Index Vakbarát Hírportál

Megőrült a világ: katalán éllovas a La Ligában, de az nem a Barcelona

2023. szeptember 29., péntek 06:44

A katalán törpe, a Girona (spanyolul Gerona) vezeti a spanyol labdarúgó-bajnokságot, a La Ligát hét forduló után. Kiderítették, hogy erre még sohasem volt példa a pontvadászet 1927 óta íródó történetében. A Míchel (aki nem azonos az egykori Real Madrid-sztárral) által dirigált együttes a 41. csapat, amely az élre állt az egyik legnagyobb presztízsű európai sorozatban a Villarreal otthonában aratott 2–1-es győzelme után.

Kezdjük el emésztgetni:

1. Girona 19 pont, 2. Real Madrid 18, 3. Barcelona 17, 4. Athletic Bilbao 14, 5. Atlético Madrid 13.

Ami itt látható, az a spanyol labdarúgó-bajnokság, a La Liga élcsoportja a 7. forduló után. A másodiktól az ötödik helyig álló négy klub együttvéve 81-szer volt bajnok a lehetséges 92-ből (a Real Madrid 35-ször, a Barca 27-szer, az Atlético 11-szer, az Athletic 8-szor), míg az éllovas Girona egyszer sem, sőt először csak 2017-ben került fel az élvonalba, de két évre rá kiesett, és csupán 2021 óta résztvevője újból az első osztály küzdelmeinek.

Pedro Martín, a COPE nevű spanyol rádióállomás munkatársa kiszámolta, hogy a Girona a negyvenegyedik csapat a liga 1927 óta íródó történelmében, amely elfoglalta az első helyet. 

Ehhez az kellett, hogy a 7. fordulóban az addigi éllovas Barcelona 2–2-es döntetlent játsszon Mallorca szigetén, a Girona viszont 2–1-es győzelmével elhozza a három pontot a Villarreal otthonából. 

Nem volt könnyű menet, a Villarreal szerezte meg a vezetést Dani Parejo tizenegyesével a 49. percben, amit az ukrán Artem Dovbik egyenlített ki az 56. percben remek fejessel, majd a 61. percben az FC Barcelonától erre a szezonra kölcsönvett válogatott védő, Eric García ugyancsak fejjel beállította az 1–2-es végeredményt. 

Az elmúlt évtizedekben már volt egy-két valószínűtlen éllovasa a spanyol bajnokságnak. Igaz, egyik sem sokáig állt az élen.

Meglehet, pünkösdi királyság lesz a katalánok elsősége, mert szombaton a Real Madridot fogadják a mindössze 14 624 nézőt befogadó Estadi Montiliviben.

A mostani sikersorozat Míchel, polgári nevén Miguel Ángel Sánchez Muñoz érdeme.

Az 1975-ös születésű edző 2021 nyarán vette át a Gironát a másodosztályban. Azonnal felvitte a gárdát az élvonalba, majd az első idényben nagy meglepetésre a 10. helyen végzett együttesével. Meg is hosszabbították a szerződését 2026-ig.

Most pedig ott állnak az élen!

(Borítókép: Artem Dovbik és Yangel Herrera 2023. szeptember 28-án. Fotó: Alex Caparros / Getty Images)

Rovatok