Index Vakbarát Hírportál

Az amatőrök között játszott és verekedett az egymillió eurót érő balszélső

2023. szeptember 19., kedd 19:40

A 22 éves amerikai Matko Miljeviccsel szerződést bontott az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság (MLS), a szervezet indoklása szerint a CF Montreal játékosának viselkedése káros fényt vetett a ligára, valamint megsértette a játékosszerződésben foglaltakat. A helyi beszámolók szerint az Egyesült Államokban született, de Argentínában nevelkedett – mindkét nemzet korosztályos válogatottjában szerepelt –, horvát felmenőkkel rendelkező futballista egy amatőr ligában hamis igazolással szerepelt, majd a közelmúltban botrányos viselkedését verekedéssel tetézte.

Az MLS keleti főcsoportjában a középmezőnyhöz tartozó montreali klub megerősítette a híreket, miszerint Miljevic már nem tagja a játékoskeretnek, míg Hernan Losada vezetőedző múlt héten közölte, hogy fegyelmi vizsgálat folyik ellene.

A helyi lapok közben bő terjedelemben foglalkoztak a történtekkel.

Ezek alapján Miljevic hamis személyazonossággal, Milojevic néven pár mérkőzésen játszott egy amatőr bajnokságban (QCSL – Ligue Québécoise de Soccer Calcetto), ahová egy barátja invitálta. Miljevic a szabványos mérettől kisebb pályán rendezett, 1994 óta működő ligában háromszor futballozott, ezeken összesen nyolc kanadai pontot termelt (hat gól és két gólpassz), igaz, az egyik találkozón ezekből hat pontot gyűjtött.

Évi több mint félmillió dollárt kereső profiként azonban erre a szerződésében foglaltak alapján nem lett volna lehetősége.

Amikor a szervezőknél kibukott a turpisság, arra kérték, hogy a valódi nevén regisztráljon be, amennyiben a végül utolsó előtti helyezett Rage csapatában szeretne játszani.

Miljevic erre érthető okokból már nem volt hajlandó – azzal rögtön megszegte volna a profi szerződésében foglalt vonatkozó kitételt –, de azért még kiment a pályára, hogy a barátjának drukkoljon.

Amikor a cimbora együttese az egyik meccsen már ötgólos hátrányban volt, helyszíni beszámolók szerint Miljevic leköpte az ellenfél egyik játékosát. Utóbbi aztán spanyolul sértegette, mire Miljevic válaszol arcon ütötte. A játékvezetők az esetet követően lefújták a meccset. A vétkest kiutasították a helyszínről, a vétlen csapatot pedig kihirdették győztesnek.

A srácot kitették, a liga pedig soha többé nem akarja őt látni, nemcsak a pályán, hanem a létesítményeiben sem. Egyáltalán nem úgy viselkedett, ahogyan az egy profitól elvárható lenne, de még egy amatőrtől sem. Ez egy komoly bajnokság, a szervezői soha nem fogadtak el ilyen sportszerűtlen viselkedést. És Matkónak még csak nem is ez volt az első esete a ligában... A megütött ellenfél amúgy jól van, nem lett számára semmilyen következménye az ütésnek, de jelenleg komolyan fontolgatja, hogy büntetőfeljelentést tesz testi sértés miatt

– fogalmazott egy szemtanú, az esethez közel álló forrás.

A balszélső két évvel ezelőtt az Argentinos Juniors együttesétől érkezett, de Montrealban kiegészítőembernek számított. A most zajló idényben csapata 32 bajnoki találkozójából mindössze nyolc meccsen kapott lehetőséget, mindannyiszor csereként, összesen 123 percet töltött pályán. 

A szezon elején sérüléssel is bajlódó játékost frusztrálta a mellőzés, véleményezték a montreali lapok, bár ez aligha mentség egy olyan profitól a tetteire, akinek értékét a transfermarkt.de még így is egymillió euróra taksálja. Miljevic montreali szerződésében a 2025-ös évad még opcióval szerepelt, most viszont labdarúgóként kénytelen újratervezni a karrierjét, sőt, még az is lehet, hogy civilként már az életét.

Rovatok