Index Vakbarát Hírportál

Az Európa-bajnok elbukta a világbajnoki futballdöntőt

2023. augusztus 20., vasárnap 14:13

A spanyol női labdarúgó-válogatott nyerte meg a világbajnokságot, mivel a döntőben 1–0-ra legyőzte Angliát.

A tavalyi Európa-bajnokságon aranyérmet nyerő angolok három győzelemmel zárták a csoportkört, majd gól nélküli 120 perc után tizenegyesekkel ejtették ki Nigériát, mielőtt Kolumbia és Ausztrália legjobbjaival szemben felülkerekedtek.

A spanyolok ezzel szemben először jutottak tovább a vb-csoportjukból – a Japán elleni 4–0-s vereség is belefért –, viszont ha már így alakult, akkor innentől kezdve nem is hibáztak, Svájcot 5–1-re, Hollandiát és Svédországot pedig 2–1-re verték meg, előbbit 120, utóbbit 90 perc alatt.

A sydney-i fináléban Olga Carmona első fél óra végén szerzett gólja döntött (1–0), így

Spanyolország Németország után második nemzetként nyert férfi- és női vb-aranyat is, az angolok pedig 1966 óta továbbra is várnak az újabb vb-címre.

A találkozó krónikájához tartozik még, hogy Jenifer Hermoso révén a spanyolok a második félidőben büntetőt lőhettek, de az angolok kapusa, Mary Earps hárította a lövést.

A spanyolok eddig nem voltak érmesek egyetlen felnőtt világversenyen sem, ráadásul az sem az ő sikerüket vetítette előre, hogy 2022-ben zendülés tört ki a nemzeti együttesben, 15 játékos mondta le a válogatottságot mentális egészségének megóvására hivatkozva. Akkor a futballisták professzionálisabb környezet kialakítására szólították fel a szövetséget. Ugyanakkor az ország utánpótláscsapatai évek óta sorra nyerik a világ- és Európa-bajnokságokat, illetve hárman (a középpályás Aitana Bonmati, a támadó Mariona Caldentey és a védő Ona Batlle) kibékültek a szövetséggel és visszatértek a válogatottba – írja az MTI.

Rovatok