Index Vakbarát Hírportál

„Ember, 38 éves vagyok, azt tudjátok?” – egy Instagram-üzenettel indult, válogatott lett

2023. október 23., hétfő 14:35

Curtis Davies neve az angol futballt tüzetesebben követők számára ismerősen csenghet, de azért nem tőle volt hangos a szigetországi sajtó az elmúlt két évtizedben. Most viszont, 38 évesen neki is jutott egy kicsi a reflektorfényből, miután válogatott behívót kapott, sőt azóta már pályára is léphetett – Sierra Leone színeiben. Az egész pedig egy meglepő Instagram-üzenetkéréssel indult.

Masszív tapasztalat, de az U21-ről nem sikerült az angol felnőttválogatottra váltani

Nevezett fiatalemberünk 1985. március 15-én Londonban született, és a Luton utánpótlását kijárva 62 meccsen játszott a felnőtteknél, mielőtt 4,5 millió eurónak megfelelő összegért a West Bromwich játékosa lett, majd egy kölcsönjáték után az Aston Villa 10 millióért szerződtette 2008-ban.

Ezt követően ugyancsak kölcsönben volt a Leicester City alkalmazásában, 2011-ben 4 millióért a Birmingham City csapott le a játékjogára, két évvel később a Hull City fizetett érte 2,65 milliót, majd 2017-ben a Derby vitte el bő fél millióért, mielőtt idén szabadon igazolhatóként a harmadosztályú Cheltenham játékosa lett.

Felnőtt pályafutása során 648 tétmérkőzésen lépett pályára, ennek közel felét (314) a másodosztályban, de 173 fellépés a Premier League-ben is megadatott számára, szóval valóban kipróbált veteránnak számít.

Az angol nemzeti együttesnél viszont az U21-es válogatottban lejátszott három összecsapás után hiába került be Fabio Capello keretébe 2008-ban, végül a felnőtteknél egyszer sem jutott szóhoz.

Ír és Sierra Leone-i alternatívák

Felvetődött az is, hogy a nagyszülei révén az íreknél szerepeljen, de ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy bár a nagyanyja valóban ott született, ez abban az időszakban volt, amikor az ő angol édesapja a seregben szolgált ott, úgyhogy nincsenek ír gyökerei.

Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy mivel apja Sierra Leone-i, szívesen képviselné ezt a nemzetet, ha az angoloknál nem veszik számításba.

A nagy nap 2023 októberében, 38 éves korában jött el, amikor is behívták a Benin és a Szomália elleni felkészülési mérkőzésekre készülő keretbe – érkezett egy üzenetküldési kérés a válogatott gyógytornászától az Instagramon...

Ember, 38 éves vagyok!

Ami finoman szólva is meglepte őt.

Hirtelen néztem, mondom: azt tudjátok, hogy már 38 éves vagyok, ugye? A válogatott szereplés mindig is ott motoszkált a fejemben, de nem gondoltam volna, hogy a lehetőség még egyszer megadatik

– mondta a BBC-nek a behívással kapcsolatban.

Merthogy egy tíz évvel ezelőtt ennek a lehetősége már felvetődött, viszont amikor először hívták, akkor próbált visszajutni csapatával a Premier League-be, és erre koncentrált, majd amikor legközelebb felvetődött a neve, akkor a Hull Cityvel az élvonalban maradásért küzdött.

Majd a 2014-es FA-kupa-döntőben az Arsenal ellen gólt szerző Davies (az ő találatával lett a 8. percben 2–0 a Hull Citynek, de az „ágyúsok” hosszabbításban 3–2-re megnyerték a finálét) kitért az esetleges debütálására is:

„Csodás lenne. Büszke angol vagyok, ugyanakkor büszke vagyok a Sierra Leone-i származásomra is. Az, hogy a karrierem ilyen kései szakaszán jött a lehetőség, csak még különlegesebbé teszi” – tette hozzá Davies.

Nem akarta elvenni mások dicsőségét

Édesapja az ország fővárosában, Freetownban született, és innen költözött 1970-ben Angliába. Családja az évtized derekán hazatért, de ő úgy döntött, hogy marad a szigetországban: „gondolom próbálta követni az angliai álmot” – mondta ezzel kapcsolatban.

Davies hozzátette, hogy fekete angol kultúrában nőtt fel jamaicai és afrikai gyerekek között.

„Apám hatékonyan illeszkedett be az angol életstílusba, leszámítva az okraleves főzését. Ha őszinte akarok lenni, azt kell hogy mondjam, eléggé eltávolodtam az afrikai kultúrától, és nem is volt lehetőségem visszatérni hozzá. Ugyanakkor sohasem túl késő, hogy kapcsolatba lépj a gyökereiddel.”

