Index Vakbarát Hírportál

Váratlan helyről jött az angolok megmentője az ukránok elleni rangadón

2023. szeptember 9., szombat 19:52

Elveszítette hibátlan mérlegét az angol labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, mivel az Ukrajna elleni lengyelországi mérkőzésen 1–1-es döntetlent játszott a legutóbbi kiírás döntőse.

A lengyelországi Wroclawban is hazai körülmények fogadták az ukrán válogatottat, zengett a stadion a mintegy 40 ezer ukrán szurkoló énekétől a himnusz során.

Az idei mind a négy meccsét megnyerő, 15–1-es gólkülönbséggel álló angolok védelme igencsak foghíjassá vált Alexander-Arnond, James, Mings, Stones és Shaw sérülését követően, ezen a selejtezőn a Pickford – K. Walker, Guéhi, Maguire, Chilwell – Maddison, Rice, Henderson – Saka, Kane, Bellingham tizeneggyel álltak fel a kezdő sípszóhoz.

A világ legértékesebb keretével bíró „háromoroszlánosok” Bellingham cseleivel és az ukrán fal „körbeadogatásával” próbálták feltörni a meccs elején a hazai reteszt, de az masszívan tartott Saka átlövési kísérletével szemben is.

A legutóbbi kiírásban döntőző vendégekből hiányzott az átütő erő, és ahhoz képest, hogy az előző két meccsen kapura lövés sem volt a védelemmel szemben, a játékrész derekán a kontrákra berendezkedő ukránok megszerezték a vezetést is: Juhim Konoplja jobb oldali beadását a PL-ben játszó Olekszandr Zincsenko passzolta a kapuba (1–0).

Rögvest jöhetett volna a válasz egy Kane–Maddison-összjáték után, de fordított helyzetben a támadó alighanem jobb befejezést mutatott volna be, majd Henderson átlövése fölészállt – viszont legalább elkezdett éledezni az addig elég lapos mérkőzés.

Sokatmondó, hogy a 36. percig felírt legnagyobb vendéglehetőségnél is Maddison túl hosszú labdaátvétele akadályozta meg, hogy egyáltalán lövés legyen a vége.

A 41. percben aztán megvillant Kane, remek labdával indította a leshatárról kilépő Kyle Walkert, aki betört, majd az ötösről a kapuba lőtt (1–1).

A 33 éves jobbhátvéd a 77. válogatottmérkőzésén szerezte meg első gólját a nemzeti együttesben – ez volt a leghosszabb várakozás az angol csapatban betaláló 450 futballista közül!

A fordulást követően Maguire egy szabadrúgás és egy szöglet után is hiába került helyzetbe, majd Maddison újabb labdaátvételi hibája akadályozott meg egy angol lehetőséget.

Egyórányi futballhoz érkezve aztán a meccs legszebb jelenetét írhattuk fel, Bukayo Saka egy csel után lőtt kapura, Buscsan még épp annyira tudott beleérni, hogy a labda a lécen csattanjon.

Pillanatokkal később újra az Arsenal szélsője került helyzetbe, ezúttal is egy ukrán kéz jelentette a problémát számára, más kérdés, hogy a becsúszó védő hiába állította meg gyakorlatilag a földön a kezével a labdát, Georgi Kabakov játékvezető szerint ez önmagában nem volt még ok a tizenegyesre...

Gareth Southgate dupla cserével próbálta még jobban felpörgetni csapatát, Maddison és Bellingham helyére Rashford és Foden érkezett, előbbi gyorsan fel is vágta Mudrikot a 16-os vonala előtt, de ezt sem fújta le a bolgár bíró.

A végjátékban még egy Rashford-szabadrúgás okozott riadalmat, újabb gól viszont már nem esett, így az ukránok rendkívül fontos pontot szereztek, az angolok pedig elbukták hibátlan mérlegüket.

A belgák Yannick Carrasco első félidő hajrájában szerzett találatával győztek Azerbajdzsánban (0–1), ezzel átvették a vezetést az F csoportban a négy meccs után ugyancsak 10 pontos osztrákoktól. Ugyanitt a svédek Gyökeres Viktor góljával szereztek vezetést Észtországban, majd kisvártatva Dejan Kulusevski és Aleksander Isak is betalált. A hajrában Robin Quaison és Viktor Claesson is eredményes volt, így a gálázó svédek próbálnak tapadni az éllovas duóra (0–5).

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ

5. FORDULÓ

C CSOPORT

Ukrajna–Anglia 1–1 (Zincsenko 25., ill. K. Walker 41.)

20.45: Észak-Macedónia–Olaszország

A csoport állása: 1. Anglia 13 pont (16–2), 2. Ukrajna 7 (5–5, 4 meccs), 3. Olaszország 3 (3–2, 2), 4. Észak-Macedónia 3 (4–11, 3), 5. Málta 0 (1–9, 4)

F CSOPORT

Azerbajdzsán–Belgium 0–1 (Carrasco 38.)

Észtország–Svédország 0–5 (Gyökeres 18., Kulusevski 24., Isak 39., Quaison 75., Claesson 92.)

A csoport állása: 1. Belgium 10 pont (8–1, 4 meccs), 2. Ausztria 10 (9–3, 4), 3. Svédország 6 (10–5, 4), 4. Észtország 1 (2–11, 4), Azerbajdzsán 1 (2–11, 4)

I CSOPORT

Andorra–Fehéroroszország 0–0

20.45: Koszovó–Svájc

20.45: Románia–Izrael

Az állás: 1. Svájc 10 pont (12–3, 4 meccs), 2. Románia 8 (6–3, 4), 3. Izrael 7 (5–6, 4), 4. Fehéroroszország 4 (4–10), 5. Koszovó 3 (3–4, 4), 6. Andorra 2 (3–7)

Rovatok