Index Vakbarát Hírportál

Méltó emléket kapott Wembley hőse, a legnagyobb magyar center

2023. október 13., péntek 20:16 | aznap frissítve

Péntek délután leleplezték Hidegkuti Nándor szobrát az MTK róla elnevezett stadionja előtt. Az újszerűségében, eredetiségében lenyűgöző alkotás Majoros Áron Zsolt szobrászművész alkotása. Zakor Sándor, az MTK Budapest Zrt. tulajdonosa, Lomnici Zoltán, az Aranycsapat testület elnöke, Majoros Áron szobrászművész, az alkotó, Rózsa Mihály szurkoló és Deutsch Tamás klubelnök méltatta a zseniális futballistát.

Szerda délután fél négykor jókora darus autó érkezett az Új Hidegkuti Nándor Stadion elé, és leparkolt a már pár napja ott álló posztamens elé. Egészen a közelmúltig itt állt Sándor Károly szobra, Boros Károly szobrászművész alkotása, amelyet hét éve, a stadionavató után egy héttel, 2016. november 20-án lepleztek le. 

Kedves történet, hogy a pályaavató mérkőzésen, 2016. november 13-án, amelyen az MTK a lisszaboni Sporting CP csapatával mérkőzött meg és játszott 2–2-es döntetlent az 1964-es KEK-döntő „visszavágójaként”, Leo Horn sípját fújta meg a meccs kezdését jelezve egy tehetségesnek tartott 14 éves növendék a Sándor Károly Akadémiáról. Azt a sípot, amely Kárpáti Tamás Hungarikonok gyűjteményéből való, és amelyet a legendás holland játékvezető 1953. november 25-én a Wembley-ben, a mieink által Anglia ellen 6–3-ra megnyert találkozón, az évszázad mérkőzésén fújt. És az a tehetségesnek tartott növendék bizonyos Kata Mihály volt, aki ma már 21 évesen az MTK csapatkapitánya, és szeptember 7-én Belgrádban a Magyarország által 2–1-re megnyert Eb-selejtezőn már be is mutatkozott a válogatottban. 

Nos, a Sándor-szobor ma már a stadion mögött, az ő nevét viselő akadémia előtt áll, nemrégiben áthelyezték oda, hogy helyet kapjon Hidegkuti szobra.

Tehát megérkezik a daruskocsi, és megkezdődik a műalkotás elhelyezése a talapzaton. A szobor egyelőre lóg a daruról lenyúló kötél végén, fejét műanyag lepel borítja, a néhány bámészkodó járókelő még nem láthatja a legendás center arcvonásait. Annyi azonban látszik a testről, hogy Majoros az őt védjegyként jellemző rétegelt, úgynevezett „layer” technikával készítette ezt a szobrot is, ahogy azt már a közelmúltban a Műcsarnokban megcsodálhattuk a Kontempláció című nagy sikerű kiállításán. Hidegkuti szobra transzparens, mintha belelátnák a zseniális futballista, a Wembley-ben három gólt szerző géniusz lelkébe. 

A szoborállítást közvetlen közelről kíséri figyelemmel Makláry Lilla festőművész, az egész folyamatot menedzselő EDGE Communications frontembere/asszonya.

„Az EDGE Communications céggel állok kapcsolatban, az Art Market szervezőivel, és ők művészeti kommunikációs feladatokat is betöltenek. Az MTK őket bízta meg azzal, hogy keressenek egy művészt a Hidegkuti-szobor megalkotására. Ők szóltak nekem, hogy pályázzak – mondta az Indexnek a szobor beemelésénél természetesen jelen lévő Majoros Áron. – Nekem volt egy vízióm. Én csak akkor adok be pályázati anyagot, amikor száz százalékig tudok azonosulni a koncepcióval. Hát Hidegkuti esetében, aki három gólt rúgott a Wembley-ben, sőt, még egy negyediket is, de azt nem adták meg,  ez nem lehetett kérdés.”

