Index Vakbarát Hírportál

Elvennék Karim Benzemától az Aranylabdát

2023. október 19., csütörtök 10:53

Az egyik francia szenátor javaslata szerint az állampolgárságát és a 2022-es Aranylabdát is vissza kéne vonni Karim Benzemától. A 97-szeres válogatott labdarúgó azután került a francia közbeszéd középpontjába, hogy a helyi belügyminiszter, Gérald Darmanin egy interjúban arról beszélt, a csatár hetek óta megfigyelés alatt áll terrorgyanús, a többi között az Egyiptomban már terrorszervezetté is minősített Muszlim Testvériséggel való kapcsolatai miatt.

Mint arról beszámoltunk, Benzema a héten a palesztinokkal szimpatizáló Twitter-posztot tett közzé, melyben azt írta: „Minden imánk a gázai lakosokkal, akik ismét igazságtalan bombázások áldozatai lettek, olyan bombázásoké, melyekben sem a nőket, sem a gyerekeket nem kímélik.”

A poszt széles körű felháborodást váltott ki Franciaországban, a többi között a belügyminiszter, Gérald Darmanin is reagált rá, kijelentve, „Benzemának hírhedt kapcsolatai vannak terrorgyanús szervezetek, például a Muszlim Testvériség irányába”, emiatt pedig jó ideje „megfigyelés alatt áll”. Az iszlamista szervezetet Egyiptomban és több országban terrorista csoportosulásként tartják számon, Franciaországban azonban eddig nem kapott ilyen megjelölést.

Ennek ellenére az ügyön felbuzdulva az egyik francia képviselő, a 2015-ben Nicolas Sarkozy által alapított Les Républicans párt alelnöke, Valérie Boyer azt követeli, hogy vonják vissza az előző idényben nyújtott kimagasló teljesítményéért neki ítélt 2022-es Aranylabdát – mint „szimbolikus szankció” vele szemben. A politikus azonban itt még nem állna meg, büntetőeljárásban ugyanis megvonná Benzema francia állampolgárságát is.

„Ha a belügyminiszter kijelentései igazak, megfontolandó minden egyes szankció Karim Benzemával szemben” – írja közleményében.

Mindeközben Benzema is szankciókban reménykedik, csak épp Darmanin kijelentései miatt. A Le Parisien beszámolója szerint a csatár jogi képviselői feljelentést fontolgatnak a belügyminiszterrel szemben. Hugues Vigier kijelentette, a politikus „hamis kijelentéseket tett” védencével szemben, amiért Darmanint, illetve a franciák hasonló vádakat megfogalmazó európai parlamenti képviselőjét, Nadine Moranót is beperelnék rágalmazás és Benzema jó hírnevének megsértése miatt.

Benzema nyáron igazolt a Real Madridtól a szaúdi al-Ittihadhoz. Az átigazolásról épp a minap adott bővebb interjút, melyben kiemelte, muszlim emberként vallási okok is vonzották az országba. Hozzátette, szerinte Szaúd-Arábia egy szép és fejlődő muszlim ország, amit „mindenki szeret”, és ahol óriási szeretetet kap ő is. 

(Borítókép: Karim Benzema 2023. június 8-án. Fotó: Khalid Alhaj / MB Media / Getty Images)

 

Rovatok