Index Vakbarát Hírportál

Rátört San Antonióra az Azahriah-effektus

2023. október 17., kedd 20:01

Ami a magyar ifjúságnak (de az idősebbeknek is) Azahriah, az San Antonio városának Victor Wembanyama. Mindkét ifjú sztár megőrjíti a rajongókat. Előbbi 21 éves, utóbbi még csak 19, Azahriah képes háromszor megtölteni a Puskás Arénát, a 224 centis francia kosaras annyi Spurs-szezonbérletet „adott el”, amennyi még sohasem, egyetlen idényben sem kelt el, pedig ötszörös NBA-bajnokcsapatról beszélünk.

Október 7-én nyílt edzésnapot tartott a San Antonio Spurs kosárlabdacsapata. Ez egy szimpla tréning az előszezon rajtja előtt, ilyenkor általában néhány százan lézengenek a 19 ezer nézőt befogadó Frost Bank Centerben.

Általában. De nem most, amikor először láthatják élőben a „megváltót”, Victor Wembanyamát, az utóbbi húsz év legnagyobb érdeklődéssel várt NBA-újoncát, a 224 centis, első helyen draftolt francia géniuszt. 

2023. október 7-én 13 200-an voltak kíváncsiak Wembyre, ahogy becézik a srácot. Igaz, akik regisztráltak, azoknak ingyenes volt a belépés az arénába a Silver & Black Open Scrimmage-re (az ezüst és a fekete a franchise színei), továbbá kétdolláros csapolt sörrel és egydolláros üdítővel csalogatták a drukkereket, sőt, a csapat ajándékboltjában 25 százalékos engedménnyel lehetett vásárolni emléktárgyakat, köztük Wemby-mezeket is. 

Amikor kiderült, hogy a Spurs draftolta Wembanyamát, az első 48 órában 3000 százalékkal emelkedtek a szezonbérlet-értékesítések az előző évhez képest. Ennyit a Wemby-effektusról.

Október 2-án a Spurs-médianapra több mint száz újságírótól érkezett regisztráció.

A Spurs első hazai előszezonbeli meccsére, október 13-án a bajnoki döntős Miami Heat ellen 17 214 jegyet adtak el, miközben a 2022–2023-az szezonban az alapszakasz (!) nézőátlaga csak 16 937 volt a Frost Bank Centerben. Az új idényben az első hazai meccsre, a Luka Doncicot felvonultató Dallas Mavericks elleni texasi derbire egy jegy a pályaszéli (courtside) székre 6000 dollárba, azaz 2 millió 177 ezer forintba kerül. 

Legutóbb akkor volt ekkora az érdeklődés az Alamo városában, amikor David Robinson, Tim Duncan és Kawhi Leonard sétált a híres River Walkon, kezében a bajnokcsapatnak járó Larry O'Brien-trófeával. 

Vagy talán még akkor sem. És mindez egy 19 éves kölyöknek köszönhetően, aki még egyetlen NBA-meccset sem játszott.

„Aki ismer engem, az tudja, hogy nem zavar ez a nagy felhajtás. Azért vagyok itt, hogy áldozatot hozzak a társaimért, és ők is azért vannak itt, hogy áldozatot hozzanak értem – mondta Wemby a médianapon, amikor arról kérdezték, feszélyezi-e a hatalmas hype. – Persze tudják, hogy egy kicsit más ez a szezon, mint az előzők voltak. De ezt lehetett sejteni. És a nap végén úgyis csak az számít, hogy mi az eredmény. Azért jöttünk ide, hogy kosárlabdázzunk.”

Meg együk a finom tacót... Wembyre már lecsapott az egyik helyi mexikói étterem, és a colos srác szívesen fogyasztotta a tacókat, pláne, hogy ez is az egyik kedvence...

A város egyébként már tele van Wembanyamát ábrázoló falfestményekkel, muráliákkal. 

De nemcsak olyan falfestményeket látni, amelyeken tacót eszik az óriás, hanem már hősi pózban is ábrázolják az 1-es mezt viselő center-bedobót. 

Wemby eddig nemhogy beváltja, de még felül is múlja a szurkolók várakozásait. Az Oklahoma City Thunder ellen 20, a Miami Heat ellen 23 pontot szerzett, és egyik bravúros megoldást mutatta be a másik után. 

San Antonióban alig várják már az alapszakasz rajtját. Be kell vallanunk, mi is, itt Budapesten...

Rovatok