Index Vakbarát Hírportál

A Ferencvárosra formalitás, a Debrecenre nagy bravúr várhat csütörtökön

2023. augusztus 16., szerda 10:37

A Ferencváros számára formalitásnak tűnik a csütörtöki visszavágó a labdarúgó-Európa-konferencialiga selejtezőjének harmadik fordulójában, miután egy hete 6–1-re győzött a máltai Hamrun Spartans vendégeként. Sokkal érdekesebb a Debrecen helyzete, amely a régió egyik sztárcsapatának számító Rapid Wient fogadja az osztrákok otthonában elért 0–0 után.

Máté Csaba, az FTC vezetőedzője a biztos előny birtokában akár pihentetheti is néhány kulcsjátékosát. Ugyanakkor a remélt kettős győzelemhez meg kell találnia az egyensúlyt, mert vasárnap kissé felforgatott összeállításban irányítása alatt először kapott ki a Ferencváros, amelyet a Puskás Akadémia győzött le 2–1-re a Groupama Arénában – idézte fel a Magyar Távirati Iroda a csütörtöki meccs beharangozójában.

Az első mérkőzésen a gyengébb játékerőt képviselő rivális nem tudta megfékezni a sorozatban ötszörös magyar bajnok támadójátékát, a sok helyzet pedig sok gólt is eredményezett annak ellenére, hogy a szigetországi együttes kapuját az a 40 éves Federico Marchetti védte, aki fénykorában, a 2010-es világbajnokságon az olasz válogatottban is játszott.

A találkozóra és a várható továbbjutásra némi árnyékot vet, hogy a teljes D4-es, valamint a D3-as szektor egy része le lesz zárva az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ítélete nyomán. Az UEFA a 20 ezer eurós pénzbírság mellett azért büntette szektorbezárással a klubot, mert szurkolói egy része az aktuális eredmény beolvasását követően a Hajrá, Fradi, a rivális Újpest és a Kispest minősítését követően a rigmust az MLSZ-re tett diszkriminatív, nemi irányultságot érintő megjegyzéssel zárta az ír Shamrock Rovers ellen 4–0-ra megnyert meccsen a Kl-selejtező előző körében.

Az MTI felidézi, a történelem magyar továbbjutást ígér, ugyanis a Ferencváros már négyszer találkozott máltai együttessel az európai kupaporondon, és valamennyi alkalommal továbblépett. A Florianát 1972-ben a KEK-ben, a Birkirkarát 2003-ban az UEFA-kupában, a Sliema Wandererst 2014-ben az Európa-ligában, a Vallettát pedig 2019-ben a BL-ben búcsúztatta az FTC, amely a nyolc meccsből ötöt nyert meg, egyszer kikapott, kétszer pedig döntetlent ért el.

Kedvező előjelekkel várhatja a Rapidot a Debrecen

A magyar bajnoki bronzérmes a párharc első felvonásán jól védekezett és több veszélyes támadást is vezetett – a hazaiakat kétszer is a kapufa mentette meg –, így ha megtartja jó formáját, akkor képes lehet a bravúrra.

A két együttes közül a Debrecen várhatja pozitív előjelekkel a visszavágót, hiszen a hajdúsági gárda a bajnokságban vasárnap – felforgatott összeállításban is – 1–0-ra legyőzte a Zalaegerszeget, így két meccs után százszázalékos a labdarúgó NB I-ben. A Rapid Wien ugyanakkor saját közönsége előtt 1–0-ra kikapott a Hartbergtől, és három fordulót követően négy ponttal csak hatodik az osztrák Bundesligában.

A Loki az előző fordulóban 11-es párbaj után harcolta ki otthon a továbbjutást az örmény Alaskert együttesével szemben, a magyar együttesnek viszont ezúttal „nem fér bele" a 2–1-es vereség, amely múlt csütörtökön még hosszabbítást eredményezett – emlékeztetett a távirati iroda.

A Debrecen korábban még nem találkozott osztrák riválissal az európai kupaporondon, főtáblán pedig legutóbb a 2010–2011-es idényben szerepelt, akkor a második számú kontinentális sorozat, az Európa-liga csoportkörében volt érdekelt.

A Rapidnak korábbról a magyar riválisok ellen két-két győzelem, döntetlen és vereség a mérlege Európában: az UEFA-kupa 1979–1980-as szezonjában a selejtező első körében a Diósgyőrrel szemben búcsúzott kettős vereséggel, 4–2-es összesítéssel, majd ugyanennek a sorozatnak az 1981–1982-es idényében a hazai döntetlen után Székesfehérváron 2–0-ra verte a Videotont, és továbbjutott. Legutóbb 1985-ben csapott össze magyar ellenféllel a bécsi csapat, akkor a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) saját közönsége előtt 5–0-ra győzte le a Tatabányát, majd az idegenben elért 1–1-gyel, összesítésben 6–1-gyel vette sikerrel a párharcot.

A debreceni klub honlapjának keddi híre szerint a találkozóra már több mint 12 ezer jegyet eladtak, így könnyen elképzelhető, hogy telt ház várja a csapatokat a Nagyerdei Stadionban.

A párharc győztese a negyedik fordulóban az előző kiírásban döntős olasz Fiorentinával küzdhet majd meg a csoportkörös szereplésért – tekintett előre az MTI.

(Borítókép: Kristoffer Zachariassen, a Ferencváros játékosa [k] a labdarúgó-konferencialiga harmadik selejtezőfordulójának első Hamrun Spartans–Ferencváros-mérkőzésén 2023. augusztus 10-én. Fotó: Domenic Aquilina / EPA / MTI)

Rovatok