Index Vakbarát Hírportál

Felcsúti siker Ferencvárosban: a címvédő elbukta az első hazai meccsét

2023. augusztus 13., vasárnap 20:53

A Puskás Akadémia 2–1-re győzött vasárnap a címvédő Ferencváros vendégeként a labdarúgó NB I harmadik fordulójában.

A Puskás Akadémia ferencvárosi vendégjátékával folytatódott az NB I-es játéknap a Debrecen Zalaegerszeg elleni sikerét követően.

A Ferencváros összeállítása hat helyen változott az Európa-konferencialiga selejtezőjének harmadik fordulójában csütörtökön Máltán 6–1-es győzelmet aratott csapathoz képest.

Az együttes „felforgatása” hamar éreztette negatív hatását, ugyanis a kiegyenlített első tíz perc után a felcsútiak szereztek vezetést egy szabadrúgást követően – kezdte tudósítását a Magyar Távirati Iroda. Hátrányban a címvédő ugyan fölényben futballozott, azonban helyzeteket nem tudott kialakítani a szervezetten védekező Puskás Akadémia ellen, sőt a vendégek egy gyors ellentámadás végén megduplázták az előnyüket Plsek okos és pontos lövésével. A zöld-fehérek a szünetig nem tudták csökkenteni a különbséget.

Az FTC vezetőedzője, Máté Csaba négyet cserélt a szünetben, aminek nyomán csapata egyértelmű fölénybe került, de a rivális stabil védekezését így sem tudta feltörni, így elsősorban pontrúgásokból és távoli lövésekkel veszélyeztetett – sikertelenül. A felcsúti kapusnak egy szöglet után Varga Barnabás fejesénél kellett nagyobbat védenie, a többi kísérlet veszélytelen vagy pontatlan volt. A hajrában egyre nagyobb kockázatot vállalt a Ferencváros, ennek nyomán a vendégek kontrái veszélyesebbek voltak, többször eldönthették volna a találkozót, egy ízben Dibusznak is volt bravúros védése. Az utolsó pillanatban a Ferencváros szépített Lisztes pontos lövésével, de nem maradt idő az egyenlítésre, így a végig fegyelmezett Puskás Akadémia meglepetésre elvitte mindhárom pontot a sorozatban ötször bajnok riválisától.

A felcsúti együttes sikerével megőrizte veretlenségét, egyúttal átvette a vezetést a tabellán, míg a fővárosi gárda, amely a nyitókörös meccsét elhalasztotta, három ponttal várja a folytatást.

Kecskeméten is kikapott a Fehérvár

Az első félidőben a Kecskemét szinte végig nagy nyomás alá helyezte a vendég fehérváriakat, de ez komoly lehetőséget nem igazán eredményezett. A mezőnyfölény ugyanakkor bő tíz perccel a szünet előtt így is góllá érett, egy pontrúgás után Iyinbor fejese még a lécre pattant, de a lecsorgó labdára Szalai egy fehérvári védő és a kapus előtt csapott le, így megszerezte a vezetést.

A szünetben egyik csapat sem cserélt, de nem kellett sokat várni a fehérváriaknál a vérfrissítésre, már az 54. percben három új játékos érkezett a pályára, köztük a pénteken szerződtetett, 32-szeres válogatott Kalmár Zsolt. A DAC korábbi csapatkapitánya némi életet lehelt a vendégek játékába, de a fehérvári védelem kissé instabil lett, így mindkét oldalon több veszélyes helyzet alakult ki és mindkét gárda egy-egy kapufát könyvelhetett el.

A hajrában a vendégeket újra a léc mentette meg, majd a 88. percben pályára lépett a fehérváriaknál az 52-szeres válogatott Fiola Attila, aki márciusi térdsérülése óta volt harcképtelen. A vendégeken ő sem tudott segíteni, maradt az egygólos hazai siker.

LABDARÚGÓ NB I, 3. FORDULÓ
Ferencváros–Puskás Akadémia 1–2
(Lisztes 90 + 5., ill. Golla 12., Plsek 29.)
Kecskeméti TE–Fehérvár FC 1–0 (Szalai G. 35.)
A további vasárnapi eredmények
Debrecen–Zalaegerszeg 1–0 (Kiziridisz 84.)

( MTI/Index)

Rovatok