Index Vakbarát Hírportál

Egy Omar Sy-klón rekordokat döntöget a Bundesligában

2023. október 8., vasárnap 09:01

Serhou Guirassy mostanáig csak a bennfentesek előtt volt ismert, de szombat óta, amikor a második mesterhármasát szerezte a Bundesliga most folyó bajnokságában, ömlenek a 27 éves guineai csatárról az információk. A VfB Stuttgart támadója hét meccsen 13 gólt szerzett, toronymagasan vezeti a góllövőlistát, és máris megdöntötte Robert Lewandowski első hét fordulóra vonatkozó csúcsát.

Még csak hét forduló ment le a német labdarúgó Bundesligából, de Serhou Guirassy, az éllovas VfB Stuttgart guineai csatára már tizenhárom gólnál tart. Ilyesmire senki sem volt képes a bajnokság történetében, de még nyolc fordulóban sem, nemhogy hétben. Az eddigi csúcsot Robert Lewandowski tartotta. A Bayern München volt – a Barcelona jelenlegi – centere a 2020–2021-es szezonban hét forduló elteltével az első hét meccsen tizenegy gólt szerzett. (Ez volt a lengyel gólgép rekorddöntő idénye, amikor megjavította Gerd Müller Bundesliga-gólcsúcsát.) 

A profilból erősen Omar Syra, a Netflixen látható Lupin-sorozat és az Életrevalók francia filmsztárjára emlékeztető csatár megtáltosodása annál meglepőbb, hogy Guirassy eddigi pályafutása során még egyetlen teljes szezonban sem volt képes többre tizenegy gólnál!

A mostani pontvadászatban viszont már kétszer is mesterhármast szerzett. Legutóbb szombaton, a Wolfsburg elleni 3–1-es győzelem alkalmával, amikor 15 perc leforgása alatt, a 67. és a 82. perc között 0–1-ről megfordította az állást. 

Az első gólt tizenegyesből rúgja, abban talán még nincs semmi extra, a másodikat azonban már leheletfinom csel előzi meg, a harmadiknál pedig a teljes wolfsburgi védelem fekszik. 

De még ennél a mesterhármasnál is parádésabb volt az a három gól, amit a Mainznak vágott a negyedik fordulóban.

Az első gólnál finoman alábökött a labdának, a másodikat ballal rúgta, nehéz szögből, a harmadik pedig kész gyönyörűség volt: átemelte a labdát a védőn, majd mielőtt leesett volna, a kapus fölött ívelten fejelt át. Fantasztikus, „brazilos” gól!

Ha Guirassy ilyen tempóban szerzi a gólokat, simán megdöntheti Lewandowski 41 gólos Bundesliga-rekordját. 

A kettős, francia–guineai állampolgárságú Guirassy guineai szülők gyermekeként 1996. március 12-én a franciaországi Arles városában született, és játszott is a francia ifjúsági válogatottban, de felnőttként már szülei hazáját, Guineát képviseli a nemzetközi porondon. 

A csatárnak ez a mostani a második németországi periódusa, 2016 és 2019 között már játszott az 1. FC Köln csapatában, amelynél 42 meccsen 8 gólra futotta az erejéből. 

2022. szeptember elsején először kölcsönbe került a Stuttgarthoz, és tevékenyen hozzájárult a csapat bennmaradásához a Bundesligában: 22 mérkőzésen 11 gólt szerzett. Ennek hatására idén május 31-én a svábok aktiválták opciójukat, és 2025. május 31-ig szerződést kötöttek a játékossal. 

Ami ezután következett, az már történelem. A VfB Stuttgart, nagyrészt guineai gólgyárosának köszönhetően, hat győzelemmel és egy vereséggel kezdte a szezont, és vasárnap délelőtt vezette a tabellát 18 pontjával a lehetséges 21-ből. (A 16 pontos Bayer Leverkusen délután fél négykor játszott Guirassy korábbi csapatával, a Kölnnel, és győzelem esetén az élre ugorhatott.)

A sikerszéria másik kovácsa Sebastian Hoeness, a 41 éves edző. A legendás válogatott csatár, Dieter Hoeness fia és a még legendásabb világbajnok, valamint Bayern-exelnök Uli Hoeness unokaöccse április 3-án vette át a kirúgott Bruno Labbadia helyét. A Stuttgart ekkor utolsó volt, és biztos kiesőnek tűnt, ám Hoenesszel a kispadon feltámadt, és kiharcolta az osztályozót, amelyet kettős győzelemmel (31 és 30) abszolvált a Hamburg ellen. 

Rovatok