Index Vakbarát Hírportál

Európai házidöntőt rendeznek a világbajnokságon, új győztest avatnak

2023. augusztus 16., szerda 14:29

Az angol válogatott lesz a spanyolok ellenfele az Ausztráliában és Új-Zélandon zajló női labdarúgó-világbajnokság fináléjában.

Az Európa-bajnok együttes a szerdai elődöntőben 3–1-re győzte le Sydney-ben a hazai környezetben – 75 784 néző előtt – szereplő társházigazda ausztrál csapatot. Az angolok tavaly hazai pályán lettek a kontinens legjobbjai, most pedig – a spanyolokhoz hasonlóan – történetük során először világbajnoki döntőt is játszhatnak.

Érdekesség, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) női világranglistáján Anglia a negyedik helyen áll, míg a másik finalista Spanyolország a hatodik pozíciót foglalja el.

Az angolok korábban már kétszer jutottak négy közé a vb-n, a vesztes elődöntőiket követően 2015-ben bronzérmesként végeztek, 2019-ben negyedikek lettek. Előbb a németeket győzték le hosszabbításban 1–0-ra, majd utóbbiakkal szemben 2–1-re kikaptak.

A spanyolok először jutottak vb-n négy közé, és mindjárt döntőt is játszhatnak. Pedig a spanyolok nem a legjobb előjelekkel vágtak neki a vb-selejtezős időszaknak – a játékosok nagyobb része a válogatott mellőzését helyezte kilátásba, amíg Jorge Vilda ül a szövetségi kapitány székben –, mégis hibátlan teljesítménnyel és 53–0-s gólkülönbséggel jutottak ki a csoportjukból. Amelyben a magyarokat otthon 30-ra, vendégként 70-ra győzték le. A szövetség (RFEF) azonban kiállt a 2015-ben kinevezett edző mellett, akinek irányításával vb-döntőbe kerültek.

A világranglistán éllovas, négyszeres (1991, 1999, 2015, 2019) vb-aranyérmes, a korábbi két tornán győztes Egyesült Államok drámai körülmények között, a nyolcaddöntőben esett ki a tornáról. 

Eredmény, elődöntő:

kedden játszották:

A további program, helyosztók:

Rovatok