Index Vakbarát Hírportál

Lőw Zsolt irányításával hétgólos meccsen verte a Bayern a Manchester Unitedot

2023. szeptember 20., szerda 20:46

A Bayern München igazi gólparádét rendezett a Manchester United ellen a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírásának első fordulójában. A Thomas Tuchel eltiltása miatt (részben) Lőw Zsolt által irányított bajorok összességében magabiztos teljesítménnyel 4–3-ra verték az angolokat. Közel járt a bravúros pontszerzéshez, végül a 94. percben született Jude Bellingham-góllal kikapott a Real Madrid otthonában az Union Berlin. A története első Bajnokok Ligája-mérkőzésén szereplő német együttes mindvégig alárendelt szerepet játszott, ám hősiesen védekezett a sorozat rekordbajnokával szemben.

A Premier League-ben bukdácsoló Manchester United ahhoz a Bayern Münchenhez látogatott szerda este, melynek kispadjára eltiltása miatt nem ülhetett le a vezetőedző, Thomas Tuchel. Nem illik ilyesmit írni, de ennek mi magyarok szegről-végre örülhettünk is, ugyanis így a kispadnál főszereplővé lépett elő Tuchel segítője, Lőw Zsolt. A magyar szakember a másik pályaedzővel, Anthony Barryvel közösen igyekezett pótolni a német mestert, s bármiről is szóltak az előzetes sajtóhírek többnyire Lőwöt láthattuk a technikai zóna szélében hevesen gesztikulálni, vezényelni a Bayern sztárjait.

A 4. percben még úgy tűnt, az ezer meg egy sebből vérző Manchester United akár meg is lepheti a némteket, Christian Eriksen éles szögből leadott lövésénél Sven Ulreich nagy bravúrral tudott csak védeni. A rutinos dán középpályásból aztán nemhogy hős, sokkal inkább antihős lett a folytatásban az MU szemszögéből nézve... De ne szaladjunk ennyire előre!

A félidő derekán André Onana segített be a Bayernnek: a lábbal igen erős kameruni kapus ismét bizonyította, fejben és kézzel igencsak zavarbahozható tud lenni, Harry Kane és Leroy Sané kényszeritője után utóbbi nem túl erős, és nem is túl helyezett lövését védte be (1–0).

Csőstül jött a baj az angoloknak, hiszen négy perccel később már 2–0 állt az eredményjelzőn: ezúttal sakk-mattig játszott akció végén Serge Gnabry volt eredményes – Lőw Zsolt nem kis örömére.

Hiába került eredménykényszerbe, a United nem tudott váltani, az egész első félidőben mindössze egy kaput eltaláló gólszerzési kísérlete volt – az az egy Eriksen lövés még a negyedik percből. A nagy reményekkel igazolt, a válogatott szünet alatt teljesen felépült dán csatártehetség, Rasmus Höjlund szinte a labdával sem találkozott.

Fordulás után hamar változott a helyzet, remek egyérintős összjáték végén Marcus Rashford labdáját váltotta gólra a 20 éves BL-újonc (2–1). Izgalomra azonban ezúttal sem volt oka sokáig a házigazdának, Eriksen kezezése miatt az 51. percben büntetőhöz jutott a Bayern, amit két perccel később a pályafutása 22. BL-gólját szerző Harry Kane értékesített (3–1). Alig félórával a vége előtt Sané zárhatta volna le a mérkőzés érdemi részét, de az ötös sarkáról, ziccerben csupán a kapufát találta el.

A hajrára úgy tűnt, Ten Hag, aki korábban a Bayern tartalékcsapatát is irányította, elengedi a mérkőzést, kulcsembereit sorra lecserélve, így plusz pihenőt adva nekik a hétvégi, Burnley elleni bajnoki előtt. A 88. percben aztán a semmiből ismét betalált a United, Casemiro a tizenegyes pont magasságából estében pöckölte valahogyan gólba a labdát (3–2). 

A találatra azonban megint pillanatokon belül válaszolt a Bayern, a hosszabbítás pillanataiban Thomas Müller lövése még a kapufáról kifelé pattant, egy percre rá Joshua Kimmich szenzációs labdájából Mathys Tel állította vissza a kétgólos különbséget (4–2). A végeredmény azonban ezzel még mindig nem alakult ki, az utolsó másodpercekre egy kapuraküldött Bruno Fernandes szabadrúgás után Casemiro másodszor is felíratkozott az eredményjelzőre, de a végkimenetelt ez már nem befolyásolta (4–3).

