Index Vakbarát Hírportál

A sztárcsatár a Real Madrid edzőjének: Mester, alkoholszag van az öltözőben

2023. október 18., szerda 19:55

Fabio Capello két idényben (1996–1997 és 2006–2007) irányította a Real Madrid labdarúgócsapatát, különösen a második időszak lehetett számára élményekben gazdag, hiszen az akkori keretben csúcsra jártak a galaktikus játékosok, a korszakos zsenik. Annak minden előnyével és bizony hátrányával, ahogyan azt a 77 éves olasz szakember felidézte egy milánói iskola évnyitóján.

Egyebek mellett megemlítette azt a napot is, amelyen úgy döntött: kirúgja a kétszeres világbajnok és kétszeres aranylabdás brazil szupersztárt, Ronaldo Nazariót.

2007 februárjában úgy döntöttem, hogy kirúgom Ronaldót, aki nagyon szeretett bulizni, és ebbe bevonta az egész csapatot

– mondta Capello, aki így csak fél idényt dolgozott a brazil csatárral.

A tréner a témával kapcsolatban már többször nyilatkozott, 2020-ban a Sky Sportsnak azt is elmesélte, milyen volt, amikor a holland támadó, Ruud van Nistelrooy megérkezett a madridiakhoz:

„azt mondta nekem, hogy »mester, alkoholszag van az öltözőben«. És igaza volt...”

Három évvel ezelőtt azért Capello azt is hozzátette: a legtehetségesebb futballista, akivel edzőként dolgozott, az a Hájas (Gordo) csúfnéven is illetett Ronaldo volt.

„Ugyanakkor ő volt az is, aki az összes játékosom közül a legtöbb problémát okozta nekem az öltözőben. Voltak ott bulik és persze minden egyéb is...”

Annak idején mégsem fegyelmi okokkal indokolták Ronaldo leépítését, hanem kizárólag a túlsúlyosságával. Capello persze megerősítette: utóbbi is komoly problémaként jelentkezett.

„Akkor éppen 94 kilogrammot mutatott a mérleg alatta, miközben öt évvel korábban, a dél-koreai világbajnokságon, amelyet a brazil válogatott az ő főszereplésével megnyert, még csak 82 kg volt. Mondtam neki, kértem tőle, hogy fogyjon le... Fogyott is, elérte a 92,5 kg-ot...”

Az olasz tréner elmondta, hogy telefonon megkereste őt Silvio Berlusconi. Az AC Milan mindenható tulajdonosa tanácsot kért tőle Ronaldóról, akit szerződtetni szándékoztak, ő azonban nem javasolta a transzfert.

Berlusconi egy nap felhívott, hogy tanácsot kérjen a lehetséges vételről. Én azt mondtam neki, hogy Ronaldo egy partizós srác, aki csak a nőkre gondol. Berlusconi annyit válaszolt, hogy »oké, Fabio, köszönöm«. Aztán másnap már azt láttam a szalagcímekben: »Ronaldo Milánóban«.

Az akkor már egészségügyi problémával, pajzsmirigy-betegséggel is küzdő Ronaldónak nem sok sikerélményben volt része az AC Milannal, amelyben másfél szezon alatt 20 meccset játszott, és hat gólt szerzett.

De Capellónak nemcsak a brazil csatárral adódtak gondjai a Real Madridnál, hanem honfitársával, egy másik extra képességű támadóval, Antonio Cassanóval is.

„Cassanóval többször is összekülönböztem. Minden meccs előtt sült krumplit rendelt, ami egy profi sportolótól teljesen elfogadhatatlan. Bár őszintén megmondva, a séfre talán még jobban haragudtam, mint rá. Egyszerűen nem értettem azokat a dolgokat, amiket csinált.”

Ugyancsak a Sky Sportsnak adott korábbi nyilatkozatában Cassanóról felidézte: azt sajnálta az egészben a legjobban, hogy nem volt képes az akkor már 26 éves olasz támadót olyan nagyszerű futballistává tenni, mint amilyen a képességeiből fakadóan válhatott volna.

Nagyon keményen dolgoztam, de nem sikerült. Végül Antonio felesége vezette őt a helyes útra. Kérdeztem is tőle, miért nem házasodott meg 21 évesen?

Cassono 2008-ban jegyezte el kedvesét, akivel 2010-ben házasodtak össze, két gyermekük született.

Az AC Milannál négyszeres bajnok, Bajnokok Ligája-győztes, a Serie A-ban később az AS Romával és a Juventusszal is csúcsra érő – utóbbi kettőtől később megfosztották a torinói alakulatot – Capello madridi éveiben mindkétszer bajnokságot nyert.

Rovatok