Index Vakbarát Hírportál

Xavi: Brutális fordítás volt

2023. szeptember 24., vasárnap 06:58

Története egyik legszenzációsabb fordítását produkálta szombat este a Barcelona labdarúgó-csapata a La Liga 6. fordulójában a Celta Vigo ellen, amely talán csak a 2017. március 8-i, PSG elleni 6-1-es BL-diadalhoz mérhető. A remekül játszó gallegók még a 81. percben is 2-0-ra vezettek, de Lewandowski duplájával, valamint Cancelo góljával 8 perc leforgása alatt fordított a Barca, és 3-2-re megnyerte a meccset.

Pénteken 2025. június 30-ig meghosszabbították Xavi szerződését, de a 81. percig úgy tűnt a Barcelona–Celta Vigo mérkőzésen, hogy a katalánok edzőjét vereséggel „köszönti” csapata. Jörgen Strand Larsen a 19. percben megszerezte a vezetést a Celtának, majd megsérült a katalánok holland középpályása, Frenkie de Jong. Az újabb szöget a csereként beállt görög Anasztasziosz Duvikasz verte be a Barca koporsójába a 76. percben, 0-2-nél úgy tűnt, elúszott a katalánok hajója.

De nem! A 81. percben Robert Lewandowski Joao Felix átadását beemelte a hálóba, majd öt percre rá Joao Cancelo labdáját terelte a hosszú sarokba a lengyel gólvágó.

Ekkor 2–2 volt az állás, de a Barcát már nem lehetett megállítani: a 89. percben Cancelo berúgta a győztes gólt, 3–2-re nyert a Barca, és legalább vasárnap estig, amikor az Atlético a Realt fogadja a madridi derbin, felugrott a tabella tetejére.

Az élcsoport állása 6 forduló után: 1. Barcelona 16 pont, 2. Girona 16, 3. Real Madrid 15 (5 meccsből).

Lewandowski a gyenge kezdés (nulla gól az első két fordulóban) megtáltosodott, sorozatban negyedik mérkőzésén talált a hálóba, és 5 góllal már vezeti a góllövőlistát Jude Bellinghammel (Real Madrid) holtversenyben.

Brutális fordítás volt – nyilatkozta Xavi a mérkőzés után. – Az az igazság, innen, 0–2-ről nem sűrűn szoktunk nyerni. A 80. percig sokat hibáztunk, gyengén játszottunk, de az utolsó tíz perc méltó volt a Barca legszebb hagyományaihoz. Ha egy embert ki kellene emelnem, akkor az Gavi lenne, aki a csapat motorja, szíve, lelke. 

(Borítókép: Robert Lewandowski 2023. szeptember 23-án. Fotó: Adria Puig / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok