Index Vakbarát Hírportál

Közel az Ekl-főtábla: a Fradi négygólos előnnyel várja a hazai visszavágót

2023. augusztus 24., csütörtök 19:53

A Ferencváros labdarúgócsapata csütörtökön 4–0-ra győzött a Zalgiris Vilnius vendégeként az Európa-konferencialigában, a selejtező negyedik, utolsó fordulójának első felvonásán. Visszavágó jövő héten a Groupama Arénában.

A magyar bajnok a Bajnokok Ligájából ezúttal korai és érzékeny búcsút vett – a feröeri Klaksvík búcsúztatta –, azt követően az ír Shamrock Rovers és a máltai Hamrun Spartans ellen is igazolta papírforma fölényét: mindkét csapatot kettős győzelemmel ejtette ki.

Az írekkel szemben a hazai 4–0-s sikert az idegenbeli 2–0-s győzelem követte, míg a máltaiakat vendégként 6–1-re, házigazdaként 2–1-re győzte le az időközben edzőváltáson is áteső népligeti alakulat. A BL-blama után Sztanyiszlav Csercseszovot azonnali hatállyal menesztették, helyét segítője, Máté Csaba vette át.

Az utazás miatt az FTC elhalasztotta múlt hétvégére tervezett Mezőkövesd elleni bajnoki összecsapását, míg a múltra tekintve bizakodhatott a sikeres Ekl-párharcban. A Ferencváros alig két éve a BL-selejtezőben kettős győzelemmel (3–1, 2–0) jutott túl a Zalgiris Vilniuson, míg egy másik litván rivális, a Südava ellen is veretlenül lépett tovább az Európa-liga 2019-es selejtezőjében. Máté Csaba edző azonban a találkozó előtt figyelmeztetett: ez a Zalgiris már nem az a Zalgiris. A nyáron tucatnyi játékos elment, több mint tucatnyi érkezett.

Mint ahogyan a Ferencváros sem ugyanaz már… A két csapat két évvel ezelőtti párharcának első felvonásán három olyan Fradi-játékost találni, aki most is a kezdőben kapott lehetőséget – a kapus Dibusz Dénes mellett két védő, Samy Mmaee és Eldar Civic –, míg a további nyolc futballistából hat már nincs ott a népligetiek jelenlegi keretében.

Szemfüles Traoré

A csütörtöki találkozó jó dinamikával vette kezdetét, a Fradi kapu elé ívelt labdákkal némi veszélyt is generált. A litvánok közben megilletődöttek voltak, a labdákkal nem tudtak támadást szőni. A 15. percben mégis Dibusznak kellett védeni egy átlövést,

majd a 17. percben vezetést szerzett a vendégcsapat!

Traoré csípett el a hazai térfél közepén egy pontatlan hazai passzt, és 28 méterről remekül tekert a kissé kint álló litván kapus felett, mellett a kapu jobb felső sarkába (0–1).

A találat megtörte a meccs lendületét, mindkét oldalon sok volt a pontatlanság. A 30. perc után a Zalgiris átvette a kezdeményezést, olykor formás akciókat vezettek a hazaiak, és Dibusznak is igencsak együtt kellett élnie a játékkal, abba többször avatkozott közbe. A félidő utolsó említésre méltó pillanataként a bal szélről visszagurított labdát a második hullámban érkezett Sigér 17 méterről bombázta kevéssel a kapu mellé.

Tovább nőtt a különbség, lefutottnak tűnik a párharc

A második félidő elején Varga talált a hazai kapuba, de les miatt maradt az egygólos különbség. A hátrányban lévő hazaiak próbáltak támadni, hátul viszont kinyíltak, így területhez jutott a Fradi, amely sorra vezette a kontrákat. A harmadiknál azután büntetőt harcolt ki, amelyet a 65. percben Varga értékesített (0–2). A Fradi nemcsak megduplázta a különbséget, hanem emberelőnyhöz is jutott: a büntető előtt szabálytalankodó Gorobsovot kiállította a játékvezető.

A 75. percben újabb FTC-gól adta meg a hazaiaknak a kegyelemdöfést. A ferencvárosiaknál tétmeccsen bemutatkozó nyári szerzemény, Alekszandar Pesics egy rossz hazai passz után került ziccerbe, amit külsővel tekert el a kiszolgáltatott litván kapus mellett (0–3). A végeredményt a 84. percben Tokmac remek passzából Traoré állította be (0–4).

A zöld-fehérek sorozatban ötödik csoportkörös szereplésükre készülnek az európai kupasorozatokban: 2020-ban a Bajnokok Ligája, 2019-ben, 2021-ben és tavaly pedig az Európa-liga főtábláján futballoztak, ezúttal viszont az Ekl-ben jöhetne össze az őszi folytatás, amelynek csoportkörében más magyar csapathoz hasonlóan még amúgy sem jártak.

Eredmény, Európa-konferencialiga, selejtező, 4. (utolsó) forduló, első mérkőzés:
Zalgiris Vilnius–Ferencváros 0–4 (0–1)
g: Traoré (17., 84.), Varga (65. – büntetőből), Pesics (76.)
kiállítva: Gorobsov (65. – Zalgiris)

(Borítókép: Robert Szaniszlo / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok