Index Vakbarát Hírportál

Megtiltanák a külföldi túrákat a brit játékvezetőknek a Liverpool-botrány után

2023. október 3., kedd 16:42

A Daily Mail beszámolója szerint az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság klubjai (Premier League) azt szeretnék elérni a játékvezetői szervezetnél (PGMOL), tiltsák meg annak lehetőségét, hogy a sporik a jövőben meghívásos alapon idegen bajnokságokban vezessenek mérkőzéseket. A Daily Mailen megjelent cikk szerint a játékvezetők külföldi turnéi aláássák a Premier League tekintélyét, miközben olyan rossz döntésekhez vezethetnek, mint a szombati Tottenham–Liverpool-meccsen történt.

A Daily Mail információi szerint a PGMOL (Professional Game Match Officials Limited) vezetősége kész nyilvánosságra hozni a szombati Tottenham–Liverpool-meccs (2–1) 34. percénél, a VAR-szoba és a pályán közreműködő játékvezetők között zajló kommunikáció hangfelvételét. Mint beszámoltunk róla, a Liverpool korábban éles hangvételű közleményben jelezte, meg akarja kapni a felvételt, hogy így egyértelműen kiderülhessen, mi is történt Luis Díaz szabályos, ennek ellenére meg nem adott góljánál.

Az eset egy rendszerszintű problémára is rávilágított, ez pedig az angol játékvezetők súlyos leterheltsége. A Sky információi szerint a videóbírói szobában egyszerűen azt hitték, a pályán olyan ítélet született, hogy a Liverpool gólja érvényes, és mivel egyértelműnek találták a döntést, ezért két-három szóval visszaigazolták azt helyesnek. Csak a játék újraindítása után vált egyértelművé a Darren England, Dan Cook kettős számára, micsoda szarvashibát is követtek el a monitorok előtt ülve, a szabályok ekkor azonban már nem tették lehetővé, hogy jelezzenek Simon Hooper vezető játékvezetőnek.

Azóta azonban az is kiderült, nem csoda, ha kihagyott a páros koncentrációja, ugyanis mindössze 48 órával a rangadó előtt még az Egyesült Arab Emírségben működtek közre, tizenhat órás hazautat követően pedig csak pénteken este érkeztek meg Angliába, hogy aztán másnap már a Spurs–Liverpoolon működjenek közre...

A Daily Mail úgy tudja, a PGMOL most a PL-klubok össztüzébe került, amelyek azt szeretnék elérni, hogy a játékvezetők a jövőben ne vehessenek részt hivatalos személyként külföldi mérkőzéseken, amennyiben nem UEFA- vagy FIFA-küldésről van szó.

A cikk emlékeztet, hogy az elmúlt hónapokban Michael Oliver például Szaúd-Arábiában az al-Hilal–al-Nasszr-rangadón működött közre, Craig Pawson májusban a PAOK–Panathinaikosz-derbi játékvezetője volt, míg Andy Madley júniusban két japán J1 League-mérkőzést is vezetett.

Az eddigi protokoll szerint a játékvezetőknek jelenteniük kellett, ha hasonló felkérést kaptak, majd az angol Labdarúgó-szövetség (FA) jóváhagyásával vehettek részt a meccseken. Utóbbi a leírtak szerint szinte csak formaságnak volt tekinthető, az FA csak annyit szokott vizsgálni, hogy a program ne ütközzön a Premier League-ben való kötelezettséggel. 

A Daily Mail úgy tudja egy-egy ilyen túrán egy játékvezető alsó hangon 2500 angol fontos tiszteletdíjat kap, azaz mintegy 1,1-1,2 millió forintot keres, miközben minden felmerülő költséget a megbízó szövetség/bajnokság áll.

A Liverpool Curtis Jones kiállítása miatt már emberhátrányban játszott, amikor Luis Díaz bevette a kaput. A gól annullálása után mindössze két perccel viszont a Spurs szerzett vezetést. Szünet előtt a „vörösök” Cody Gakpo találatával egyenlítettek, majd hősiesen védekeztek, ám a 96. percben – egy újabb kiállítás után, ekkor már mindössze kilenc emberrel futballozva – Joel Matip öngóljával 2–1-re elbukták a rangadót.

Rovatok