Index Vakbarát Hírportál

Kitört a botrány: szexuális zaklatással vádolják a spanyol szövetség elnökét

2023. augusztus 21., hétfő 15:27

Vasárnap délután a spanyol női labdarúgó-válogatott megnyerte a világbajnokságot Ausztráliában, miután a döntőben 1–0-ra legyőzte Angliát. A finálé utáni díjátadón a spanyol szövetség elnöke, Luis Rubiales örömében szájon csókolta az egyik játékosát, ami nemzetközi botrányt robbantott ki. A sportvezetőt szexuális zaklatással vádolják.

Sporttörténelmi tettet hajtott végre a spanyol női labdarúgó-válogatott, mivel történelme során először nyerte meg szakága világbajnokságát. Az ünnepélyes díjátadó ünnepségen a tetőfokára hágott a hangulat, de a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnöke kissé túlzásba vitte az örömködést.

Történt ugyanis, hogy Luis Rubiales minden egyes spanyol válogatott játékost hosszú másodpercekig ölelgetett, majd Jenni Hermosót még szájon is csókolta. 

A spanyol sajtó rögtön megírta az eset után, hogy a sportvezető viselkedése megengedhetetlen és teljesen felelőtlen volt. Később Hermoso is megszólalt az üggyel kapcsolatban, és kifejtette: egyáltalán nem élvezte az esetet, nem értette az egészet, de hát mit tudott volna tenni abban a pillanatban…

Nem csillapodtak az esemény másnapján sem a kedélyek, Irene Montero esélyegyenlőségi miniszter a közösségi médiában nyilvánult meg, és szexuális zaklatással vádolta Rubialest. 

Ez a szexuális erőszak egy olyan formája, amelyet mi, nők mindennap elszenvedünk, és amely korábban láthatatlan volt, és nem szabad normálisnak tekintenünk. A jóváhagyáson van a hangsúly: csak az igen az igen!

– írta bejegyzésében. A spanyol szövetség közleményben reagált az esetre, amelyben spontán gesztusnak minősítette Rubiales tettét. 

Egyébként Hermoso édesanyja szerint kizárólag a világbajnoki cím a lényeg, a többi nem fontos, így nem foglalkozik az üggyel. 

(Borítókép: Luis Rubiales, a Spanyol Királyi Szövetség elnöke köszönti a spanyol Aitana Bonmatit a FIFA női világbajnokság Ausztrália–Új-Zéland 2023 döntő mérkőzés után 2023. augusztus 20-án. Fotó: Catherine Ivill / Getty Images)

Rovatok