Index Vakbarát Hírportál

A Wembley-nél és a Camp Nounál is nagyobb futballstadion áll félkészen

2023. szeptember 6., szerda 16:21

Az elmúlt évtized meghatározó kínai labdarúgóklubja, a közelmúltban még a szuperligában is főszerepet játszott Kuangcsou FC látványos, százezer fős új stadionnal szerette volna lenyűgözni szurkolóit. Az építő cég gazdasági nehézségei miatt azonban a létesítmény félkész állapotban áll. És egy darabig minden bizonnyal még úgy is marad.

A meghökkentő, ámulatba ejtő látványtervek nyilvánosságra hozatalát követően az építkezés 2020-ban kezdődött el, de a kivitelezést végző vállalat 220 milliárd fontnyi adóssága miatt hamar leállásra kényszerült a kuangcsoui stadion építése – számolt be a történtekről a brit sajtó.

Egy évvel később a kínai kormány kénytelen volt közbelépni és átvenni a tartozással küszködő cégtől a stadiont. A befejezetlen épületet azzal a céllal foglalták le, hogy a kivitelezést egy másik vállalkozásra bízzák, esetleg a komplett tulajdonjogot átadják egy befektetőnek.

A kínai cégnek sajtóinformációk szerint a félbehagyott projekt mintegy

143 millió font veszteséget okozott amellett,

hogy az előző két évre 64 milliárd font deficitet könyvelt el. A cég közben csődvédelmet kért Egyesült Államokban.

Mivel az aréna elhagyatottan áll, a szurkolók körében népszerű kuangcsoui labdarúgócsapat kénytelen továbbra is az 50 ezer néző befogadására alkalmas Tianhe Stadionban „szűkösködni”, amely 2011 óta a hazai pályájuk. Annak ellenére, hogy a csapat az elmúlt évtizedben a kínai labdarúgás meghatározó szereplője volt – 2011 és 2019 között csak egyszer nem tudta megnyerni a bajnokságot –, 2022-ben 34 mérkőzésen mindössze három győzelmet aratott, így kiesett az élvonalbeli bajnokságból.

Pedig kispadjukon több híres sportági szakember is megfordult a sikeres időszakban. Egyikük az olasz válogatott élén 2006-ban világbajnok, 75 éves Marcello Lippi. Továbbá annak a vb-aranyérmes csapatnak az oszlopos tagja, abban az évben aranylabdás, az olasz válogatottság örökranglistán második helyezett, Fabio Cannavaro. Illetve a korábbi brazil és portugál válogatott szövetségi kapitánya Luiz Felipe Scolari, aki 2002-ben a dél-amerikaiakkal nyert vb-t.

Zűrzavarban a kínai ingatlanszektor

A befektető és korábbi névadó szponzor cég nem csak a stadiont, más vállalását sem tudta befejezni: a lakásprojektje tiltakozást és jelzáloghitel-bojkottot váltott ki. Gazdasági szakértők attól is tartanak, hogy az ország ingatlanszektorát sújtó problémák a kínai gazdaság más területeire is kihathatnak. Egyebek között hatalmas lakóházak maradtak lakatlanul, mivel az építkezések leálltak, előfordult, hogy már félkész felhőkarcolókat buldózerrel bontottak le.

Az elemzők becslései szerint mintegy 90 millió ember lakhatna az üresen álló, még kivitelezés alatt lévő, többségében azonban már félbehagyott ingatlanokban, amelyek befejezése – a stadionhoz hasonlóan – jelenleg bizonytalan.

Lakások mellett más épületeket is érintett a válság: vidámparkok, turisztikai látványosságok állnak évek óta elhagyatottan, a Titanic élethű, ugyancsak félkész állapotban lévő másolata pedig már hat éve rozsdásodik. Utóbbi egy  110 millió fontra tervezett beruházás.

(Borítókép: Costfoto / Future Publishing / Getty Images)

Rovatok