Index Vakbarát Hírportál

Érmet várnak Thierry Henrytól a hazai olimpián

2023. augusztus 22., kedd 14:06

Thierry Henry érkezését tegnap hivatalosan is bejelentette a Francia Labdarúgó-szövetség, a futballistaként világ- és Európa-bajnok szakember az U21-es válogatott irányítását veszi át, megbízatása két évig szól.

Első keretét augusztus 31-én jelenti be, bemutatkozására pedig szeptember 11-én kerül sor, együttese a 2025-ös korosztályos Európa-bajnokság selejtezőjében Szlovéniával találkozik.

A francia szakember érkezése azért is izgalmas különösen, hiszen nagyjából ezzel a kerettel szerepel, és bizonyíthat majd egy év múlva a hazai rendezésű olimpián.

A La Parisien francia lap információi szerint a szövetség részéről nagy az elvárás a labdarúgóként Bajnokok Ligája-győztes Henryval szemben:

minimum dobogón kellene végeznie jövőre az olimpián,

ami azért sem lesz egyszerű feladat, mert az idei korosztályos Eb-n nem jutottak elődöntőbe.

Az olimpiai keretben túlkorosként nagy eséllyel helyet kaphat a jelenkori francia futball állócsillaga, a Paris Saint-Germain 25 éves sztárja, Kylian Mbappé is. Ehhez azonban minden bizonnyal lesz még szava Didier Deschamps szövetségi kapitánynak is, a szakember a 2024-es Eb-re készíti fel a csapatát, amely június közepén kezdődik, és július közepéig tart. Az ötkarikás játékok futballtornája a kontinensbajnokság döntője után tíz nappal a kezdődik.

A La Parisien úgy tudja: a középpályás Eduardo Camavinga (Real Madrid) várhatóan nem kap engedélyt a duplázásra, pedig ő még – életkorából adódóan – túlkorosnak se számítana az olimpiai keretben.

francia labdarúgók olimpiákon eddig két érmet szereztek: 1900-ban hazai környezetben ezüstérmesek lettek, 1984-ben Los Angelesben győztek.

Amíg a nemzeti csapatuk a XX. század első felében gyakori, 1984 után már ritka résztvevője volt az ötkarikás eseménynek, 1996-ban az atlantai olimpián ötödik helyen végeztek a franciák, míg a tokiói olimpián a 13. helyen zártak.

Ebben az időszakban a korosztályos Eb-ken sem jártak sokkal nagyobb sikerrel. Hat sikertelen kísérletet követően a legutóbbi három U21-es Eb-n legalább már ott voltak a franciák: 2019-ben elődöntőt játszhattak a későbbi győztes spanyolok ellen – ezzel kvalifikálták magukat a tokiói olimpiára –, 2021-ben és idén a negyeddöntőig jutottak.

A franciáknál ugyanakkor kétségeket vet fel a 46 éves Henry edzői képessége, figyelembe véve eddigi karrierjét. Az AS Monaco kispadján csupán 20, a Montreal Impact csapatánál 29 mérkőzés erejéig volt vezetőedző. Ezt megelőzően (2016–2018), illetve követően (2021–2022) a belga válogatottnál tevékenykedett, de csupán másodedzőként. Úgy tudni, hogy Henry új feladata mellett a jövőben nem vállalhat televíziós munkát.

A tréner Sylvin Ripoll helyét veszi át, aki hat évig vezette a korosztályos francia válogatottat.

Rovatok