Index Vakbarát Hírportál

Orvul célba vették Lionel Messit, de a köpés nem talált

2023. október 13., péntek 08:13

Lionel Messi élete 177. válogatott mérkőzését játszotta péntek hajnalban Buenos Airesben. Az Argentína–Paraguay világbajnoki selejtezőn az 53. percben cserélte be Lionel Scaloni szövetségi kapitány a hétszeres aranylabdás csatárt, aki lőtt két kapufát, de nem igazán ezzel tematizálta a világsajtót: Antonio Sanabria megpróbálta leköpni a csapatkapitányt, de célt tévesztett. A meccset különben Nicolás Otamendi góljával 1–0-ra megnyerte Argentína.

Lionel Messi még csak lábadozik sérüléséből, de már ott ült a kispadon az Argentina–Paraguay világbajnoki selejtezőn Buenos Airesben. A Monumentalban 83 ezren szorongtak, és látták, hogy Nicolás Otamendi, a világbajnok középső védő szöglet után bődületes kapáslövéssel megszerezte a vezetést a házigazdának:

A pompás gólra még Messi is elégedetten csettintett a kispadon.

Aztán az 53. percben Lionel Scaloni szövetségi kapitány becserélte Messit, akinek ez volt a 177. válogatott mérkőzése. (Az első Magyarország ellen volt 2005. augusztus 17-én a Népstadionban, de alig fél percet tartott, mert Markus Merk játékvezető könyöklésért kiállította a 18 éves srácot.)

Nem igaz, mi minden tud zsúfolódni 37 (a hosszabbítással együtt 42) percbe! 

Előbb majdnem lőtt egy „olimpiai gólt” (gol olímpico), ahogy a spanyol nyelvterületen hívják a szögletből további érintés nélkül a kapuba csavart labdát. Pár centi hiányzott csak, a labda a jobb pipánál a két léc találkozását találta el. Ez lett volna Messi élete első érintés nélküli szögletgólja.

Aztán történt egy csúnya incidens. Volt egy szabálytalanság az oldalvonalnál, ami után Messi és Antonio Sanabria, a Torino játékosa összeszólalkozott. Amikor az argentin elfordult, és odébb sétált, Sanabria megpróbálta leköpni, de rosszul célzott:

A meccs után Sanabria tagadta, hogy le akarta volna köpni Messit, azt mondta, olyan messze állt tőle, hogy ez lehetetlen volt, egyszerűen csak köpött egyet.

Maga Messi azt nyilatkozta, hogy nem is tudott az esetről, hiszen háttal állt, és nem is akar beszélni róla, mert még csak reklámot csinálna a paraguayi játékosnak. 

Aztán a 93. percben 23 méteres szabadrúgásból Messi telibe trafálta a jobb kapufát:

Voltak egyébként magyar vonatkozásai is a mérkőzésnek. A kezdő tizenegyben volt Alexis Mac Allister, aki Szoboszlai Dominik csapattársa a Liverpoolban, Nicolás González pedig, aki a Fiorentinában játszott a Ferencváros elleni Konferencia-liga-meccsen, csereként állt be a házigazdánál. 

Megdőlt egy rekord is a meccsen: emiliano Martínez, az argentinok világbajnok kapusa immár 622 perce nem kapott gólt a válogatottban. Az eddigi csúcstartó Germán „Mono” Burgos volt 606 góltalan perccel. 

A dél-amerikai selejtezők további eredményei:

Bolívia–Ecuador 1–2
Chile–Peru 2–0
Brazília–Venezuela 1–1

Utóbbi óriási meglepetés, Venezuela a 79. percben beállt Eduard Bello fantasztikus ollózós góljával egyenlített a 85. percben:

A brazilok gólját Gabriel, az Arsenal védője szerezte az 50. percben.

Argentína három forduló után százszázalékos, 9 ponttal áll, Brazíliának 7 pontja van.

Rovatok