Index Vakbarát Hírportál

„Véget kell vetni a gázai mészárlásoknak” – üzente Mohamed Szalah

2023. október 19., csütörtök 10:28

Mohamed Szalah, a Liverpool egyiptomi válogatott támadója a gázai mészárlások befejezésére szólított fel, és kijelentette, hogy azonnal be kell engedni a humanitárius segélyeket az ostromlott palesztin enklávéba.

A 31 éves futballista szerdán beszélt először az egyre mélyülő izraeli–gázai konfliktusról, miközben egyre nagyobb felháborodást váltott ki, hogy a gázai al-Ahli arab kórházban történt robbanásban közel 500 ember halt meg.

A palesztin hatóságok szerint a robbanást izraeli légitámadás okozta. Izrael szerint a robbanás a palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) fegyveres csoport által indított rakéta félresikerült tüzelése miatt következett be. A PIJ visszautasította az állítást.

„Nem mindig könnyű ilyenkor beszélni. Túl sok erőszak, túl sok szívfájdalom és brutalitás történt” – mondta Szalah egy videóban, amelyet 62,9 millió követőjének tett közzé az Instagramon. Az egyiptomi válogatott csapatkapitányát bírálták, amiért nem szólalt fel a palesztinok védelmében, egyes kritikusok pedig online kampányt indítottak ellene.

Az elmúlt hetek eszkalációit elviselhetetlen végignézni. Minden élet szent, és meg kell védeni. A mészárlásoknak véget kell vetni, családok szakadnak szét

– fogalmazott Szalah.

„Most már világos, hogy azonnal engedélyezni kell a humanitárius segélyek bejutását Gázába. Az ott élő emberek szörnyű körülmények között vannak” – tette hozzá Szalah.

A tegnap esti kórházi jelenetek borzalmasak voltak. A gázai embereknek sürgősen szükségük van élelmiszerre, vízre és orvosi ellátásra. Felszólítom a világ vezetőit, fogjanak össze, hogy megakadályozzák az ártatlan lelkek további lemészárlását – az emberségnek győznie kell

– üzente a Liverpool sztárja.

Amint arra az al-Dzsazíra pánarab híroldal is emlékeztet, Joe Biden amerikai elnök szerdán Tel-Avivba repült, és közölte, Izrael beleegyezett abba a kérésébe, hogy engedélyezze a segélyek bejutását a Gázai övezetbe. Egyiptom közölte, hogy 20, humanitárius segélyt szállító teherautót enged be a Gázai övezetbe a terület déli részén lévő rafahi átkelőn keresztül.

Gáza október 7-e óta ostrom alatt áll, miután a Hamász harcosai meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, mintegy 1400 embert megölve és sokakat foglyul ejtve. Izrael válaszul hadat üzent, és könyörtelen bombázásnak vetette alá a 2,3 millió lakosú területet. A támadásoknak mintegy 3480 palesztin áldozata van.

Az Index csütörtökön is figyelemmel kíséri az Izrael és a Hamász közötti konfliktust, percről percre frissülő cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.

Rovatok