Index Vakbarát Hírportál

A magyar válogatott csillagát beválasztották Európa legjobb 10 fiatalja közé

2023. szeptember 2., szombat 15:54

Frissült a 2023-as Golden Boy-díj jelöltjeinek listája, amely a legjobb 21 év alatti, Európában játszó labdarúgókat rangsorolja. A legjobb 10 közé bekerült a magyar válogatott és az angol élvonalbeli Bournemouth védője, Kerkez Milos – számolt be az olasz Tuttosport.

Fontos megjegyezni, hogy a sorrend a játékosok augusztusi piaci értéke, a 2022-es világbajnokság és a 2023. augusztus 21. között klubcsapatokban kapott játékpercek, a válogatottbeli mérkőzések száma és a Football Benchmark adatelemző cég teljesítményindexe alapján alakult ki. Ezen mutatók ismeretében pedig a magyar válogatott 19 éves játékosa a 10. helyet foglalja el. 

A lista első helyén az idén nyáron több mint 100 millió euróért a Real Madridba szerződő Jude Bellingham áll, míg az első három helyezett közé tartozik a Bayern München sztárja, Jamal Musiala és a portugál António Silva.

Érdekesség, hogy a Golden Boy legjobb 10 játékosa közé korábban csak két magyar játékos nyert „bebocsátást”: még 2009-ben Koman Vladimir és három évvel ezelőtt Szoboszlai Dominik. Az immár a Liverpool alkalmazásában álló Szoboszlai akkor a nyolcadik helyen végzett, míg Koman Vladimir végső helyezését nem hozták nyilvánosságra. 

A díjról ötven futballszakíró dönt, ők öt játékosra szavazhatnak 10, 7, 5, 3 és egy pontot osztva. Az első tízben továbbá még olyan játékosokat találunk Kerkez Milos mellett, mint a Barcelona sztárja, Gavi vagy a németek csillaga, Florian Wirtz

Rovatok