A művész mérsékelten érdeklődik a futball iránt, de amikor komoly meccsek vannak a láthatáron, akkor természetesen őt is elkapja a láz.

Mondanom sem kell, alig várom már a szombati Magyarország–Szerbia Európa-bajnoki selejtezőt, legutóbb az MTK–Fradi örökrangadón is kinn voltam, hát abban az MTK-szurkolóknak nem lehetett sok öröme.

Majoros egy éve a pályázatról, volt tehát egy víziója, decemberre elkészült a projekttel, megcsinálta a látványtervet és a pályázati anyagot, beadta, és aztán várt egy fél évet, mire megszületett a számára kedvező döntés. 

„Nyár elején kaptam meg a megbízást, aláírtuk a szerződést, és munkához láttam. Természetesen az egész nyaram és a szeptemberem ráment, de örömmel csináltam  – mondta a művész.  – Elhatároztam, hogy mindent manuálisan csinálok, nem lézervágóval. Ahogy máskor is, hungarocellből elkészítettem a tömör szobrot, és utána fogtam hozzá a rétegek kivágásához rozsdamentes acélból. Csak az acéllemez, amiből kivágtam a rétegeket, 2,6 tonnát nyomott, és annak a négyötöde ment a kukába, mert végül az elkészült szobor mintegy 450 kiló. A 2,6 tonnás mészkőtalapzatot Horvátországból hozattam, nem akartam betonalapzatot használni, meg akartam adni a módját, mindenből a legjobbat választottam. Nem szeretek kompromisszumokat kötni.”

A szobor múlt héten készült el, ahol Majoros Áron fogalmaz, kimaxolta a rendelkezésére álló időt. A művész műterme tele van Hidegkuti Nándor fotóival.

Azt akartam, hogy erőt sugárzó, méltóságteljes szobor legyen, amely egyszerre transzparens. Amely méltó a valaha élt egyik legnagyobb magyar labdarúgóhoz, Hidegkuti szellemiségéhez. Ez lesz a legjelentősebb kültéri szobrom, amire a legbüszkébb vagyok, kiemelkedő állomás az életművemben. 

Mire idáig értünk a beszélgetésben, a szakemberek kifúrták a lyukakat a talapzaton, a szobor a helyére került.

„Erre még az unokáim is büszkék lesznek” – mondta meghatottan a művész. 

Ez volt szerdán, péntek délután negyed hatkor pedig megkezdődött a szoboravatás. Több tucatnyi fiatal MTK-s sportoló, kézi- és röplabdázó lányok, ifjú focisták álltak díszsorfalat a még átlátszatlan nejlonnal borított szobor körül. Ott voltak a régi szurkolók, Csötönyi Sándor, az egykori bokszelnök, továbbá Bödör László, a klub legendás játékosa, manapság a legidősebb magyar futballista, aki valaha felöltötte a válogatott mezét.

És jöttek a beszédek. Elsőként Zakor Sándor, a futballcsapatot működtető gazdasági társaság tulajdonosa idézett Esterházy Péter ikonikus könyvéből, az Utazás a tizenhatos mélyére című kisregényből, amelynek egyik központi alakja az „Öreg”, azaz Hidegkuti Nándor. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke Hidegkuti tántoríthatatlan magyarságára helyezte a hangsúlyt, Rózsa Mihály pedig a szurkolók nevében az MTK örökérvényűségét emelte ki. Majoros Áron Zsolt szobrászművész beavatta az hallgatóságot az alkotói folyamatba, végül Deutsch Tamás klubelnök arról beszélt, centernek lenni a legtöbb, amit egy labdarúgó elérhet. Hát ha még olyan center az illető, mint Hidegkuti volt!

A szoboravatás záróaktusaként Pásztor Ádám színművész, aki a Puskás musicalben Hidegkutit alakítja, felolvasta Mándy Iván: MTK-pálya című novelláját. 

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok