Index Vakbarát Hírportál

NB I-es gólzuhatag: az Újpest a Kecskemétnek, a Paks a ZTE-nek vágott ötöt

2023. október 21., szombat 19:04

Két meccsen tizenöt gól született a labdarúgó NB I 10. fordulójának szombat délutáni programjában. Az Újpest a Kecskemétnek (5–3), a Paks a Zalaegerszegnek (2–5) vágott öt találatot. A kora délután lejátszott Kisvárda–Mezőkövesd (2–1) már-már eseménytelen, unalmas találkozónak tetszik a két később rendezett összecsapás fényében.

Újpest–Kecskemét

A Megyeri úti lila-fehérek öt gólt szerezve hangoltak a jövő heti, Ferencváros elleni derbire, a szenvedő fél az előző idény ezüstérmese, a Kecskemét volt a Szusza Ferenc Stadionban.

 A hazaiakhoz képest szinte teljesen enerváltan kezdett a kecskeméti együttes, amely nem tudta felvenni az újpestiek tempóját, ennek nyomán pedig a válogatott Csoboth Kevin gólja után már a hatodik percben hátrányba került – kezdte tudósítását a Magyar Távirati Iroda. A folytatásban türelmesebben, de változatlanul lendületesebben és nagy kedvvel futballozott a fővárosi lila-fehér együttes, amely a 33. percben kétgólosra növelte az előnyét, mégpedig a védő Tamás Krisztián nagyjából 30 méterről szerzett bombagóljával. Az első félidőben végig az Újpest irányított, és csak azért nem vezetett a szünetben nagyobb különbséggel, mert sok volt a pontatlanság a játékában, míg vendégeknek nem sikerült érdemben felvenniük a küzdelmet a riválissal.

Fordulás után hét perc alatt háromszor volt eredményes a hazai csapat, igaz, a Kecskemét szinte egyáltalán nem nehezítette meg vendéglátója dolgát. A fővárosi együttes valósággal átgázolt az ellenfél középpályáján és védelmén, így gyakorlatilag a második félidő elejére bebiztosította a sikerét. A vendégek valamivel később három perc alatt két szép gólt szereztek, a kettő közül a második, Szuhodovszki Somáé volt igazán látványos, a válogatott kerettag középpályás ugyanis 25 méterről lőtte ki a jobb felső sarkot. A Kecskemét aztán még a hajrában is betalált, így csökkentette valamelyest a különbséget, ám az Újpest teljesen megérdemelten tartotta otthon a három pontot (5–3).

A fővárosi együttes ezzel feljött a tabellán a második helyre, a Kecskemét pedig idegenben változatlanul nyeretlen a mostani szezonban, sőt, immár vendégként sorozatban öt vereségnél jár.

Zalaegerszeg–Paks

Az erős szélben kezdődött mérkőzésen már a hatodik percben kapufáig jutott a Paks a hazai kapus rossz kipasszolását követően. A folytatásban viszont sokáig kevés helyzet volt, a mezőnyben zajlott a ritmustalan játék, mindkét oldalon sok hibával. A hazaiak előtt véletlenszerűen adódott egy-egy gólszerzési lehetőség, például a 27. percben, amikor az előrevágott labdát sem a védő, sem Szappanos nem tudta elrúgni, Mance viszont pontatlanul lőtt – írta az MTI.

A paksiak valamivel tudatosabban építkeztek, a vezetést pedig Windecker szerezte meg közelről előre vetődve, miután baloldali beadásnál Gyurján pont az ő fejére ütötte ki a labdát. A 39. percben Skribek növelte az előnyt: a hazaiak nem tudtak felszabadítani, a támadó pedig 14 méterről, kapásból a bal alsóba lőtt. Nem sokkal később Windecker újabb gólt fejelt egy jobb oldali szöglet után. A Paks 11 perc alatt szerzett három gólt, a ZTE viszont még rövidebb idő alatt egyenlíthetett volna: előbb Mance Croizet beadására érkezett pontosan és a bal felsőbe vágta a labdát, majd ugyanő hagyott ki egy nagy helyzetet, végül büntetőből zárkóztatta közelebb a csapatát még a szünet előtt.

Az egyenlítés viszont nem jött össze a hazaiaknak, mert a Paks a szünet után két szögletből ismét háromra növelte a különbséget. Ezt követően a zalaiak játékában már nem érződött, hogy képesnek érzik magukat az újabb felzárkózásra, így a Paks fölényes győzelmet aratott (2–5).

A vendégcsapat a legutóbbi hat mérkőzésén veretlen maradt, egy döntetlen mellett öt győzelmet aratott. Szombati sikerével az élre állt és csak a címvédő Ferencváros előzheti vissza vasárnap.

Kisvárda–Mezőkövesd

A találkozó elején kétszer is a kapufa mentette meg a hazaiakat, azonban a játékrész közepén a szerencse már elpártolt tőlük: a Mezőkövesd egy rendkívül szerencsés öngóllal megszerezte a vezetést.

Nem sokkal később sikerült egyenlíteni. Úgy tűnt, Beriasvili, a vendégek védője simán kifejelt egy beadást, a VAR szerint azonban eközben kézzel eltalálta Mesanovic arcát. A játékvezető felvételek felülvizsgálatát követően végül a 11-es pontra mutatott, Cipetic pedig nem hibázott.

Nem sokkal a szünet előtt már „tiszta" gólt szerzett a Kisvárda, Balogh remek fejesével kerültek előnybe a vendéglátók.

A fordulást követően már sokkal inkább a Kisvárda akarata érvényesült, de nem tudta megszerezni a harmadik találatot. A találkozó így az utolsó pillanatig kiélezett és szoros volt, végül paprikás hangulatban ért véget, az állás pedig nem változott (2–1).

A Kisvárda ebben az idényben ezt megelőzően csak idegenben játszott a gyepszőnyege teljes cseréje miatt. A szeptember 3-án kinevezett Mátyus Jánosnak három vereség után ez volt az első bajnoki sikere az együttessel – összegezte a történteket a távirati iroda.

LABDARÚGÁS, NB I, 10. FORDULÓ
Szombati mérkőzések
Kisvárda–Mezőkövesd 2–1 (Cipetic 29. – 11-esből, Balogh N. 41., ill. Széles 22. – öngól)
ZTE FC–Paksi FC 2–5 (Mance 44., 45+3. – a második 11-esből, ill. Windecker 32., 43., Skribek 39., Hahn 50., Szabó J. 59.)
Újpest FC–Kecskeméti TE 5–3 (Csoboth 5., 52., Tamás K. 33., Tajti 47., Onovo 51., ill. Szalai G. 57., Szuhodovszki 60., Vágó L. 85.)

Az élmezőny: 1. Paks 21 pont, 2. Újpest 20, 3. FTC 19 (8 meccsen), 4. DVTK 16 (9), 5. Puskás Akadémia 15 (9)

(MTI/Index)

Rovatok