Index Vakbarát Hírportál

Brutális manchesteri sortűz és barcelonai góleső a BL-nyitányon

2023. szeptember 19., kedd 20:41 | aznap frissítve

Gulácsi Péter és Willi Orbán klubja, az RB Leipzig svájci győzelemmel kezdte a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírását, a Milan viszont a világ minden helyzetét kihagyta a Newcastle United ellen. Az esti meccseken a Manchester City a második félidőben fordított, a Barcelona gálázott, a PSG pedig rangadót nyert.

A korai meccseken

Kedd kora este két mérkőzéssel elindult a Bajnokok Ligája 2023–2024-es idénye, amely húszéves szériának vetett véget – ennyi éven át volt mindig a főtáblán Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi.

A Newcastle United viszont épp húsz év után tért vissza az elitsorozatba, rögvest a hétszeres végső győztes Milan ellen, nem éppen botránymentes felvezetést követően...

A mérkőzés kezdeti angol fölénye után az első negyedóra végére felpörgött az Inter elleni városi rangadón egy ötöst kapó Milan, előbb Pobega távoli lövését védte Pope, majd Chukwueze közeli fejesét, mielőtt Giroud helyzeténél is hárított.

Még mindig csak a 19. percben jártunk, amikor Krunics és Théo Hernández lehetőségénél is az angol kapus akadályozta meg a hazai vezetést, egy kis szünet után pedig Giroud pörgetett a kapu mellé, igencsak álmosan tértek vissza a „szarkák”.

A szünetben 14–2 volt a lövések száma, 6–0 a kaput eltalálóké és 1,67–0,11 a várható gólmutató, csoda volt tehát, hogy 0–0-val fordultak a felek.

No, amilyen jó volt az első félidő, olyan gyenge lett a második: fél órát kellett várni az első valamirevaló helyzetre, Leao pedig ebből sem tudott a kapuba találni.

Nem elég, hogy a Milan két meccsre elég helyzetet (24) elpuskázott, még Loftus-Cheek és a kapus Maignan is megsérült a hajrában (0–0).

Az RB Leipzigben nem is olyan régen még három magyar futballista is pályára léphetett a BL-ben, közülük viszont Szoboszlai Dominik Liverpoolba igazolt, Gulácsi Péter súlyos sérülése után lábadozik, bár a kispadra már visszatérhetett, Willi Orbán pedig most dőlt ki hónapokra, így ezúttal honfitársunk nélkül lépett pályára a svájci Young Boys otthonában.

Így is remekül kezdett a német csapat, Simakan már a 3. percben megszerezte a vezetést, ám fél órával később Elia révén egyenlítettek a svájciak (1–1).

Hogy ne legyen döntetlen, arról Schlager gondoskodott, a hajrá elején visszavette az előnyt a lipcseieknek, majd a ráadásban még Sesko is eredményes volt (1–3).

Az esti meccseken

Erősorrendünk első helyezettje, a Manchester City számára az első félidőben semmi sem akart összejönni az első félidőben a Crvena zvezda ellen, mert nem elég, hogy mind a 22(!) helyzete kimarad, a vendégek egyetlen próbálkozásból vezetést szereztek, így a 2,55–0,42-es xG-mutató ellenére a szünetben 0–1-et mutatott az eredményjelző...

A fordulást követően viszont már kinyílt a gólcsap, Julián Álvarez két gólja (a második mondjuk bődületes potya volt) között egyet még el is vettek, majd Rodri is betalált, így a címvédő magabiztosan, 3–1-re nyert – a helyzetek (37–3) alapján teljesen megérdemelten.

A Barcelonának fordításra sem volt szüksége a nyitányon, Joao Félix már a 11. percben megszerezte a vezetést, majd gólpasszt adott Robert Lewandowskinak, Raphinha előkészítése után pedig egy öngóllal már az első félidő derekára 3–0-ra vezettek a katalánok az Antwerp ellen. A második játékrészben Lewandowski passza után Gavi növelte az előnyt, majd Joao Félix második gólját is megszerezte, így a vége kiütés: 5–0!

Az esti rangadón a PSG az első félidőben 12 helyzetből sem találta el a Dortmund kapuját, a másodikban viszont Kylian Mbappé (büntetőből) és Asraf Hakimi igen, ez pedig pont elég volt a 2–0-s hazai sikerhez.

A nap slusszpoénjára Rómában került sor, ahol a Lazio a 95. percben egy kapusgóllal mentett pontot az Atlético Madrid ellen (1–1).

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírását?

  • 8027
    Manchester City
  • 5373
    Real Madrid
  • 3225
    Bayern München
  • 2679
    Barcelona
  • 962
    Arsenal
  • 654
    Manchester United
  • 568
    Inter
  • 496
    Milan
  • 426
    PSG
  • 379
    Napoli

Labdarúgás, Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló

F CSOPORT
Milan (olasz)–Newcastle United (angol) 0–0

Paris Saint-Germain (francia)–Dortmund (német) 2–0 (0-0)

G CSOPORT
Young Boys (svájci)–RB Leipzig (német) 1–3
(1–1)
Manchester City (angol)–Crvena zvezda (szerb) 3–1 (0–1)

E CSOPORT
Feyenoord (holland)–Celtic (skót) 2–0
(10)
Lazio (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) 1–1 (01)

H CSOPORT
Barcelona (spanyol)–Antwerp (belga) 5–0
(3–0)
Sahtar Doneck (ukrán)–Porto (portugál) 1–3 (1–3)

A szerdai program

A CSOPORT
18.45: Galatasaray (török) – Köbenhavn (dán) (Tv: Sport2)
21.00: Bayern München (német) – Manchester United (angol) (Tv: M4 Sport)

B CSOPORT
21.00: Sevilla (spanyol) – Lens (francia)
21.00: Arsenal (angol) – PSV (holland) (Tv: Sport2)

C CSOPORT
18.45: Real Madrid (spanyol) – Union Berlin (német) (Tv: Sport1)
21.00: Braga (portugál) – Napoli (olasz)

D CSOPORT
21.00: Real Sociedad (spanyol) – Inter (olasz) (Tv: Sport1)
21.00: Benfica (portugál) – Salzburg (osztrák)

(Borítókép:   FC Barcelona és a Royal Antwerpen közötti Bajnokok Ligája H csoport mérkőzésen az Estadi Olimpic Lluis Companys stadionban 2023. szeptember 19-én. Fotó: Alex Caparros / Getty Images)

Rovatok