Index Vakbarát Hírportál

A lengyelek hatalmas balhé kíséretében rúgták ki az Európa-bajnok edzőt

2023. szeptember 13., szerda 16:35

Távozik szövetségi kapitányi posztjáról Fernando Santos, a lengyel labdarúgó-válogatott trénere – olvasható a lengyel sajtóban. A „szakítás” rendkívül problémás volt a felek között, mert ugyan Santos maradt volna helyén, a Lengyel Labdarúgó-szövetség mindenképpen meneszteni akarta a szakembert, a sajtó szerint pedig a kemény harcnak titulált megbeszélésből utóbbi került ki győztesen.

A 68 éves portugál szakember korábban Európa-bajnoki címet és Nemzetek Ligáját nyert hazája válogatottjával, de a téli labdarúgó-világbajnokságon leszerepelt – Marokkó ejtette ki a Cristiano Ronaldóékat –, így nem volt maradása a kispadon. Ezek után nem volt sokáig munkanélküli, a lengyel szövetség szintén a vb után menesztette szövetségi kapitányát, a posztot pedig Santos „örökölte”, méghozzá igen nagyvonalú fizetéssel: az éves bére átszámítva túllépte az egymilliárd forintot. 

Már kinevezése idején is voltak olyan lengyel hangok, amelyek szerint Santos kinevezése a nemzeti csapat élére hatalmas hiba, mondván, a szakember által képviselt defenzív játékstílus nem kompatibilis a lengyel válogatottal. Az aggodalmak pedig valósnak bizonyultak, még annak ellenére is, hogy Lengyelország finoman szólva sem került nehéz selejtezőcsoportba – Csehország, Albánia, Moldova és a Feröer-szigetek mellé –, könnyen elképzelhető, hogy pótselejtezőre kényszerül.

Fernando Santos kapcsolata a lengyel szövetséggel és a válogatott játékosaival már a közös munka elejétől fogva sem volt problémamentes, sokan azzal vádolták a szakembert, hogy egyszerűen nem teljesítette a szerződésében foglaltakat, szakmailag abszolút indokolatlan döntéseket hozott, míg a nyilvános eseményeken viselkedésével, testbeszédével azt sugallta, hogy egyáltalán nincs kedve ehhez az egészhez. 

A portugál edző a szakadék szélére vezetett minket a selejtezőben, majd ő maga kezdett el botrányokat csinálni, végül ízléstelenül viselkedett, és belerúgott minket a szakadékba 

– olvasható az egyik lengyel portálon. Igaz, az ország válogatottja rendkívül rosszul áll selejtezőcsoportjában, júniusban Moldovától kikapott, míg a szeptemberi mérkőzéseken ugyan megverte Feröer-szigeteket hazai pályán, de Albániától szintén vereséget szenvedett, így minimális az esélye arra, hogy egyenes ágon harcolja ki az Európa-bajnoki részvételt.  

Szerdán Fernanto Santos a szövetség elnökével találkozott, mely megbeszélés végkifejlete minden bizonnyal az lesz, hogy a portugál szakember távozik posztjáról. A lengyelek szerint Santos megpróbálta meggyőzni Cezary Kulesza elnököt, hogy képes kivezetni az Európa-bajnokságra a válogatottat, de egyesek szerint ez csak Santos pénzéhsége miatt van, tekintettel a hatalmas szerződésére. 

Rovatok