Index Vakbarát Hírportál

A Molde már kifogott a feröeri bajnokon, kiesett a KÍ Klaksvík a BL-ből

2023. augusztus 15., kedd 21:37

A labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik körében a Molde a rendes játékidőben 1–0-ra, majd a hosszabbításban még egy gólt szerezve kiejtette a feröeri KÍ Klaksvíkot. Ennek értelmében a norvég csapat folytathatja a BL selejtezőjének rájátszásában, míg a feröeri félprofi csapat az Európa-liga selejtezőjének utolsó körében próbálhat szerencsét.

A kedd este talán legnagyobb kérdése volt a futball világában, hogy a feröeri bajnok KÍ Klaksvík tovább írja-e mesébe illő történetét a legrangosabb európai kupasorozat selejtezőjében, vagy a norvég Molde immár megálljt parancsolt riválisának. A korábbiaknak a Ferencvárost és a svéd bajnok BK Hackent kiejtő félprofi feröeri csapat az odavágón is szenzációs teljesítményt nyújtott: hátrányból, 2–1-re győzte le a norvég bajnokot, így a visszavágón egyértelműen megvolt arra az esélye, hogy kvalifikálja magát a Bajnokok Ligája selejtezőjének utolsó fordulójába. 

A hétvégén a KÍ Klaksvík tartalékos összeállításban vereséget szenvedett a honi bajnokságban, de a visszavágóra már újra a legjobbjaival állt fel, az első mérkőzésen két gólt szerző – a selejtezősorozatban összesen hat gólnál járó – Árni Frederiksberg vezetésével. A találkozó első perceiben a Molde valósággal nekirontott ellenfelének – nem csoda, nem akartak szégyenszemre hazai pályán kiesni egy félprofi csapat ellen.

A norvég bajnok mezőnyfölényének hamar meglett az eredménye, a nyolcadik percben Magnus Eikrem kapott remek passzt a kapu előterében, majd bombázott védhetetlenül a léc alá, úgy tűnt, hamar megszerzi a vezetést a Molde. Igen ám, de a videóbíró közbeszólt, leshelyzet miatt pedig érvénytelenítették a találatot, így maradt a gól nélküli állás. 

De nem sokáig, mivel

szűk tíz perccel később újra Eikrem volt a főszereplő. az általa elvégzett szögletre érkezett tökéletes ütemben Kristian Eriksen, és fejelt pontosan a léc alá, 1–0! 

Az egyértelmű norvég mezőnyfölény bizakodásra adott okot a Molde részéről, akár az is benne volt a pakliban, hogy az első félidőben eldől a továbbjutás kérdése. Ennek ellenére a játékrész további részében csak két komolyabb norvég helyzet alakult ki, de egyikből sem született gól, így egygólos Molde-előnnyel, összesítésben döntetlen állással vonultak pihenőre a felek. A Klaksvík inkább a védekezésre koncentrált, nem érkezett tőlük kaput eltaláló lövés az első 45 percben. 

Milliméterekre volt a Klaksvík a továbbjutástól

A második félidőben a sarokrúgások jelentették a legnagyobb veszélyforrást, a 73. percben egy feröeri szöglet után Luc Kassi csak a keresztlécet találta el a fejesével, milliméterek hiányoztak a Klaksvík egyenlítő góljához. Pár perccel később egy norvég sarokrúgás okozott riadalmat a feröeri kapu előtt, de az egyik védő a gólvonalon menteni tudott, így a rendes játékidőben nem dőlt el a mérkőzés, következhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás!

A túlóra első félidejében nem született újabb találat, az utolsó negyedórában viszont igen: Martin Linnes elé került a labda egy kipattanó lövés után, a Molde játékosa pedig senkitől sem zavartatva lőtt a kapu bal alsó sarkába, Johansson kapus tehetetlen volt. A folytatásban a Klaksvíknak volt lehetősége a tizenegyesrúgások kiharcolására, de Joannes Danielsen lövése éppenhogy elszállt a felső léc fölött.

Több esélye nem volt a feröeri csapatnak, a Molde 2–0-ra győzött, így a Klaksvík az Európa-liga rájátszásának körében folytathatja, míg a norvég bajnok a legrangosabb európai kupasorozat főtáblájáért játszhat a török Galatasaray ellen.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
Molde (norvég) – KÍ Klaksvík (feröeri) 2–0 (1–0) hosszabbítás után, továbbjutott: Molde, 3–2-es összesítéssel.
gól: Eriksen (17.), Linnes (112.) 

Rovatok