Index Vakbarát Hírportál

Botrány robbant ki a német rekordbajnok emberi jogokat földbe tipró szponzora körül

2023. augusztus 30., szerda 12:09

Finoman szólva sem szerencsések a német labdarúgó-élvonalban szereplő Bayern München szponzorációs választásai. Korábban a Qatar Airwaysszel állt partnerségben a futballklub, mely együttműködést komolyan bíráltak, most pedig a Visit Rwanda turisztikai céggel kampányol, amivel csak egy probléma van: az afrikai országban is földbe tiporják az emberi jogokat.

Többek között a Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet bírálta élesen a Bayern München új partnerségét a Visit Rwanda turisztikai kampánnyal – számolt be róla a Bild. Német sajtóértesülések hozzáteszik: a rekordbajnok bajorok korábban már felbontották együttműködésüket a katari légitársasággal, mivel az arab ország földbe tiporja az emberi jogokat. Igen ám, de a Visit Rwandával kötött partnerség is igen problémás, mivel az afrikai országban sem jobb a helyzet emberi jogok terén, sőt.

Az emberi jogi szervezet németországi igazgatója megjegyzi: aki azt hitte, hogy a Bayern emberi jogi okok alapján vált majd szponzort, annak csalódnia kellett. A helyzet Ruandában rendkívül feszült, a kormányzó teljes mértékben ellenőrzés alatt tartja a politikai színteret a közel 14 millió lakosú országban. Sőt, Paul Kagame elnök és más magas rangú tisztviselők rendszeresen fenyegetik a kormányt bírálókat.

A véleménynyilvánítást és a gyülekezés szabadságát, tehát az alapvető emberi jogokat súlyosan korlátozzák az országban, így egyáltalán nem szerencsés a vele kötettett partnerség.

„Ez egy olyan állam, ahol látványosan lábbal tiporják el az emberi jogokat” – tették hozzá emberjogi aktivisták. Arról egyelőre nincs információ, hogy ezen vádak ismeretében a Bayern felülvizsgálná-e együttműködését a turisztikai céggel.

Rovatok