Index Vakbarát Hírportál

Az angolok az izraeli és a palesztin zászlókat is kitiltanák a stadionokból

2023. október 19., csütörtök 14:08

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, azaz a Premier League vezetői is reagáltak a Gázai övezetben kirobbant konfliktusra. A The Athletic beszámolója szerint a PL azt javasolta az élvonal 20 klubjának, hogy a közeljövőben ne engedjék be stadionjaikba sem az izraeli, sem a palesztin zászlókat.

A sportlap beszámolója szerint a PL vezetői egyelőre csak javaslatot tettek, azt a klubokra bízzák, megfogadják-e a tanácsot. Mindenesetre az élvonal csapatai közül például a Tottenhamnél már korábban is működött az alapelv, mely szerint egymással konfliktusban álló országok zászlajait nem engedik be meccsnapokon a lelátókra.

Az angol Labdarúgó-szövetség a legutóbbi két válogatott meccsen szintén hasonló döntést hozott, az Ausztrália elleni felkészülési mérkőzésen, valamint az Olaszország elleni Európa-bajnoki selejtezőn sem lehetett a lelátón más nemzet zászlaja, és viselhettek a szurkolók más replikamezt, mint az adott meccsen épp pályára lépő válogatottaké.

A PL közleménye megjegyzi, az ajánlást azután fogalmazták meg, hogy egyeztettek a hatóságokkal, valamint több az országban működő zsidó szervezettel is.

Az angol labdarúgás másik három profi osztályát szervező és működtető EFL egyelőre még tanácskozik egy hasonló lépésről, esetükben péntekre várható a másod-, harmad- és negyedosztályú klubokra vonatkozó iránymutatás.

Rovatok