Index Vakbarát Hírportál

Szuperlatívuszokban áradozik a Sky Sports Szoboszlai Dominikról

2023. augusztus 12., szombat 17:40

Egyre közeledik Szoboszlai Dominik bemutatkozása a Premier League-ben (vasárnap 17.30, Stamford Bridge), és ahogy pereg a visszaszámlálás, újabb és újabb cikkek jelennek meg a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányáról. Legutóbb a Sky Sports közölt felettébb hízelgő tartalmú interjút, amelyben Rene Maric, Szoboszlai egykori salzburgi edzője áradozott honfitársunkról, kiemelve fantasztikus atletikus képességeit és rúgótechnikáját.

A még mindig csak 30 éves Rene Maric 2019-ig Marco Rose vezetőedző mellett dolgozott a Red Bull Salzburg csapatánál, és ennélfogva úgy ismeri Szoboszlai Dominikot, akár a tenyerét.

Maric szerint Szoboszlai visszahozza azt a magas intenzitású futballt az Anfieldre, amely sokáig jellemezte Jürgen Klopp csapatát, de amely tavaly mintha elhalványult volna. 

„Szoboszlai hihetetlenül atletikus – jellemezte egykori védencét az osztrák edző. – Folyamatosan magas szinten hozza a futóteljesítményt, ha megnézzük az adatait, ebből kitűnik. Ha pedig nem az adatokat nézzük, hanem a látványt, akkor az tűnik fel, hogy nincs fölösleges cifrázás, nincsenek nagy, 40 méteres, látványos vágták, de mindig ott van, ahol lennie kell, fantasztikusan védekezik, és megnyeri a párharcokat.

Maric akkor dolgozott Szoboszlaival, amikor a játékos fiatal tinédzser volt a Red Bull Salzburg csapatánál. Végigkísérte fejlődését egészen az első csapatig, ahol Maric Marco Rose segítője volt.

A gegenpressing, a visszatámadás már akkor beleivódott Szoboszlaiba, mert Rosénál másképp nem is lehetett érvényesülni, ez alap volt.

Szoboszlai munkamorálja mindig is kiemelkedő volt.

„Volt, hogy befejeztük a délelőtti edzést, vagy éppen szabadnapot kaptak a játékosok, és én az irodámban dolgoztam, és kinéztem az ablakon. Látom ám, hogy Dominik ott van a pályán, és gyakorolja azokat a félelmetes, csakis rá jellemző szabadrúgásokat. Szóval, természetesen a tehetsége megvolt, de az igazán lenyűgöző az a munkamennyiség, amit beletett az edzéseibe. Egyszerűen ilyen a karaktere.

Maric rámutatott arra a fejlődésre, amin Szoboszlai keresztülment az évek során.

„Ha egy játékost ifjúkora óta ismersz, a szemed előtt változik, fejlődik. Szoboszlaival is ez történt 15-16 éves kora óta. Főleg a fizikumát tekintve. Jóval izmosabb, mint kamaszként volt, de közben megőrizte a könnyedségét, a gyorsaságát.

És ami csak kevesekre jellemző, megmaradt az a, hogy is mondják angolul, pozitív arroganciája. Nem fél senkitől és semmitől. 

Mindig is tudta, hogy egyszer nagy játékos lesz belőle, világklasszis, és most már valóban az. A legszebb, hogy eközben megmaradt a játék, a futball iránti mérhetetlen szenvedélye és a munkamorálja.

Maric felhívta a figyelmet Szoboszlai káprázatos rúgótechnikájára, arra, hogy az előszezonban már három gólt szerzett a Liverpool Dominik szögleteiből. 

„Állandó veszélyt jelent az ellenfélre a rögzített játékhelyzetekből. Félelmetes a rúgótechnikája, talán a legjobb a világon, vagy legalábbis ott van a legjobbak között. Gondoljunk csak a Leicester elleni ívelt lövésére a kezdőkörből, amiből kis híján gól lett.”

Maric szerint teljesen mindegy, hogy Jürgen Klopp a jobb- vagy a balösszekötő helyén játszatja, mert mindkét poszton otthonosan mozog. 

„Akkor a legveszélyesebb, amikor nála van a labda. Állandóan arra törekszik, hogy megszerezze, és alkosson. A lelke mélyén megmaradt kissrácnak, aki imádja a futballt, és ahhoz labda kell. Egy az egy ellen is félelmetes.”

Hogy mennyire az, vasárnap délután élesben is tapasztalhatjuk a Chelsea ellen.  

Rovatok