi fejesével vezetést is szereztek a hazaiak. A folytatásban is a miskolciak irányítottak, a Paks aztán a félidő derekán magához ragadta a kezdeményezést, először Karlo Sentic még védeni tudott, de Könyves Norbert lövésénél már a horvát kapus is tehetetlen volt (1–1).

A térfélcserét követően az iram nem, de a színvonal valamelyest visszaesett. A gólhoz a DVTK járt közelebb, Szappanosnak bravúros védésre is szüksége volt, hogy megőrizze kapuját a második találattól, más esetben pedig a pontatlan lövések és a technikai hibák akadályozták meg az újabb hazai gólt. A túloldalon Sentic rossz labdaátvételből induló félpályás szólója okozott izgalmat, de a kapus labdavesztése után nem jutott lövőhelyzetig a Paks. A hajrában Temesvári kiállítása miatt megfogyatkozott a zöld-fehér csapat, szervezett védekezéssel és egy újabb Szappanos-bravúrral azonban megtartotta a döntetlent a hátralévő percekben.

LABDARÚGÓ NB I
3. FORDULÓ
Szombati program
Újpest FC–Mezőkövesd 1–1 (Simon K. 88., ill. Lehoczky 90+2.)
DVTK–Paksi FC 1–1 (Edomwonyi 16., ill. Könyves 28.)
Pénteken rendezték
MTK–Kisvárda 0–0
Vasárnap
16.30: DVSC–Zalaegerszeg
18.45: FTC–PAFC
21.00: Kecskemét–Fehérvár

Rovatok