Index Vakbarát Hírportál

Egyénileg óriások a szerbek, csapatként talán jobb a Rossi-válogatott

2023. szeptember 5., kedd 19:39 | nyolc hónapja frissítve

Zsemberi János, a Szerb Labdarúgó-szövetség alelnöke, a bajnoki ezüstérmes bácskatopolyai klub tulajdonosa vállalkozott arra, hogy bemutassa a szerb futballt az Index olvasóinak. A sportvezető megerősítette az általános közvéleményt: hemzsegnek a világklasszisok Dragan Sztojkovics szövetségi kapitány gárdájában, amely azonban meglátása szerint így sem igazán funkcionál csapatként. Esélylatolgatás a csütörtöki, belgrádi Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés előtt.

Csütörtökön 20.45 órakor a szerb válogatottja zárt kapus tétmeccsen fogadja Magyarország együttesét a belgrádi Rajko Mitics Stadionban. Amióta Marco Rossi a magyar válogatott szövetségi kapitánya, háromszor találkozott a két együttes, és abszolút kiegyensúlyozott a mérleg: egy-egy magyar és szerb győzelem, továbbá egy döntetlen, 2–2-es összesített gólkülönbséggel. A három találkozó:

Nemzetek Ligája, 2020. október 11.:
Szerbia–Magyarország 0–1
Gólszerző: Könyves. 

Nemzetek Ligája, 2020. november 15.:
Magyarország–Szerbia 1–1
G.: Kalmár, ill. Radonjics. 

Barátságos mérkőzés, 2022. március 24.:
Magyarország–Szerbia 0–1
G.: Nagy Zs. (öngól).

A Rajko Mitics Stadion nem ismeretlen helyszín a mieinknek, 2020-ban itt vertük meg 1–0-ra a szerbeket, viszont 2022. október 22-én a Ferencváros is itt, a Crvena Zvezda stadionjában kapott ki a CZ-től 4–1-re az Európa-liga csoportkörében.

Más kérdés, hogy a zöld-fehérek aztán így is továbbjutottak.

Napjaink szerb futballjáról olyan túl sokat nem tudnak a magyar szurkolók, már csak azért is, mert a figyelem fókuszában a Bajnokok Ligája és a Premier League topklubjai állnak. Ahol azonban meglehetősen sok szerb csillag játszik és játszott a közelmúltig, amíg csúcsra nem kezdték járatni a szaúdi „vérszivattyút", és Szergej Milinkovics-Szavics, valamint Alekszandar Mitrovics el nem szerződött az al-Hilalhoz. Mindketten három évre szerződtek, előbbi évi 20 millió, utóbbi 21 millió euróért.

A szerb futballról Zsemberi Jánossal, a bajnoki ezüstérmes Topolyai Sport Club (TSC) elnök-tulajdonosával beszélgettünk.

„Ha arra a kérdésre kellene válaszolnom, hogy momentán merre tart a szerb futball, hanyatlik, felszálló ágban van vagy stagnál, akkor az utóbbit kellene mondanom: stagnál – kezdte elemzését a klubvezető, aki a szerb szövetségben az alelnöki tisztséget tölti be. – A válogatott keret roppant erős, ha a játékosokat nézzük, de véleményem szerint nem alkotnak összetartó, jó válogatottat. Mint csapat, nem igazán funkcionál a társaság. Ahogy én látom, a magyar válogatott ellenben, Marco Rossi nagyszerű munkájának is köszönhetően, csapatként kifejezetten jól működik.”

Pedig Szerbia megelőzi Magyarországot az aktuális FIFA-világranglistán: a 25. helyen áll, 11 hellyel a mieink előtt. Egyénileg fantasztikus labdarúgók alkotják a szerb keretet: Dusan Vlahovics, a Juventus centere 70 millió eurót ér a Transfermarktnál, Milinkovics-Szavics 50 milliót, Alekszandar Mitrovics 28 milliót, Marko Grujics (Porto) 9 milliót, a bácskatopolyi születésű Dusan Tadics (Fenerbahce) 6 milliót, Nemanja Gudelj (Sevilla) 4 milliót, hogy csak a legnevesebbeket említsük.

Marco Rossi kimaxolja a játékosai képességét, ezért van az, hogy a magyar válogatott erősebb, mint a tagjainak matematikai összege.A szerb válogatottról ennek talán a fordítottja mondható el. A korábban szövetségi elnökként is tevékenykedő Dragan Sztojkovics szövetségi kapitány kétéves tevékenysége megosztja a közvéleményt, Pixi játékosnak óriás volt, edzőként eddig kevésbé sikeres.

Azt mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy Sztojkovics 1997-ben mindkét, számunkra katasztrofális eredményt hozó vb-selejtezőn játszott. A budapesti 1–7-en és a belgrádi 5–0-on is pályán volt... De ez most aligha releváns információ, az viszont igen, hogy a  szerb utánpótlás-nevelés legendásan jó. Legalábbis mifelénk ilyen híre van. Zsemberi János viszont amondó: manapság már árnyaltabb a kép.

Ön szerint mire megy a magyar válogatott az Eb-selejtezőkön?

  • 63099
    Az első két helyen zárva automatikusan kijutunk a 2024-es Eb-re!
  • 5803
    Pótselejtezőről jutunk ki a németországi viadalra.
  • 5375
    Sem egyenes ágon, sem pótselejtezőről nem jutunk ki...

„Sajnos, a menedzserek a gyors meggazdagodás reményében sokszor túl fiatal korban adják el nyugati kluboknak a szerb palántákat. Az persze ma is egyértelmű, hogy ezeknek a gyerekeknek a küzdőszelleme, a motiváltsága kiemelkedő, Szerbiában manapság a futballkarrier egyike a kevés kitörési lehetőségnek. Nem csoda, hogy lecsapnak a növendédkekre a játékosügynökök.”  

Összegezve: a topolyai elnök csapatként jobbnak tartja a magyar válogatottat a szerbnél, a meccset pedig háromesélyesnek véli. De vajon kinek fog szurkolni csütörtökön a Rajko Mitics Stadionban a szerb szövetség alelnökeként? Zsemberi csípőből adja a válasz:

„A mienknek!”

A magyar válogatott kerete:

A szerb válogatott kerete:

A G-CSOPORT ÁLLÁSA

1. MAGYARORSZÁG 3 2 1 5–0 +5  7   
2. Szerbia 3 2 1 5–1 +4  7   
3. Montenegró 3 1 1 1 1–2 –1  4   
4. Bulgária 4 2 2 2–6 –4  2   
5. Litvánia 3 1 2 1–5 –4  1   

Rovatok