Index Vakbarát Hírportál

Mi a közös Szoboszlaiban és a 14 éves magyar úszófenoménben, Jackl Vivienben?

2023. szeptember 30., szombat 09:44

Mi lehet a közös egy 22 éves, 70 millió euróért klubot váltó, ma már világszerte híres sztárfutballistában, a Premier League bajnoki címére törő Liverpool vezéregyéniségében, és egy ma még csak Tatabányán és legfeljebb bennfentes honi úszókörökben ismert 14 éves kislányban? A cikkből ez is kiderül. Helyszíni riport Észak-Londonból.

Szoboszlai Dominikra már a 2023–2024-es Premier League-szezon kezdete előtt felfigyelt a legnagyobb presztízsű angol lap, a The Times szakírója, bizonyos Paul Joyce. A zsurnaliszta lement a Liverpool edzésére, és belecsöppent egy olyan tréningbe, ami a futballisták réme:

a laktátküszöb mérésébe.

Ez gyakorlatilag abból áll, hogy a játékosok a végkimerülésig róják a köröket az edzőpálya körül, majd amikor már az utolsó is kidőlt, megmérik a delikvensek vérében a tejsavszintet. Akinek a legalacsonyabb marad, az tűri a legjobban a fáradtságot. 

A korábbi években ez a teszt mindig James Milner felségterülete volt. A baltával faragott arcélű középpályás egyszerűen képtelen volt elfáradni, de ő 37 évesen eligazolt a Brightonhoz, azaz megüresedett a trónja.

Nem sokáig maradt üresen. Amikor Joyce kolléga lement a 'Pool egyik előszezoni edzésére, döbbenten tapasztalta, hogy az új fiú, Szoboszlai Dominik még akkor is vidáman rója a köröket, amikor a többiek már félholtan pihegnek, hanyatt fekve a gyepen.

Magyar vasemberek

Vagyis a Liverpool új Vasemberét Szoboszlai Dominiknek hívják. Akinek a laktátküszöbe a végtelenségig kitolható, akárcsak az Index által nemrégiben meglátogatott 14 éves tatabányai úszófenoménnek, Jackl Viviennek, aki hat másodperccel megjavította a legendás Egerszegi Krisztina korosztályos országos csúcsát 400 méter vegyesen. 

Hogy aztán ez istenadta képesség-e vagy a fanatikus edzésmunka eredménye, az ma már kideríthetetlen, de Szoboszlai esetében valószínűleg mindkettőé. Az mindenesetre már önmagában is figyelemre méltó, ha a The Times komoly terjedelmű cikket szentel egy magyar futballistának, ilyesmi Puskás Öcsi óta aligha fordult elő honfitársunkkal. 

A cikkíró kiemeli, hogy Szoboszlai és Trent Alexander-Arnold az edzőtábor első percétől barátságot kötött, aminek nyilván az is lehetett az oka, hogy tavaly júniusban mindketten ott voltak a pályán, amikor Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzésen 1–0-ra legyőzte Angliát.

Sőt már akkor kétszer szembekerültek egymással Bajnokok Ligája-összecsapáson, a 20192020-as idényben, amikor Szobo még a Red Bull Salzburgot erősítette.

A cikkben szó esett az ismert történetekről, hogy Dominik édesapja, Zsolt már a hároméves fiát úgy edzette, hogy a kisfiú futball-labdát vezetett a felállított műanyag flakonok között szlalomozva, hogy csak akkor kapta meg az áhított ajándékot, ha megjavítja egyéni futórekordját, és természetesen azonnal megjavította, továbbá olvashatunk arról a tetoválásról is, ami Dominik alkarján látható, és amelynek eredetét a legenda Steven Gerrardnak tulajdonítja.

Annak a játékosnak, akinek a 8-as számú mezében Szoboszlai Dominik játszik. 

Hát így vezeti fel a szigetországi sajtó a helyi idő szerint fél hatkor (Magyarországon fél hét) kezdődő Tottenham Hotspur–Liverpool Premier League-meccset, amely előtt így fest a tabella:

1. Manchester City 18 pont, 2. Liverpool 16, 3. Brighton 16, 4. Tottenham 14, 5. Arsenal 14.

Meg úgy, hogy az eddigi hat PL-meccsen Andy Robertson (547) után Szoboszlainak volt a csapatban a legtöbb labdaérintése (510), ami azt jelenti, hogy a többiek maximálisan megbíznak benne, és ha szorult helyzetbe kerülnek, legyen az Salah, Alexander-Arnold vagy Mac Allister, neki adják a labdát. 

Ja, és egy sokatmondó adat: tavaly a teljes középpályás részleg,  Milner, Fabinho, Thiago Alcântara, Naby Keita és Henderson, 176 mérkőzésen egyetlen gólt sem szerzett. Szoboszlai 8 találkozón (az Európa-ligát és a Ligakupát is beleszámítva) máris kettőt.

És két micsoda gólt! Mindkettőt a tizenhatoson kívülről, hatalmas erővel. 

A két csapatnak amúgy ez a 181. összecsapása, ebből 44-et a Tottenham, 89-et a Liverpool nyert meg, 44 döntetlenül végződött. Az Evening Standard szerint a legvalószínűbb eredmény a 2–2-es döntetlen. A fogadóirodák Spurs-győzelem esetén egy fontra kettőt fizetnek, a liverpooli siker jóval kevesebbet fizet, öt feltett fontra csak hatot. Azaz a bukiknál a 'Pool a favorit.

Reggel elfutottam a Tottenham stadionjához, s ami azt illeti, Észak-Londont nehéz lenne összekeverni a Rózsadombbal vagy Beverly Hillsszel, de a stadion pazar. Már reggel nyolckor ott voltak a stewardok, vagyis az egyszerre a biztonsági őr és a jegyszedő szerepét betöltő férfiak. Az egyik idősebb úriember, bizonyos Steve bombakereső spánielt vezetett pórázon, az ebet Hugónak hívják, és azonnal hanyatt vetette magát, hasvakarást követelve, amikor hozzáléptem. Meg is kapta, ami neki járt. Steve természetesen Spurs-drukker, de ő is 2–2-t jósolt. 

Érdekes, rá vannak kattanva erre a 22-re, Daniel, a szállodánk biztonsági embere is ugyanezt az eredményt tippelte, meglehet, értenek a futballhoz.

A 22-vel én is kiegyeznék. De csak egy esetben. Ha legalább az egyik gólt Szoboszlai rúgná. De az sem baj, ha mindkettőt. 

(Borítókép: Szoboszlai Dominik. Fotó:  Naomi Baker / Getty Images)

Rovatok