Az igen kimondása után nagy sürgés-forgás vette kezdetét, hogy sikerüljön összehozni, hogy a válogatott tagja lehessen a felkészülési mérkőzéseken.

Ahogy fentebb már említettük, két sikertelen próbálkozás volt már az afrikai ország részéről, de adódik a kérdés, hogy miért éppen most.

Amíg Davies arra várt, hogy újra szóba kerüljön a csapatnál, Sierra Leone 2021-ben kiharcolta az Afrikai Nemzetek Kupája-részvételt, 26 év szünetet követően. Ennél ideálisabb időpont pedig aligha akadhat egy nagy tapasztalatú futballista csatasorba állítására.

Nem akartam elvenni mások dicsőségét – mondta. – Sohasem akartam olyan srác lenni, aki hirtelen a semmiből felbukkan, amikor az országnak van egy kis sikere. Szerettem volna játszani, de nem mondtam azt, hogy na, jövök, ilyen meg olyan karrierem van, szóval van helyem a csapatban. Ez nem lett volna korrekt tőlem, sosem tennék ilyet.

A kor csak egy szám

Ha viszont a kapitány hívja, hogy építene a rutinjára, akkor nem zárkózik el. És pontosan ez történt, amikor Sierra Leone október elején kinevezte új szövetségi kapitányát, Amidu Karimot.

„Amíg rendszeresen játszik klubszinten, addig ki kell próbálnunk. Több játékost is tesztelni fogok ezen a két mérkőzésen, hogy kiderüljön, melyikük illik a játékstílusunkba. A belső védő posztja az egyik olyan terület, amelyen javulásra van szükségünk, úgyhogy jó, hogy ki tudjuk próbálni Daviest, hogy tud-e stabilitást adni a gárdának” – mondta Amidu Karim a BBC Sport Africának.

A kor csak egy szám, nem jelent problémát, amíg jó állapotban van, és tud teljesíteni

– tette hozzá az új kapitány.

Önbizalomlöketet jelentett a megkeresés, édesapjának pedig óriási büszkeséget

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Cheltenham remekül kezdte volna az idényt, hiszen az első 11 fordulóban egy gólt sem tudott szerezni a gárda! Egy pontja azért volt a Portsmouth elleni 0–0-nak köszönhetően, de az egy döntetlen, tíz vereség és 0–19-es gólkülönbség érthetően nem sok örömre adott neki okot, így jót tett az önbizalmának a megkeresés. A gárda amúgy azóta két meccsen négy pontot szerzett, és bár még mindig utolsó, azért legalább már kapaszkodik az előtte állókra.

„Kicsit önző módon remélem, hogy ez jót tesz nekem. Ez egy újrakezdés lehetősége, valamint egy új lendület, ami remélhetőleg kitart a szezon további szakaszára is.”

Davies elmondása szerint nem gondolkodik azon, hogy 41 éves koráig tud-e egyáltalán futballozni, hogy világbajnoki álmokat dédelgessen, miközben épp úgy érzi magát, mint egy diák.

Olyan vagyok, mint egy kisgyerek, az első tanítási napon, ami nagyon izgalmas. A Sierra Leone-i családom látni fogja, ahogyan a válogatott mezét magamra húzom. Ha büszkévé tehetem őket, akkor apám miatt is örülök. Érzem a hangjában a büszkeséget, ez óriási dolog a számára

– mondta a válogatott szünet előtt.

A debütálás megvolt, várja a folytatást

A nagy nap végül a múlt héten a Szomália elleni összecsapáson jött el számára, együttese Marokkóban 2–0-ra győzött a felkészülési találkozón – vagyis némi stabilitást csak tudott nyújtani a gárda számára.

A marokkói kalandom a végéhez ért, élveztem a hetet, hogy megismerhettem a »testvéreimet«. Büszke vagyok arra, hogy bemutatkozhattam Sierra Leone színeiben, és ezt csak még tovább fokozza a győzelem, és hogy kapott gól nélkül hoztuk le a mérkőzést. Remélhetőleg lehet még folytatás...

– mondta sejtelmesen Davies.

Hogy meddig jut a válogatott szerepléseket tekintve, az a jövő zenéje, de az biztos, hogy az elsőt sohasem fogja már elfelejteni.

(Borítókép: Curtis Davies a 2014-es FA-kupa-döntőben. Fotó: Clive Mason / Getty Images)

Rovatok