Index Vakbarát Hírportál

Természeti katasztrófa fenyegeti a Real Madrid BL-meccsét

2023. október 3., kedd 12:56

Szerdán a Richter-skála szerinti 4,2-es, majd hétfő este újabb 4,0-s erősségű földrengés rázta meg Nápoly környékét. Mindez biztonsági kérdéseket vet fel a Napoli és a Real Madrid kedd esti Bajnokok Ligája-mérkőzésével kapcsolatban is.

A Marca című lap olasz forrásokra hivatkozva azt állítja, ugyan súlyos károk nem érték Nápoly városát, sokan az utcákra vonultak éjszaka, és inkább a szabad ég alatt vészelték át a rengést, melynek epicentruma alig 9 kilométerrel odébb, a vulkáni Flegrei-mezőknél volt. Utóbbi a világ egyik legnagyobb kaldera vulkánja, azaz a Vezúvval ellentétben nem egy hegykúpot kell elképzelni, hanem egy akár 20 kilométer széles mélyedést, amelyet az ember akkor sem feltétlenül érzékel, ha épp benne áll – egészen addig, amíg ki nem tör.

Tudósok már a nyár elején figyelmeztettek arra, hogy növekszik a szeizmikus aktivitás a több mint 500 éve szunnyadó vulkánnál, és a mostani rengéseket is ezzel hozzák kapcsolatba. A hétfői 4,0-s rengést legalább nyolc kisebb követte még este tíz óra után.

A Marca megjegyzi, a Real játékosai már hétfőn megérkeztek Nápolyba, ám a hírek szerint ők semmit sem tapasztaltak a rengésből, ahogyan a belváros környékén szállást foglaló spanyol szurkolóknak sem tűnt fel, hogy bármi baj lenne.

Mindenesetre a lap szerint a rengések plusz biztonsági kérdéseket vetnek fel a kedd esti meccsel kapcsolatban, ugyanis az elmúlt 40 év két legerősebb földmozgásáról volt szó a régióban.

Rovatok