1983 májusa, a legendás Csernai Pál utolsó meccse óta nem történt meg a Bayern Münchennel, hogy magyar edző irányította volna a csapatot (Csernai összesen 199 tétmérkőzésig jutott, miután Lóránt Gyula mellől 1978 decemberében kinevezték vezetőedzőnek). Olyan pedig, hogy a nemzetközi kupaporondon győzzön is egy magyar irányításával 41 esztendeje volt: 1982 novemberében a Tottenham ellen nyert hazai közönség előtt 4–1-re a bajor gárda. A BEK negyeddöntőjében aztán már elbukott az Aberdeennel szemben...

S hogy mi az, amire még a valódi vezetőedző, Thomas Tuchel sem volt képes a Bayern kispadján? Hát győzni a BL-ben! Hiszen kinevezése után előbb 3–0-ra kikapott a Manchester City otthonában, majd hazai pályán 1–1-es döntetlent ért el irányításával az „FC Hollywood".

Schäfer csapata kétpercnyire volt a csodától Madridban

Lejátszotta története első Bajnokok Ligája-mérkőzését Schäfer András együttese, az Union Berlin. Az elmúlt években páratlan építkezést bemutató piros-fehérek öt éve még a német másodosztályban szerepeltek, most pedig rögvest a rekordgyőztes Real Madrid otthonában kezdhették meg az európai kalandozást.

Kezdés előtt a hazaiak sztárja, Rodrygo arról beszélt, bármennyire is a Real a meccs esélyese, rágós falatnak ígérkezik az Union, amely az utóbbi időszakban a Bundesliga legnagyobbjainak is meg tudott akadni a torkán, lásd a Bayern elleni tavalyi 1–1-es bajnokit a páratlan miliőjű Stadion An der Alten Förstereiben.

A magyar válogatott középpályást sérülés miatt továbbra is nélkülöző, az őszi kupakeretbe nem is nevező berliniek kifejezetten védekező taktikát választottak a meccsre. Urs Fischer először vetette be csapata nyár végi szerzeményét, az Európa-bajnok Leonardo Bonuccit, aki a Juventus színeiben jó néhány nagy csatát megélt a Real ellen (is).

A spanyolok az első félidőben több mint 70 százalékos labdabirtoklási fölényt építettek ki, emellett tizenkétszer próbálkoztak gólszerzéssel, ám hiába az óriási dominancia, Frederik Rönnow kapusnak mindössze egyszer, Joselu 3. percben eleresztett, jobb alsóba tartó fejesénél kellett védenie.

A házigazda még jobban megnyomta a szünet utáni pillanatokat, alig három perc leforgása alatt Rönnow-nak két nagy bravúrt is be kellett mutatnia, míg a kettő között a kapufa is kisegítette egyszer Rodrygo tizenhatoson belül eleresztett kapáslövésénél.

A folytatásban csökkent a vendégkapura nehezedő nyomás, ám a 63. perc elején ismét csak a kapufa mentette meg a berlinieket – Joselu fejese és a dán kapus újabb bravúrja után.

Már-már úgy tűnt, az óriásit küzdő németek elvisznek egy pontot a Real Madrid otthonából, amikor a hosszabbítás hajrájához érve, a spanyolok 16. (!) szöglete után Jude Bellingham az üres kapuba tudott passzolni egy lecsorgót (1–0)!

Az év elején a Ferencvárostól igazolt Aissa Laidouni kezdőként 66 percet töltött a Santiago Bernabéu gyepén.

LABDARÚGÁS, BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

A CSOPORT
Galatasaray (török)–Köbenhavn (dán) 2–2 (0–1)
Bayern München (német)–Manchester United (angol) 4–3 (2–0)

B CSOPORT
Sevilla (spanyol)–Lens (francia) 1–1 (1–1)
Arsenal (angol)–PSV Eindhoven (holland) 4–0 (3–0)

C CSOPORT
Real Madrid (spanyol)–Union Berlin (német) 1–0 (0–0)
Braga (portugál)–Napoli (olasz) 1–2 (0–1)

D CSOPORT
Real Sociedad (spanyol)–Internazionale (olasz) 1–1 (1–0)
Benfica (portugál)–Salzburg (osztrák) 0–2 (0–1)

(Borítókép: Matthias Hangst / Getty Images)

Rovatok